Foci

Fradi, Újpest egy és ugyanaz

Nem is annyira halvány párhuzamot vélünk felfedezni a két fővárosi klub között. Már ami a külföldi futballbefektetők magyarországi szerepvállalását illeti.

2011 februárját írtunk, amikor a Fradi akkori angol tulajdonosa, Kevin McCabe sajtótájékoztatón jelentette be, ugyan cirka hatmilliárdot tett a klubba, de mivel ellehetetlenítették, végelszámolást kezdeményezett a Ferencváros Labdarúgó Zrt. ellen. Az FTC-t – mint klubot és nem mint futball kft-t – akkoriban képviselő Kubatov Gábor elárulta, a klub megvásárolná a labdarúgócsapatot működtető Zrt.-t. Ne szaporítsuk a szót, végül meg is vette. Kubatovból elnök lett, és azóta is irányítja a zöldeket.

Kevin McCabe “bajszát” egyfelől az utóbb herevasalásáról elhíresült Berki Krisztián ügyvezető húzogatta, másrészt sehogy sem kapott építési engedélyt arra a stadionra, amire a klub, mint új tulajdonos kapott, és amit idén augusztusban adnak majd át a Népligetben.

Kevi McCabe a világ több pontján üzemeltet futballklubot – övé a Sheffield United és a China’s Chengdu Five Bulls.
A Fradi már nem.

Fotó: Europress fotóügynökség

Ha az Üllői úti múltból átugrunk az újpesti jelenbe, úgy azt láthatjuk, Roderick Duchatelet tulajdonosnak elege van az áldatlan állapotokból. 2011. októberében a milliárdos belga üzletember Roland  Duchatelet fia tvette meg az újpesti futballklubot működtető társaság csaknem 95 százalékos részesedését a Tolnai Sándorhoz köthető DARE Group üzleti csoporttól.

Elmondása szerint azóta cirka négymilliárdot áldozott a klubra, de az egykori tulajdonosok ciprusi és egyéb offshore cégeiken keresztül újabb és újabb pénzeket akarnak kiszedni belőle, hivatkozva a még az érkezése előtti időszak adósságaira.

Duchatelet Csehi István ügyvezetősége alatt tényleges teljesítés nélkül ciprusi és seychelles-szigeteki offshore cégeknek elutalt cc. két millió euróról, visszadátumozott szerződésekről, hirtelen megsokszorozódott fizetésekről beszél, amit állítólag bizonyítani tud, ezért nem akarja azokat kifizetni. Az egykori tulajdonos eközben számos felszámolási eljárást indított ugyanezen offshore cégek nevében a klub ellen. Ezt az atlatszo.hu birtokába jutó NAV adatok is megerősítik . A felszámolások egyike pénteken le is zárulhat, s ha jogerőre emelkedik, akkor megpecsételődik az együttes sorsa – nem kaphat liszenszet, irány a Mennyei Bajnokság.

Roderick Duchatelet és családja több klubot üzemeltet:Standard Liege, a Sint-Truiden (belga 1.), Charlton Athletic (angol 2. osztály), Carl Zeiss Jena (német 4.), Alcorcón-nak (spanyol 2.) Az Újpest egyelőre még az övék.
Fotó: MTI

Roderick Duchatelet tisztességes üzletember. Mentené a menthetőt, ezért megpróbálja kihasználni a a kormány decemberi sporttörvénymódosítása okán az MLSZ 2014 februári határozata által biztosított kiskaput – a folyton duzzadó “fantom-adósságot” ott hagyná a jelenlegi cégben, az NB1-es jogot viszont átvinné egy újonnan alapítottba. Az MLSZ csak abban az esetben engedélyezi az indulási jog átruházását – osztályvesztés, visszarangsorolás, stb. nélkül – ha az anyaegyesületre, az UTE-ra száll a jog.

Mint a Fradinál.

Így aztán még februárban meg is történt az NB I-es jog átruházása az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-re, ami akkor emelkedhet jogerőre, ha a szövetség elnöksége pénteken megadja a végső engedélyt.

“Ha nem születik kedvező döntés, akkor Duchatelet úr felül a repülőre, s elhagyja az országot” – mondta egy bennfentes, a blikk.hu-nak. A tulajdonos holnapra sajtótájékoztatót hívott össze.

Pont, mint a Fradinál 2011 februárjában, csak itt az ügy végkimenetele még kérdéses. Ha minden igaz pénteken választ kapunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik