A MOB elnöke lépéseket tervez a Helif elleni meccs miatt, de tudomásul veszi, hogy „a hölgy az hölgy”

Gyulay szerint nekik esett a nemzetközi sajtó, hogy nem szégyellik-e magunkat azért, milyen posztokat rakott ki Hámori az algériai ellenfélről.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke arról beszélt az ATV-nek, hogy Hámori Luca Iman Helif elleni – vereséggel végződő – negyeddöntős bokszmérkőzésén támogatóbb közegre számított Párizsban, és azzal együtt is sportdiplomáciai lépéseket tervez, hogy a nőként született algériai versenyző a szabályok szerint is nőként versenyezhet az olimpián.

Gyulay azt mondta, hogy „rendkívül éles helyzet alakult ki” a Helif elleni meccs körül, és miközben – részben a jobboldal identitáspolitikai felháborodása miatt – nemzetközi botrány lett abból, hogy az algériai versenyezhet a női mezőnyben, szerinte

azt tudomásul kell venni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata szerint a hölgy az hölgy, és mindig is az volt.

Úgy véli, hogy bár a nemzetközi sajtó sok helyen egyenlőtlen küzdelemként állította be az esetet, végül a meccs képe nem ezt tükrözte.

A MOB-elnök szerint a meccs sajtótájékoztatóján Hámori Luca szembesült a kritikákkal, amiért korábban többször is megkérdőjelezte ellenfele nemiségét. „Nekünk esett a nemzetközi sajtó, hogy nem szégyelljük magunkat, hogy ilyen posztokat rakott ki a Luca (…) és gyakorlatilag egy bántalmazott lett, és az egész nézőközönség, az egész szurkolótábor mellé állt” – vélekedett.

Gyulay a sportdiplomáciai lépések kapcsán Thomas Bachot, a NOB elnökét idézte, miszerint „azt a fajta megállapítást, hogy ki a nő és ki a férfi, újra kell értékelni, és a szakértőket meg kell hallgatni.” Bach is elmondta korábban, hogy a NOB szabályai alapján jelenleg minden rendben volt az algériai sportoló versenyzésével.

Szóba került az is, hogy a Magyar Boksz Szövetség kiegészítette Hámori Luca ötödik helyezéséért járó olimpiai pénzjutalmát, amit a szintén ötödikként végző Kovács Richárd igazságtalannak tartott, mert vele ezt nem tették meg. Gyulay azt mondta, hogy

teljesen igazat adok Ricsinek,

szerinte a szövetség elhamarkodott döntést hozott, és nem szabad diszkriminálni a sportolókat. Szerinte a kérdést később kell majd megbeszélni.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nemrég azzal a gondolatkísérlettel vetette még észre magát, hogy szerinte százszor jobb olimpiát rendeznénk, mint a franciák.