Élő Sport

Döntős a női, középdöntős a férfi kajaknégyes, éremért megy a vitorlázó Vadnai – élő hírfolyam az olimpia keddi napjáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar szempontból kicsit csendesebb hétfői nap után kedden ismét felpörögnek az események a párizsi olimpián.

  • A napot a kajak-kenusok kezdték, a férfi kajaknégyes második lett futamában, így egyből középdöntőbe jutott. A női kajaknégyes szintén második lett, viszont Csipesék ezzel a fináléban landoltak. Később a délelőtt folyamán a férfi és női kenupárosoknak, végül pedig a kajakpárosoknak szoríthatunk az 500 méteres előfutamokban.
  • Atlétikában Bánhidi-Farkas Petra 11.15-től a női távolugrás selejtezőjében versenyez majd.
  • A birkózóknál a 77 kilogrammos Lévai Zoltán lép szőnyegre, aki a nyolcaddöntőben a török Burhan Akbudakkal találkozik. A rivális egy kategóriával feljebb (82 kg) 2022-ben vb-t, tavaly pedig Európa-bajnokságot nyert.
  • A vitorlázó Vadnai Jonatán bejutott a 15.43-kor kezdődő éremfutamba az ILCA 7-es hajóosztály viadalán, és nagyon fogadkozik, hogy megpróbálja megkaparintani a bronzérmet.
  • A női kézilabda-válogatott 17.30-tól az elődöntőért lép pályára, az ellenfél Svédország lesz.
  • A magyarok keddi programját pedig a női pólósok zárják, akik 20.30-tól az elmúlt három olimpiát megnyerő Egyesült Államokkal meccselnek.

A magyarok részletes keddi menetrendjét itt találja.

A női kenupáros is reményfutamos

A Kiss Ágnes, Nagy Bianka kenupáros harmadik helyen végzett a előfutamban, így a reményfutamban folytatja.

Az egyaránt első olimpiáján szereplő két magyar kenust a kanadai és a spanyol páros előzte meg, ők egyből az elődöntőbe kerültek.

Nem értett teljesen egyet a két magyar kenus a futam után

Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu kettes a kora délutáni reményfutamban folytatja szereplését a párizsi olimpián, 500 méteren, miután délelőtt, az első pályáján negyedikként ért célba.

Közben nem volt egy nagy élmény, nem éreztem úgy, hogy nagyon egyben lennénk. Én egy kicsit stresszeltem is az első futam miatt, mert jó pár hete nem versenyeztünk

– nyilatkozott az M4 Sportnak a Ferencváros négyszeres világbajnoka, Adolf Balázs. „Utólag láttam, hogy az olaszok lettek a másodikak, nem voltunk tőlük messze, de ennél tudunk jobbat és jobbat is fogunk csinálni.”

Az ebben a számban kétszeres vb-ezüstérmes dunaújvárosi Hajdu Jonatán is azt mondta, délután jobb teljesítményt nyújtanak majd.

„Nem teljesen értek egyet Bazsival, szerintem az első 250 méterünket jó iramban, jó technikával megcsináltuk, a végén az indításunk is jól sikerült. Ezzel együtt első pályás volt” – tette hozzá.

A reményfutamot kora délután 13.50-kor rendezik, a középfutamra és a döntőre csütörtökön kerül sor. Három éve a férfi kenu párosok még 1000 méteren versenyeztek, Adolf akkor Fejes Dániellel 11. lett.

Dánia az első negyeddöntős a női kéziseknél

A hollandok a meccs elején többször is vezettek négy góllal (4-0, 5-1, 7-3), de a félidőben már a dánok álltak jobban egy góllal.

A második félidőben aztán a dánok el tudtak lépni, és végül négy góllal, 29-25-re nyerték meg a negyeddöntőt.

Csizmadia Kolos: Ez így iszonyatos erőpazarlás sajnos

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású férfi kajaknégyes második lett az előfutamában, így továbbjutott.

„Klisés ugyan, de ez most elég első pályás volt. Az utolsó százra maradt benne, technikailag sem állt még teljesen össze az egység” – nyilatkozott a vegyes zónában Csizmadia Kolos.

Ráadásul bejött egy olyan körülmény, amire nem számítottunk, szembe sütött a nap. A napszemüvegünkre felfröccsent a víz, a legtöbben vizuálisan követjük a másikat, nem érzésre, nem láttuk a másik lapátját, hogy egyszerre tudjunk evezni. Ez így iszonyatos erőpazarlás sajnos, de az időket tekintve a negyedik helyen mentünk tovább, nem vagyunk messze a céltól.

„Szerettünk volna egy kicsit erőt demonstrálni, de annak fényében, hogy a csapat másik fele ma még párost is megy, ez most így rendben van, és lőtávolon belül vannak a többiek” – tette hozzá Kuli István.

Az Adolf, Hajdu kenupáros a reményfutamban folytatja

A férfi kenupárosok 500 méteres előfutamában negyedik helyen végzett az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán duó, amely így a reményfutamba került. A futamot a semleges színekben versenyző Petrov, Korovaskov páros nyerte, a második helyen az olasz Casadei, Tacchini duó zárt, ez a két egység egyből az elődöntőbe került.

Gyengén indult, de végül továbbjutott a női kajaknégyes is

250 méternél még a negyedik helyen eveztek a lányok, aztán a táv második felét nagyon megnyomták, és sikerült megelőzni az ausztrálokat, valamint a kínaiakat, így a németek mögött a második helyen végzett a Gazsó, Csipes, Fojt, Pupp egység, amely ezzel ott van a döntőben.

A női kajaknégyes következik

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Fojt Sára, Pupp Noémi összeállítású négyes a második előfutamban indul majd. A két előfutamban összesen tíz egység indul, és az első három-három helyezett egyből a döntőbe jut.

Legközelebb csütörtökön lesz feladata a kajaknégyesnek

A tavaly, Duisburgban vb-ezüstérmes magyar csapat, amely három éve szinte ugyanebben az összeállításban hetedik volt a tokiói játékokon – Kuli István helyett Béke Kornél ült akkor a hajóban –, második helyen végzett a szerbek mögött az 500-as előfutamban, így legközelebb csütörtökön lesz feladata. Akkor rendezik a középfutamot, valamint a döntőt is.

Duplantis a világcsúcs után: Nagy a katyvasz most a fejemben

Saját bevallása szerint az elképzelhető legszebb környezetben döntött világcsúcsot hétfőn este rúdugrásban a svéd Armand Duplantis a párizsi olimpián.

Az atlétikai versenynap zárásán a 24 éves sztár harmadszorra átvitte a 6,25 métert, és a Stade de France-ban közel nyolcvanezer ember tört ki üdvrivalgásban.

Lehetetlen leírni ezt az érzést, rengeteg gondolat jár a fejemben, nagy a katyvasz most idebent

– nyilatkozta az M4 Sport csatornának. „Itt döntöttem meg a világrekordot, a legcsodálatosabb stadionban, ahol valaha voltam.”

A vegyes zónában még elmondta, látott már százezer embert egy arénában, de sosem ő állt a figyelem középpontjában, most viszont olyan hangulat volt, mint egy amerikaifutball-meccsen. Elárulta azt is, hogy nagy bulira készülnek a párjával, és várhatóan keveset fog aludni az éjszaka

Az 5,95-tel ezüstérmes Sam Kendricks közölte, pár éve kitalált egy kisebb büntetést Duplantisnak, amely úgy szól, hogy a győztes fizeti a vacsorát.

„Ma simán nyert, úgyhogy az ő számlájára eszünk” – mosolygott az amerikai atléta.

A sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote szerint Duplantis csak a harmadik férfi rúdugró, aki olimpián döntött világcsúcsot. Ez előzőleg csak az amerikai Frank Fossnak sikerült 1920-ban Antwerpenben, illetve a lengyel Wladyslaw Kozakiewicznek 1980-ban Moszkvában.

Pozitív lett a doppingtesztje egy görög sportolónak

Pozitív lett a doppingtesztje egy görög sportolónak az olimpián, és már el is hagyta az olimpiai falut – jelentette be kedden a Görög Olimpiai Bizottság.

Az ország küldöttségének vezetőit hétfőn délután értesítették, a sportoló versenyzői jogát pedig felfüggesztettét. Arról, hogy kiről van szó, vagy melyik sportágban érintett, nem közöltek információt. Eddig mindössze néhány doppingeset akadt a párizsi játékokon.

Tahitin él, be is húzta a szörfös aranyérmet

A férfiaknál a francia Kauli Vaast, míg a nőknél az amerikai Caroline Marks nyert hullámlovaglásban a párizsi olimpián.

Az olimpiai központtól mintegy 16 ezer kilométerre, Teahupo’o településnél rendezett versenyen a férfiaknál a Tahitin élő, 22 éves Vaast a 13. olimpiai címet gyűjtötte a házigazdáknak, miután a döntőben magabiztos sikert aratott ausztrál riválisa felett.

A nőknél szorosabb volt a finálé, melyből a világbajnok Marks jött ki győztesen.

Eredmények, hullámlovaglás:

férfiak:
1 Kauli Vaast (Franciaország)
2. Jack Robinson (Ausztrália)
3. Gabriel Medina (Brazília)

 

döntő: Vaast – Robinson 17,67-7,83

 

nők:
1. Caroline Marks (Egyesült Államok)
2. Tatiana Weston-Webb (Brazília)
3. Johanne Defay (Franciaország)

 

döntő: Marks – Weston-Webb 10,50-10,33

A dudaszó pillanatában született az aranyérmet jelentő kosár

Hollandia nyerte a férfiak 3×3-as kosárlabdatornáját, miután hosszabbítás után 18-17-re verte Franciaországot.

A rendes játékidő 16-16-os eredménnyel zárult, majd a franciák Timothe Vergiat révén szereztek egy egypontost, Hollandia azonban még támadhatott egyet, és Worthy de Jong emberrel együtt dobta be a dudaszó pillanatában azt a kettest, amivel a hollandok kicsavarták az aranyérmet a franciák kezéből. A nőknél német győzelemmel ért véget a torna.

eredmények, 3×3-as kosárlabda:

férfiak:
1, Hollandia (Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Worthy de Jong)
2. Franciaország (Lucas Dussoulier, Timothe Vergiat, Jules Rambaut, Franck Seguela)
3. Litvánia (Sarunas Vingelis, Gintautas Matulis, Aurelijus Pukelis, Evaldas Dziaugys)

 

a döntőben: Hollandia-Franciaország 18-17, hosszabbítás után

 

bronzmérkőzés: Litvánia – Lettország 21-18

 

nők:
1. Németország (Marie Reichert, Elisa Mevius, Sonja Greinacher, Svenja Brunckhorst)
2. Spanyolország (Vega Gimeno, Sandra Ygueravide, Juana Camilion, Gracia Alonso)
3. Egyesült Államok (Dearica Hamby, Cierra Burdick, Hailey van Lith, Rhyne Howard)

 

a döntőben: Németország – Spanyolország 17-16

 

bronzmérkőzés: Egyesült Államok-Kanada 16-13

Spanyol-francia döntő lesz a férfi labdarúgótornán

A házigazda Franciaország lesz a spanyolok ellenfele a párizsi olimpia férfi labdarúgótornájának pénteken sorra kerülő fináléjában, miután az elődöntőben hosszabbításban 3-1-re legyőzte az egyiptomi csapatot.

A gól nélküli első félidő után meglepetésre az afrikai együttes szerezte meg a vezetést, majd egészen sokáig őrizte is az egygólos előnyt, de a franciáknak a 83. percben sikerült egyenlíteniük. A meccs végén – már a ráadásban – hosszú percekig ellenőrzött a videóbíró egy tizenhatoson belüli egyiptomi kezezést, de a hondurasi játékvezető a felvételek megtekintése után nem ítélt büntetőt Franciaországnak.

Következett a hosszabbítás, amelynek második percében emberhátrányba került Egyiptom, a franciák pedig a létszámfölényt hét perccel később kihasználták, majd a 108. percben végleg eldöntötték az összecsapást és bejutottak a fináléba. Az egyiptomiaknak a bronzéremért csütörtökön Marokkóval kell megküzdeniük. A döntőt pénteken 18 órától rendezik a Parc des Princes-ben.

eredmények, férfi elődöntő:

Franciaország – Egyiptom 3-1 (0-0, 1-1, 2-1) – hosszabbítás után
Spanyolország – Marokkó 2-1 (0-1)

Vadnai vagy Lévai lehet éremesélyes kedden

Az élete első olimpiáján szereplő Vadnai Jonatán az éremfutamban folytathatja a párizsi olimpiát az ILCA 7-es hajóosztály viadalán.

„Tízen megyünk az éremfutamban, ezen belül szoros a pontverseny a harmadik és a nyolcadik helyezett között. Megpróbálok a bronzéremért csatázni, veszítenivalóm nincs! Kedden is gyenge szél várható, meglátjuk, kinek hoz majd szerencsét” – nyilatkozta a magyar szövetség közleményében az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán, aki egészen bizonyosan minden idők legjobb magyar eredményét éri el a korábban Lasernek nevezett egyszemélyes hajóosztályban.

A vb-ezüstérmes, 77 kilogrammos Lévai Zoltán a nyolcaddöntőben a török Burhan Akbudakkal találkozik. A rivális egy kategóriával feljebb (82 kg) 2022-ben vb-t, tavaly pedig Európa-bajnokságot nyert, úgyhogy Lévai egyből nehéz ellenféllel kezd, de ha sikerrel veszi az akadályt, az nagy önbizalmat adhat neki.

Olvasói sztorik