Előbb bronz-, majd ezüstérmet kapott kizárások miatt, végül azonban tőle is elvették az érmet doppingolásért

Tatyjana Tomasova ezúttal nem járt jól a doppingteszttel.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megfosztotta az orosz Tatyjana Tomasovát a 2012-es, londoni olimpián 1500 méteres síkfutásban szerzett ezüstérmétől.

Tomasova a 2012-es olimpián eredetileg negyedik lett, azonban doppingolás miatt az előtte végzett két török atlétát utólag kizárták. Ennek köszönhetően utólag feljött a második helyre, ám ezúttal rajta volt a sor, hogy ellenőrizzék, de ő is elhasalt a doppingteszten. Tomasovának volt már korábban is doppingügye, 2008-ban felfüggesztették, doppingminták manipulálásának vádjával, majd a lausanne-i Sportdöntőbíróságon, 2009-ben lefolytatott eljárás nyomán 2 év 9 hónapra eltiltották, miután beigazolódottnak látták, hogy más vizeletét adta le.

A sportdöntőbíróság szerdai ítélete kimondta, hogy Tomasovának törölték a 2012. június 21. és 2015. január 3. között elért eredményeit, de a 2004-es, athéni olimpia 1500-as ezüstérme mellett megőrizheti két világbajnoki és egy Európa-bajnoki elsőségét is. A CAS friss döntésében egyúttal tíz évre eltiltotta az atlétanőt, de a fegyelmi büntetésnek nincs igazi súlya, mivel Tomasova 49 esztendős és már felhagyott a versenyzéssel.