Foci

Az NB1 nagy őszi tesztje 6.: mészárosok

Nagy Gábor (nagy gábor, szombathelyi haladás)
Nagy Gábor (nagy gábor, szombathelyi haladás)

Íme, a bajnokság legtöbbet szabálytalankodó játékosai, avagy sarkítva a Haladás játékosai ütnek, mint az ipari áram… Az NB1 őszi rugdosódása feketén-fehéren. Sport24 elemzés objektíven.

Tulajdonképp csodájára jártunk a Haladásnak az ősszel. Ha nem szúrják el az őszi utolsó meccset, nem kapnak ki emberhátrányból a Győrtől (2-1) simán a dobogón telelnek. Így csak hatodikak.

Sikerük titkáról sokan sokfélét írtak. Például a tehetséges, a magyar élvonalhoz képest szokatlanul gyors, gólérzékeny fiatal támadó játékosaik – Radó, Ugrai, Németh – sikeres elegyet alkotnak a rutinnal – pl. Halmosi, Fehér, Schimmer -, így szól az egyik sztereotípia. Két válogatott védőjük is van, remek a védelem – szól a másik. Szerintünk mindkettő maximum csak részigazság.


Artner Tamás sem csinál mást, mint az adott jártékoskerethez, annak tudásához szabja a taktikát
Fotó: MTI

A valós ok prózaibb. A csapat eredményessége valóban függ az ifjú támadók remek formájától – Radó holtversenyben vezeti a “kanadai táblázatot” -, ugyanakkor legalább annyira a Haladás, még inkább Artner Tamás játékfilozófiájától. Ugyan soha nem ültünk még a Rohonci úti öltözőben, de a számok alapján nyilvánvaló, az edző különösen nagy hangsúlyt fektet az ellenfél játékának elrontására – bármi áron. Fekvő játékos ritkán rúg gólt…

A Haladás játékosai ugyanis toronymagasan a legdurvábbak, a legtöbb szabálytalanságot követik el az NB1-ben. Vagy nem tudnak, vagy nem akarnak szabályosan szerelni – egyik sem dícséretes tett.

A 17 őszi mérkőzés alatt 359 szabálytalanságot követtek el, meccsenként átlagosan több, mint 21-szer tördelték a játékot. Igazság szerint tehát a csapat sikeressége, sikertelensége az Iszlai, Simon Ádám, Nagy Gábor, Halmosi középpályás soron múlik. Ők azok, akik az ellenfél támadásainak több, mint a felét (188-szor) állították meg – szó szerint – mielőtt azok a Haladás térfelére léptek volna.

A sporik átlagban meccsenként háromszor, összesen 51 alkalommal jutalmazták őket sárga lappal, míg a túlzott durvaságot nyolcszor pirossal!!! Ezekkel a számokkal magasan vezetik a listát.


Iszlai Bence nem válogat az eszközökben, ha az ellenfél támadásának megakadályozása a cél
Fotó: MTI

A játékosok szabálytalansági rangsorát tekintve az egész NB1-es mezőny TOP20-as listájának első két helyén is ki más, mint Haladás játékos áll. Nagy Gábor 52 szabálytalansággal vezet, míg őt Simon Ádám követi szorosan 51-el. Nagy ezt a mennyiséget 16 meccsen követte el, 5 sárgáért cserébe, ő az apró szabálytalanságok mestere.

A vasi csapatból még ketten nyomultak fel a durvasági rangsor élére – Fehér (33), Devecseri (31). Az igazi brutál, Iszlai Bence kizárólag azért nincs fent a TOP közt, mert őt kétszer is kiállították, így az eltiltások miatt csak 9 meccsen lehetett kezdő. Egyébként Simon Ádámmal (5 sárga) karöltve ők azok, akiket szinte minden fellépésükön ki lehetne állítani, feltéve, ha a magyar játékvezetők olyan szellemben vezetnék itthon is a meccseket, mint külföldön – ha szigorúan betartanák a szabálykönyvben leírtakat.

A labdarúgás szabálykönyve ugyanis nem ismeri a taktikai szabálytalanság fogalmát, ami ugye szándékos játékmegállításként fogható fel. Az ilyet, azaz a nem a labdaszerzés céljából elkövetett szabálytalanságot pedig annak súlyosságától függően sárga, vagy azonnali piros lappal illene honorálni.

A magyar futballban úgy látszik még mindig van taktikai szabálytalanság. A Haladás játékosai kirívóan sokszor, míg a többiek, a Paks (319) – Kecskés (51), Diósgyőr (310) – Futács(40, !!!) is előszeretettel ehhez a fegyverhez nyúlva tördelik a játékot valamennyi meccsen.

Jelen állás szerint a vasiak ettől is eredményesebbek, mint az átlag. Ugyanakkor a folyamatos játék hiányától is élvezhetetlen a magyar bajnoki meccsek többsége.

És mindaddig ilyen lesz, amíg az edzők többsége ezt kéri, amíg a játékvezetők ezt hagyják…

Az elemzések kiindulópontja:

Alapvetés: a magyar labdarúgás mentes az objektív adatok mentén történő elemzésektől. Vannak jól passzoló, jól lövő, ügyesen cselező játékosok, akadnak szabályosan és szabálytalanul szerelők, de senki nem tudja milyen jók a jók, és mennyire durvák, a durvák…

Holott egy-egy játékos teljesítményének megítélése a világ élsportjában már régóta a statisztikai kimutatások mentén történik. Gondoljunk csak az amerikai sportokra. Az NBA, NHL, NFL elképzelhetetlen lenne szezonra, évadra, több évadra bontott statisztikai mutatók nélkül.

Ma már a világ labdarúgása is ebbe az irányba halad. Ha valaki játékost akar szerződtetni, előbb megnézi a piacon adott poszton szereplő játékosok mutatóit. Ez alapján leszűkíti a listát 2-4 kiszemeltre. Ez az objektív rész. A szubjektivitás, csak ezek után kerülhet szóba.

Az MLSZ haladna ezzel az iránnyal. Az Instat Football a 2012-es tavaszi és 2013-as őszi szezon valamennyi mérkőzését feldolgozta már feketén-fehéren, csapatra, játékosokra lebontva. Az NB1-re vonatkozó adatok egy része ma már elérhető bárki számára. A másik fele, a mélyebb elemzések halmaza csak a kluboknak, a szakmának enged betekintést. Annak, aki használja…

Mégis, vagy tán ennek ellenére Magyarországon a médiában és a szakmában egyaránt még mindig a szubjektivitás az úr. A Nemzeti Sport is elemez a saját, minden objektivitást mellőző osztályzatai alapján. Az újságíró kimegy a meccsre, megnézi azt, majd 1-10-ig bemondja a 22 osztályzatot saját szabályai benyomásai alapján. Ez a módszer is fontos, mert pont úgy zajlik ez, mintha a néző látná, ergo a nagyérdemű szemüvegén keresztül nézik ők is a meccseket.

Így mindenkinek, az újságírónak is meg van a maga favoritja. Egy-egy emlékezetes csel, a pályán eltöltött évtized, az érdekek például simán képesek felülírni valós a teljesítményt.

A sport24 ezzel a hagyománnyal kíván szakítani év végi hat részes csapatrészekre bontott elemzésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik