Élő Sport

A női pólócsapat kikapott a negyeddöntőben, hosszabbítás után esett ki a női kéziválogatott – ez történt az olimpia keddi versenynapján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar szempontból kicsit csendesebb hétfői nap után kedden ismét felpörögtek az események a párizsi olimpián.

  • A napot a kajak-kenusok kezdték, a férfi kajaknégyes második lett futamában, így egyből középdöntőbe jutott. A női kajaknégyes szintén második lett, viszont Csipesék ezzel a fináléban landoltak. A férfi kajakpárosoknál a Nádas, Tótka és a Kopasz, Varga duó is második helyen jutott a középdöntőbe. Szintén egy futamra van a fináléba jutástól az Adolf, Hajdu és a Kiss, Nagy kenupáros, valamint a Csipes, Gazsó és Pupp, Fojt női kajakpáros.
  • Atlétikában Bánhidi-Farkas Petra 640 centivel zárt a női távolugrás selejtezőjében, így csoportjában a 11., összességében pedig a 21. helyen végzett. A fináléhoz ezúttal 659 centire volt szükség.
  • A birkózóknál a 77 kilogrammos Lévai Zoltán a nyolcaddöntőben 2-1-re verte a török Burhan Akbudakot, a negyeddöntőben viszont az 1-1-es döntetlen ellenére búcsúzott, mivel az azeri Sanan Suleymanov csinálta a meccs utolsó pontját. Az azeri nem jutott végül döntőbe, így Lévai nem folytathatta a vigaszágon a küzdelmet.
  • A vitorlázó Vadnai Jonatán bejutott az éremfutamba az ILCA 7-es hajóosztály viadalán, de szélcsend miatt elnapolták ezt a versenyt.
  • A női kézilabda-válogatott hatalmas csatában, hosszabbítás után kapott ki 36-32-re Svédországtól.
  • A magyarok keddi programját pedig a női pólósok zárták, akik gigászi küzdelem után 5-4-re kikaptak az amerikai csapattól.

A magyarok részletes keddi menetrendjét itt találja.

Pozitív lett a doppingtesztje egy görög sportolónak

Pozitív lett a doppingtesztje egy görög sportolónak az olimpián, és már el is hagyta az olimpiai falut – jelentette be kedden a Görög Olimpiai Bizottság.

Az ország küldöttségének vezetőit hétfőn délután értesítették, a sportoló versenyzői jogát pedig felfüggesztettét. Arról, hogy kiről van szó, vagy melyik sportágban érintett, nem közöltek információt. Eddig mindössze néhány doppingeset akadt a párizsi játékokon.

Tahitin él, be is húzta a szörfös aranyérmet

A férfiaknál a francia Kauli Vaast, míg a nőknél az amerikai Caroline Marks nyert hullámlovaglásban a párizsi olimpián.

Az olimpiai központtól mintegy 16 ezer kilométerre, Teahupo’o településnél rendezett versenyen a férfiaknál a Tahitin élő, 22 éves Vaast a 13. olimpiai címet gyűjtötte a házigazdáknak, miután a döntőben magabiztos sikert aratott ausztrál riválisa felett.

A nőknél szorosabb volt a finálé, melyből a világbajnok Marks jött ki győztesen.

Eredmények, hullámlovaglás:

férfiak:
1 Kauli Vaast (Franciaország)
2. Jack Robinson (Ausztrália)
3. Gabriel Medina (Brazília)

 

döntő: Vaast – Robinson 17,67-7,83

 

nők:
1. Caroline Marks (Egyesült Államok)
2. Tatiana Weston-Webb (Brazília)
3. Johanne Defay (Franciaország)

 

döntő: Marks – Weston-Webb 10,50-10,33

A dudaszó pillanatában született az aranyérmet jelentő kosár

Hollandia nyerte a férfiak 3×3-as kosárlabdatornáját, miután hosszabbítás után 18-17-re verte Franciaországot.

A rendes játékidő 16-16-os eredménnyel zárult, majd a franciák Timothe Vergiat révén szereztek egy egypontost, Hollandia azonban még támadhatott egyet, és Worthy de Jong emberrel együtt dobta be a dudaszó pillanatában azt a kettest, amivel a hollandok kicsavarták az aranyérmet a franciák kezéből. A nőknél német győzelemmel ért véget a torna.

eredmények, 3×3-as kosárlabda:

férfiak:
1, Hollandia (Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Worthy de Jong)
2. Franciaország (Lucas Dussoulier, Timothe Vergiat, Jules Rambaut, Franck Seguela)
3. Litvánia (Sarunas Vingelis, Gintautas Matulis, Aurelijus Pukelis, Evaldas Dziaugys)

 

a döntőben: Hollandia-Franciaország 18-17, hosszabbítás után

 

bronzmérkőzés: Litvánia – Lettország 21-18

 

nők:
1. Németország (Marie Reichert, Elisa Mevius, Sonja Greinacher, Svenja Brunckhorst)
2. Spanyolország (Vega Gimeno, Sandra Ygueravide, Juana Camilion, Gracia Alonso)
3. Egyesült Államok (Dearica Hamby, Cierra Burdick, Hailey van Lith, Rhyne Howard)

 

a döntőben: Németország – Spanyolország 17-16

 

bronzmérkőzés: Egyesült Államok-Kanada 16-13

Spanyol-francia döntő lesz a férfi labdarúgótornán

A házigazda Franciaország lesz a spanyolok ellenfele a párizsi olimpia férfi labdarúgótornájának pénteken sorra kerülő fináléjában, miután az elődöntőben hosszabbításban 3-1-re legyőzte az egyiptomi csapatot.

A gól nélküli első félidő után meglepetésre az afrikai együttes szerezte meg a vezetést, majd egészen sokáig őrizte is az egygólos előnyt, de a franciáknak a 83. percben sikerült egyenlíteniük. A meccs végén – már a ráadásban – hosszú percekig ellenőrzött a videóbíró egy tizenhatoson belüli egyiptomi kezezést, de a hondurasi játékvezető a felvételek megtekintése után nem ítélt büntetőt Franciaországnak.

Következett a hosszabbítás, amelynek második percében emberhátrányba került Egyiptom, a franciák pedig a létszámfölényt hét perccel később kihasználták, majd a 108. percben végleg eldöntötték az összecsapást és bejutottak a fináléba. Az egyiptomiaknak a bronzéremért csütörtökön Marokkóval kell megküzdeniük. A döntőt pénteken 18 órától rendezik a Parc des Princes-ben.

eredmények, férfi elődöntő:

Franciaország – Egyiptom 3-1 (0-0, 1-1, 2-1) – hosszabbítás után
Spanyolország – Marokkó 2-1 (0-1)

Vadnai vagy Lévai lehet éremesélyes kedden

Az élete első olimpiáján szereplő Vadnai Jonatán az éremfutamban folytathatja a párizsi olimpiát az ILCA 7-es hajóosztály viadalán.

„Tízen megyünk az éremfutamban, ezen belül szoros a pontverseny a harmadik és a nyolcadik helyezett között. Megpróbálok a bronzéremért csatázni, veszítenivalóm nincs! Kedden is gyenge szél várható, meglátjuk, kinek hoz majd szerencsét” – nyilatkozta a magyar szövetség közleményében az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán, aki egészen bizonyosan minden idők legjobb magyar eredményét éri el a korábban Lasernek nevezett egyszemélyes hajóosztályban.

A vb-ezüstérmes, 77 kilogrammos Lévai Zoltán a nyolcaddöntőben a török Burhan Akbudakkal találkozik. A rivális egy kategóriával feljebb (82 kg) 2022-ben vb-t, tavaly pedig Európa-bajnokságot nyert, úgyhogy Lévai egyből nehéz ellenféllel kezd, de ha sikerrel veszi az akadályt, az nagy önbizalmat adhat neki.

Olvasói sztorik