Kovács István az algériai bokszolóról: Bántotta a nőket, majd a végén ugyanolyan olimpiai aranyérmet nyert, mint Papp László, Muhammad Ali vagy én

Indulatokkal teli beszélgetés zajlott a Balázsék című műsorban, amelyben a korábbi olimpiai és világbajnok elemezte az olimpia egyik legvitatottabb esetét.

Az algériai Iman Helif a párizsi olimpia egyik megosztóbb sportolója volt.

A nők 66 kilogrammos súlycsoportjában induló Helif nevét már az első meccse után felkapták, miután ellenfele, az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta a küzdelmet, és nem fogott kezet az algériaival (amiért később bocsánatot kért).

Helifet a tavalyi világbajnokságon a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) kizárta, miután a tesztoszteronszintje magasabb volt a megengedettnél, és a Carini, majd a Hámori Luca elleni győzelme után a támadások kereszttűzébe került.

A Telegraph nevű angol lap azt írta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már tavaly értesült arról, hogy az IBA szerint Helif a férfiakra jellemző XY kromoszómával rendelkezik, ám a NOB az elvégzett teszteket nem tekintette legálisnak.

A NOB és az orosz vezetés alatt álló IBA jó ideje harcban áll egymással, és az olimpiai boksztorna rendezését a NOB el is vette a nemzetközi szövetségtől.

Az IBA az olimpia alatt sajtótájékoztatót tartott az ügyben, és azt közölte, a kromoszóma-vizsgálatok alapján sem Helif, sem a tajvani Lin Jü-tin nem lett volna jogosult a női mezőnyben indulni. Párizsban végül mind Helif, mint a tajvani olimpiai bajnok lett, és az algériai a győzelem után azt nyilatkozta, ugyanolyan nő, mint bármelyik másik, és a sikerét még édesebbé tették az őt ért támadások.

Az ügy a Rádió 1 Balázsék című műsorában is téma volt, amelyben a műsorvezetők azt a Kovács Istvánt kérdezték, aki 2022 nyaráig az IBA főtitkári tisztségét látta el.

Kovács azt mondta, ő látta 2022 májusásban az IBA által egy isztambuli laborban elvégzett tesztek eredményét, de hozzátette, ezeket személyiségi jogok miatt nem lehet nyilvánosságra hozni.

Azt is kifejtette, szerinte rossz volt a szabály, mert a NOB-nál elég volt az útlevelet és a születési anyakönyvi kivonatot bemutatni ahhoz, hogy Helif a nők között induljon, holott az ő szereplése veszélyes volt a többi ökölvívóra.

A rendszerben van a hiba, Helif jogilag nem követett el vétségét, de emberileg minimum megkérdőjelezhető a dolog. Odament, és bántotta a nőket, majd a végén ugyanolyan olimpiai aranyérmet nyert, mint Papp László, Muhammad Ali vagy én

– tette hozzá dühösen Kovács István.

A beszélgetés egy ponton megszakadt, mert Sebestyén Balázsék úgy érezték, Kovácsot túlságosan elragadták az indulatai. Később aztán visszahívták, és amikor Sebestyén arról kérdezte Kovácsot, hogy ha Helif ennyire kimagaslik a mezőnyből, hogyan gyűjthetett be már kilenc vereséget, a korábban amatőrként és profiként is világbajnoki címig jutó Kokó azt mondta:

Képzeld, milyen gyenge férfi lehet, ha ő egyébként férfi, ha még nők is meg tudják verni.

Kovács hozzátette, úgy látta, Helif kimondottan vigyázott Hámori Lucára az egymás elleni meccsükön, előtte és utána sokkal keményebben bunyózott.