Foci

Perelhetőek-e a bundázók?

A Siófok vezetése jogi lépéseket fontolgat három egykori labdarúgója ellen, akik 2009-ben mérkőzéseket befolyásoltak. Az ügyvéd szkeptikus.

A Siófok 2009-es többségi tulajdonosa, Nemes Ferenc és a szakmai igazgató, Horváth Károly a közelmúltban kijelentette, jogi lépéseket tesznek, amennyiben kétséget kizáróan beigazolódik, hogy három futballista – finoman szólva – nem tett meg mindent a siker érdekében. Az ügyészség három labdarúgót, A. Attilát, S. Lászlót és H. Gábort gyanúsít azzal, hogy 2009-ben siófoki játékosként két bajnoki és egy kupameccs eredményét befolyásolták.

A balatoniak jogi képviseletét ellátó, a sport, különösen a futball ügyeiben jártas ügyvéd, dr. Kerekes Csaba nem túl optimista a klub által esetlegesen indítandó per végkimenetele kapcsán. Az egyesület jogi ügyeit a kilencvenes évek vége óta intézi, továbbá elnökségi tagja a futballklub egyik tulajdonosának számító Siófoki Bányász SE-nek.

„Jogi kérdésekben én intézkedem, elkészítem a munkatársak, a futballisták szerződéseit, valamint a szponzorokkal, külső cégekkel kötött megállapodásokat. Siófokon születtem, élek, nekem a klub a nagy szerelem. Ezért is döbbentettek meg a közelmúlt hírei, nem gondoltam, hogy az egyesületünk ilyen ügyben érintett lesz valaha is. Az egyik tulajdonos, az MLSZ korábbi megbízott elnöke, Nemes Ferenc mondta nemrég, tulajdonképpen nem meglepő, hogy a csalásokban a kisebb klubok játékosai érintettek, ugyanis ők kevesebbet keresnek. Úgy gondolom, ez nem lehet mentség, profi futballista nem csalhat, mivel ez a munkája, kizárólag tisztán futballozhat. Amit kijelenthetek, az ítélethozatal előtt, a rendőrségi és a bírósági szakaszban is minden segítséget megadunk, ha az illetékes szervek megkeresik a klubot, információkra lesznek kíváncsiak” – mondja dr. Kerekes Csaba.

Azonnal hozzáteszi, nem szeretne elhamarkodott ítéletet mondani a három labdarúgó felett, meg kell várni a büntetőeljárás végét, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Azonban amennyiben a játékosokat elmarasztalják, megállapítják a vétkességüket, a klub tulajdonosai meg fogják vizsgálni, milyen lépéseket tehetnek: felléphetnek-e kártérítési igénnyel.

„Nem lesz könnyű dolgunk, ugyanis még ha a bíróság jogosnak is ítéli a követelésünket, egyáltalán nem biztos, hogy az behajtható. Nagy kérdés, a futballisták milyen anyagi körülmények között élnek. Ráadásul egy peres eljárásban nekünk kell bizonyítanunk, hogy a futballklubot milyen kár érte valójában. A fogadási csalás, ha elkövették, milyen mértékben volt káros a klubra. Ami biztos: a jó hírünkön csorba esett, 2009-ben kiestünk az élvonalból, ezáltal jelentős központi bevételektől estünk el. Kérdés, a két vereségnek ebben mekkora szerepe volt, nem lesz könnyű bizonyítani, hogy csak a ZTE és a Kaposvár elleni két kudarc okozta búcsút, ugyanis abban a szezonban még szenvedett vereséget a csapat, nem is keveset. Mondjuk az említett meccsek a bajnokság végén kerültek megrendezésre, győzelmek esetén komoly esélyünk lett volna a bennmaradásra, tehát fellelhető ok-okozati összefüggés. Továbbá a Kispest elleni, idegenbeli MK-elődöntőt is vizsgálják a nyomozók, ha bejutunk a fináléba, s ott nyerünk, kiléphettünk volna a nemzetközi porondra is, tehát annak a találkozónak is komoly súlya volt. Ami biztos, ha jogi lépéseket teszünk, hosszadalmas procedúra elé nézünk” – zárta okfejtését dr. Kerekes Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik