Foci

Féltől két évre tilthatja el az MLSZ Thomas Dollt

Miután Kubatov Gábor szilveszteri évértékelőjében foglalkozott az MLSZ-szel és a játékvezetéssel, az MLSZ Fegyelmi Bizottsága váratlanul beidézte Thomas Dollt néhány korábbi, hónapokkal ezelőtti nyilatkozata miatt. Minderről az üllői129.hu számolt be. A lap azért lát összefüggést az elnöki évértékelő és az idézés között, mert ahogy fogalmaznak,

a szakvezető terhére rótt nyilatkozatok közül van, ami a Vasas meccs után született, azaz majdnem két hónappal a történtek után jutott eszébe az MLSZ FB-nek, hogy büntessen érte. Mert mindenkit szidhatsz Magyarországán, de az MLSZ funkcik és a bírók úgy látszik sérthetetlenek.

Tény, a TOP-bajnokságokhoz képest az NB1-ben valóban feltűnően sok sárga, olykor piros lapot adnak dumáért. Nem szabálytalanságért, hanem reklamálásért, hisztiért.

Tavaly ősszel Thomas Dollt, az FTC edzőjét kétszer küldték a lelátóra ezért. A szakember ezt is, meg a csapata ellen befújt kilenc büntetőt is hevesen kritizálta korábban.

Az Üllői129 portál idézi a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága sorait. Az FB eljárásával azért durrant bele a nagy téli csöndbe, mert szerintük Doll

nyilatkozataiban az MLSZ vonatkozásában olyan tényre közvetlenül utaló kifejezéseket használt, amelyek alkalmasak arra, hogy az MLSZ működésével kapcsolatban a bizalmat megingassák.

Vajon Kubatov Gábor hat pontja dühítette fel az MLSZ-t?

kubatov-gabor(960x640)(1).jpg (kubatov gábor, )
Kubatov Gábor Forrás: MTI

Kubatov hat pontja:

Hozzák nyilvánosságra…

1. a meccsjegyzőkönyveket,

2. a bírói jelentéseket,

3. az ellenőri jelentéseket,

4. a bírói értekezletek jegyzőkönyvét,

5. a fegyelmi bizottság értekezleteinek jegyzőkönyvét,

6. lehessen belehallgatni a játékvezető és segítői közötti rádióbeszélgetésébe.

Azok után, hogy az FTC hevesen kikelt az ellene három büntetőt megítélt Kassai Viktor ellen, valamint Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a novemberi, Vasas elleni meccset követően lemondott az NB I-es bizottság elnök posztjáról, Kubatov Gábor klubelnök évzáró, Szilveszter napján elmondott beszédében hat pontos javaslatot és kritikákat fogalmazott meg szintén a játékvezetéssel kapcsolatban.

Éppen ezért érdekes, az MLSZ FB januári keltezésű idézésében visszanyúl és november második, illetve december első felében megjelent sajtónyilatkozatokra hivatkozik.

Dr. Berzeviczi Attila, az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatósága elnöke ennek ellenére kizártnak tartja, hogy “bosszúról” lenne szó. A klub jogi képviselője nyilatkozott a 24.hu-nak.

Meglepte a klubot az FB idézés?

Eszünkbe sem jutott, hogy így reagálna az MLSZ Kubatov Gábor javaslataira. Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor és az FTC elnöke között olyan jó a viszony, hogy ilyesmi elő sem fordulhat. Nyilván csak az ünnepek alatt jutottak el az illetékesek oda, hogy novemberi és kora decemberi Nemzeti Sport cikkeket olvassanak – vágott bele dr. Berzeviczi.

Milyen eltiltást kaphat Thomas Doll?

Akár két éves eltiltást is kaphatna, legjobb esetben is fél évet, de hadd jegyezzem meg, a szabály szövege rendkívül súlyos, általános bizalomvesztést és súlyos üzleti sérelmet vagy becsületsértést megvalósító, közvetlenül az MLSZ ellen közvetlenül megvalósuló cselekményt feltételez. Doll semmi ilyet nem mondott, vagy tett, az MLSZ-t szóba sem hozta, hanem értetlenségét fejezte ki, valamint a játékvezetéssel szembeni kritikákat fogalmazott meg, miután akkor már a nyolcadik büntetőt fújták be a csapatunk ellen, majd másodszor küldték el a padtól, azért mert „élénken gesztikulálva tiltakozott”.

A Fradi ellen több büntetőt ítéltek, mint az Európai TOP-bajnokságokban.

Kilenc büntető lett a vége. De, ha egyszer jogosak, miért ne ítélhetnének egy csapat ellen akár ennyit is? 

Ha jogosak lennének, persze befújhatnának, de mi nem minden esetben éreztük így, gondolom, a vélemény nyilvánításához megvan a jogunk. A statisztika is kérdőjeleket vet fel. Megnéztük az európai top bajnokságokat, a legtöbbet büntetett csapatok ellen általában 5-7 tizenegyest adtak, és ezek általában foggal-körömmel a kiesés ellen küzdő csapatok. A legtöbbet a szintén kieső helyen álló Hull ellen fújták be. De kilenc büntetőnél többet senki ellen sem adtak, és mi a bajnokságunk élmezőnyben játszunk. Érdekes ez a statisztika, mert máshol olyan sincs, hogy egy csapat nyolc büntetőt kap, de ellene egyet sem ítélnek.

Mi lesz, ha mégis eltiltják az edzőjüket, mondjuk csak a minimális fél évre?

Kizártnak tartjuk az eltiltást.

Kíváncsiak várjuk olvasóink véleményét:


Ön szerint van értelme Kubatov Gábor javaslatainak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik