Foci

Amikor csoda történik a pályán – 11 legendás feltámadás a futballtörténelemből

Nem nagyon lehet tovább fokozni a jelzőket a Barcelona szerdai teljesítménye után. A katalánok egy 4-0-párizsi zakó után a visszavágón 6-1-es győzelmet arattak a PSG felett, és ezzel végrehajtották a lehetetlent, ők jutottak be a nyolc közé a BL-ben.

A hihetetlen feltámadás mostantól az idők végezetéig megdönthetetlen bizonyítékként szolgál majd arra, hogy a futballpályán tényleg bármi megtörténhet. Idézzünk fel a múltból néhány hasonlóan káprázatos fordítást.

Charlton Athletic–Huddersfield Town 7–6 (Division Two, 1957)

Felvétel sajnos nem maradt fent róla, de akinek megadatott, hogy élőben láthatta ezt a meccset, biztosan soha nem felejtette el. A három nappal karácsony előtt, fogcsikorgató hidegben rendezett találkozón a Huddersfield egy sérülés miatt a 17. perctől emberelőnyben játszhatott és, könnyedén el is húzott 5-1-re. 27 perccel a vége előtt aztán jött Johnny Summers, berámolt négy gólt, adott egy gólpasszt, a Charlton fordított. De még itt sem volt vége. A hazaiak a 86. percben 6-6-ra mentették az állást, Summers azonban nem állt le, és egy perccel a vége előtt kihagyhatatlan helyzetbe hozta Johnny Ryant. A 7-6-tal a Charlton a Barca bravúrját is lepipálta, ráadásul egy meccsen belül, tíz emberrel jutott a pokolból és mennybe. Persze az nem a BL volt.

Liverpool–AC Milan 3–3 (BL-döntő, 2005)

Szerda estig egyértelműen ezt tartották számon a Bajnokok Ligája legnagyobb feltámadásaként, és bár talán a Barca most majd elé furakszik egy-két ranglistán, ne felejtsük el, hogy a Liverpool mégiscsak egy BL-döntőben vitte véghez a csodát. A szünetben az egyébként is sokkal esélyesebbnek számító Milan már 3-0-re vezetett, ám Benítez csapata hat percen belül kiegyenlített, majd a tizenegyespárbajt is megnyerte az isztambuli éjszakában.

(Nyitóképünkön egy örömittas Liverpool-szurkoló Fotó: AFP PHOTO / JOHN D MCHUGH)

Manchester United–Bayern München 2–1 (BL-döntő, 1999)

Ugyan “csak” 0-1-ről fordított, viszont a BL-döntők legőrültebb három percét produkálta ManUnited a ‘99-es barcelonai fináléban. A Bayern München az utolsó percig magabiztosan őrizte a meccs elején megszerzett előnyét, hogy aztán minden idők egyik legdrámaibb pofonjába szaladjon bele. Sheringham előbb kiegyenlített, majd a 93. percben a szintén csereként beállt Solskjaer góljával hosszabbítás nélkül tépte ki a kupát a bajorok kezéből Ferguson csapata.

Bochum–Bayern München 5–6 (Bundesliga, 1976)

Pedig inkább a Bayernt ismerjük olyan csapatnak, amelyik a legkilátástalanabb helyzetből is képes győztesen kijönni. Ennek egyik legemlékezetesebb példája, amikor a a Bochum vendégeként 0-4-es hátrányból 5-4-re alakították az állást, és még mindig csak a 70. percben jártunk. A hazaiaknak ugyan még volt annyi lélekjelenlétük, hogy egyenlítsenek, de Uli Hoeness hajrágólja elhozta a Bayern-diadalt.

Angola–Mali 4–4 (Afrika Kupa, 2010)

Szintén négygólos hátrányt dolgozott le Mali a 2010-es Afrika-kupa nyitómérkőzésén, a különbség annyi, hogy Keitáék mindössze a 79. perctől láttak hozzá a felzárkózáshoz a házigazda Angola ellen. Igaz, fordítani már nem tudtak, de ez így is férfimunka volt a javából.

Internazionale–Sampdoria 3–2 (Serie A, 2005)

Ugyancsak a végjáték alakult fergetegesen ezen az olasz bajnokin, melyen az Inter a 88. percben kezdte lefaragni a kétgólos hátrányát, az egyenlítő és fordító találatot pedig már a hosszabbításban sikerült beszuszakolnia.

Franciország–Jugoszlávia 4–5 (ENK, 1960)

Az első Európa-bajnokságot – amit akkor még Európai Nemzetek Kupájának neveztek – Franciaországban rendezték, a franciáknak mégis leginkább egy fájdalmas emlék juthat eszébe róla. A párizsi elődöntőben ugyanis úgy gyűrte le őket Jugoszlávia egy kilencgólos meccsen, hogy a házigazdák kétszer is kétgólos előnyben voltak.

Werder Bremen–Anderlecht 5–3 (BL, 1993)

Alaposan leforrázták a brémai szurkolókat, amikor fél óra után 0-3-at mutatott az eredményjelző a belga bajnok elleni csoportmeccsen. A 66. percben azonban Rehhagel csapata elkapta a fonalat, olyannyira, hogy nemcsak megfordították a meccset, de még egy ötödik gólra is futotta a lendületből.

Liverpool–Dortmund 4–3 (EL, 2016)

Tizenegy évvel a legendás BL-döntője után tavalyi az Európa Liga negyeddöntőjében írta újra a tündérmesét a Liverpool, amely 3-1-es hátrányból verte 4-3-ra a Dortmundot, és így 5-4-es összesítéssel lépett tovább (hogy végül a döntőben alulmaradjon a Sevillával szemben).

Maccabi Tel-Aviv–Zenit 3–4 (EL, 2016)

A barcelonai csoda előtti utolsó fantasztikus fordítást tavaly szeptemberben láthattuk nemzetközi kupameccsen. Az Európa Liga első csoportkörében a Zenit háromgólos hátrányt szedett össze a Maccabi Tel-Aviv otthonában, a 77. percben azonban a szentpéterváriakat hirtelen átjárta az erő, és négy gólt pakoltak be az izraeli kapuba. A győztes találatot Djordjevic vitte be a 92. percben.

NSZK–Magyarország 3–2 (vb-döntő, 1954)

Nem maradhat ki a sorból a magyar labdarúgás örökké sajgó sebe, az Aranycsapat elveszített világbajnoki döntője sem. A csoportban még 8-3-ra vertük a házigazdákat, és a berni döntőben is nyolc perc után már 2-0-ra vezettünk ellenük, ekkor valószínűleg senki sem gondolta, hogy ez a vb máshogy is végződhet, mint a világverő magyarok diadalával. A németek azonban a 19. percre kiegyenlítettek, a 84.-ben vezetést szereztek, Puskás pedig már hiába lőtt a kapuba, a játékvezető – tévesen – lest ítélve nem adta meg a gólt. A bukás az egész nemzetet traumatizálta, Puskások pedig a kertek alatt bujdosva tértek haza az ezüstéremmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik