Élő Sport

Kozák Luca a zseniális rajt dacára sem döntős, egy világsztár lemaradt az aranyáról, a másik behúzta

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A szerda esti programban Wagner-Gyürkés Viktória szerepelt elsőként a magyarok közül az 5000 méteres futóverseny előfutamán. A magyar atléta15:29.42-vel, vagyis egyéni legjobbjától jócskán elmaradva ért célba, amivel 16. helyen zárta a futamát, összesítésben pedig egy 30. hellyel zárta a világbajnokságot.

Kozák Luca fantasztikusan rajtolt el 100 méter gáton, talán azt sem túlzás állítani, hogy ő kapcsolt leggyorsabban a mezőnyből. A táv második felében azonban lassult egy picit, végül a futamában negyedikként zárt 12.73-mal, vagyis négy századdal elmaradt az országos csúcsától. Ha meg is futotta volna, akkor sem valószínű, hogy összejön a döntő, de így is elképesztően versenyzett, összesítésben pedig 13. helyen zárt.

Szabó Beatrix hármasugrásban 12,68 méterrel kezdett, majd  12,79-re javított, harmadikra pedig 12,61-et ugrott, amivel összesítésben az utolsó, 36. helyen végzett. A versenynap utolsó magyarja, Gyurátz Réka kalapácsvetésben elsőre 65.25 méterig jutott, majd 66.81-re javította, az eredményét, végül pedig érvénytelen volt a próbálkozása, így nem jutott döntőbe. A fináléhoz legalább 71.25-re volt szükség, Gyurátz a 33. helyen zárta a vébét.

Négy számban hirdetnek bajnokot: férfi 1500 méteren és 400 gáton, valamint női 400 méteren és rúdugrásban. Két sztár is esélyes volt az aranyra, de az olimpiai, világ és Európa-bajnok Jakob Ingebrigtsen 1500 méteren meglepetésre nem szerzett világbajnoki címet. Ingebrigtsen ezúttal nem a mezőny végére sorolt be, hanem az első közé állt be, de a brit Josh Kerr tartotta vele a lépést, az utolsó kanyarban beérte, a célegyenesben pedig le is hajrázta a norvégot, így óriási meglepetésre övé lett az aranyérem.

Varga Jennifer / 24.hu

A 400 gát világcsúcstartója, Karsten Warholm 2017 óta lényegében verhetetlen ebben a versenyszámban, az ő döntőjét különösen nagy várakozás előzte meg és ami Ingebrigtsennek nem sikerült, neki igen. A döntőben Dos Santos keményen bekezdett, de féltávnál az élre állt már a norvég. Ez meg is zavarta a brazilt, aki a végén bakizott is, így lemondhatott az éremről és ötödikként ért célba. Warholm viszont nem ijedt meg a nyomástól, a világcsúcstartó hatalmas előnnyel nyargalt be a célba, 46.89 másodperc alatt.

A női rúdugrók között két aranyérmest hirdettek, miután az amerikai Katie Moon és az ausztrál Nina Kennedy kiegyezett döntetlenben. Hasonló történt Tokióban, a férfi magasugrók versenyében, amikor az olasz Tamberi és a katari Barshim osztozott meg az aranyérmen. A harmadik a finn Wilma Murto lett.

Nem kellett osztozkodni viszont a 400 méteres női síkfutás döntőjében, Marileidy Paulino okosan felépített futásával megszerezte az aranyérmet, aminek egyik legfőbb várományosa volt.

A NAV is lépett a csaló taxisok ügyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozza helyszíni ellenőrzéseit, amelyek egyebek mellett a vendéglátóhelyekre és a taxisokra koncentrálnak. A közlemény szerint különösen a számla-, illetve nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését és az árucikkek eredetét vizsgálják. A hivatal munkatársai elsősorban a vendéglátóhelyek, szuvenírboltok, szurkolói termékeket árusító üzletek és kitelepült árusok, illetve a taxisok működésére koncentrálnak.

Kapcsolódó
Taxis hiénák vadásznak a külföldi szurkolókra az atlétikai vb-n
Minderről a szervezők számoltak be, akik szerint nem ritka a 100 ezer forintos ajánlat sem. Megtették a szükséges lépéseket.

„A fiam a legnagyobb motivációm, remélem, láthat a tévében" – budapesti kiesése után megtörten beszélt a világbajnok rúdugró

Bánatában bejelentette közelgő visszavonulását Pawel Wojciechowski rúdugró, miután nem jutott döntőbe a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A lengyel atlétának a selejtezőkben nem sikerült megugrania az 5,55 méteres magasságot, a kiesése után pedig elmondta egy lengyel újságnak, hogy annyira csalódott, hogy inkább befejezi a pályafutását. Wojciechowski már csak egyszer szeretne világeseményen indulni, a 2024-es párizsi olimpián.

„Nem ez az első eset, hogy kiesem a világbajnoki selejtezőn, de biztosan az utolsó. Azt hiszem, megkezdtem pályafutásom utolsó évét. Az olimpia után meg kell állnia, és folytatódnia kell az életemnek. A kor előrehaladtával az ugrás egyre nehezebbé válik. Nem tudom, hogy ez az életkor, vagy az edzések miatt van, de az 5,35 nem elégít ki. Régebben 5.70 is ment, most már egyre nehezebben megy az ugrás.

Szeretnék nagyot repülve búcsúzni, nem pedig egy vesztesként. A fiam a legnagyobb motivációm, hamarosan öt hónapos lesz, remélem, láthatja az apját a tévében

– mondta a TVP Sportnak az olimpiai búcsút kijelölő rúdugró.

Wojciechowski 2008-ban a juniorok között világbajnoki ezüstérmet nyert, majd az U23-as Európa-bajnokságon már aranyérmet akasztottak a nyakába. Legnagyobb sikerét 2011-ben érte el, amikor a felnőtt mezőnyben is világbajnoki címet szerzett, sőt 2015-ben is még a harmadik legjobb rúdugró volt a vébén. Európai ezüstérmet (2014) és fedettpályás bronzot is nyert (2017) karrierje során, de hat éve nem állhatott dobogóra világversenyen.

„A rekord csak a munka része, majd egy éremmel leszek boldog” – 36 éves Európa-csúcs dőlt meg a budapesti vébén

A brit Matthew Hudson-Smith még a kedd esti program során nyerte meg elődöntős futamát 400 méteren, így készülhet a csütörtöki döntőre. A sprinter 44.26-os időt futott, ami új Európa-csúcs.

A korábbi rekordot 1987-ben futotta meg a keletnémet Thomas Schönlebe, aki kontinentális csúccsal (44.33) nyert a római világbajnokságon.

„A rekord csak a munka része, majd egy éremmel leszek boldog” – mondta a futásáról Hudson-Smith.

A világcsúcsot a dél-afrikai Wayde van Nieker tartja, aki a riói olimpián 43.03-as idővel győzött. Van Niekerk idővel ugyan, de szintén bejutott a budapesti vébédöntőbe.

Elődöntős a Fehéroroszországból elmenekült futónő

Ha nem is lehet maradéktalanul elégedett, de legalább továbbjutott a 200 méteres síkfutás előfutamaiból Kriszcina Cimanouszkaja, a Fehéroroszországból elmenekült, lengyel színekben induló 27 éves sprinter.

A sportoló nem sokkal a torna előtt kapott engedélyt a nemzetközi szövetségtől, hogy elindulhat a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Cimanouszkaja három napja 11.32 másodpercet futott 100 méteren, és csupán a 30. helyen zárt, ezúttal viszont 22.88 másodperccel futamában az ötödik helyen zárva,, ám a 21. helyen bejutott a 200-as elődöntőbe.

Nagyon boldog vagyok. Annyira meleg volt, hogy a bemelegítésnél azt mondtam az edzőnek, hogy nem csinálom azt, amit mindig szoktam, mert nem bírom. Akkor nem lenne erőm elindulni. Főleg, hogy nagyon ideges voltam

– idézte a lengyel sajtó.

Kapcsolódó
A budapesti vébén indítja újra karrierjét a hazájából elmenekült, megfenyegetett atléta
A fehérorosz születésű Kriszcina Cimanouszkaja már lengyel színekben álmodik olimpiai éremről.

2021 májusa óta nem ugrottak ekkorát

A jamaicai Wayne Pinnock hatalmas, 8,54 méteres ugrással a legjobb eredménnyel kvalifikálta magát a férfi távolugrás döntőjére.

Nem elég, hogy ez a világ idei legjobbja, de ez a legnagyobb szabadtéri ugrás 2021 májusa óta.

Moravcsik Angéla szeretett volna nagyobbat dobni

Moravcsik Angéla a 26. helyen végzett a női gerelyhajítás 34 fős mezőnyében a budapesti atlétikai világbajnokságon.

„Összességében elképesztő volt a verseny, fantasztikusak a magyar szurkolók. Ami az eredményemet illeti, szerettem volna nagyobbat dobni, de a harmadik dobásom után kezdett összeállni a mozgás, ott kellett volna átlendülni, de úgy érzem, idén még jó dobással fogom tudni befejezni a szezon” – értékelt az MTI-nek.

Moravcsik Angéla kiesett gerelyhajításban

Moravcsik Angéla is kiesett női gerelyhajításban, az MTK gerelyhajítója a selejtezőben nem tudta megközelíteni legjobbját, 52,54 méteres kezdés és egy érvénytelen kísérlet után 55,10 méterrel zárt. Ezzel a 26. helyen végzett a 34 fős mezőnyben.

Korábban Szilágyi Rbéka szintén búcsúzott a selejtezőben, 56,21 méteres dobásával a 20. lett.

Németh Mátyás is kiesett

Nem sikerült továbbjavítania egyéni csúcsán, így az első kísérletben elért 7,79-es ugrásával fejezte be a távolugrás selejtezőjét Németh Mátyás, aki ezzel nem jutott be a fináléba.

Wahl Zoltán egyéni csúcsot futott

A 200 méteres férfi síkfutás negyedik előfutamában indult Wahl Zoltán, akinek nem volt esélye a továbbjutásra, de 20.90 másodperccel egyéni csúcsot ért el, így nem lehet elégedetlen.

Kegyetlen meleg van. Igyekeztem megtenni, amit tudtam. Egyéni csúcs lett, örülök neki nagyon, főleg ilyen közönség előtt

– nyilatkozta az M4 Sportnak.

Takács Boglárka: Alig hallottam a startpisztolyt, nagyon durva volt

Takács Boglárka és Sulyán Alexa sem jutott tovább az előfutamból női 200 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A futamokból az első három és a további hat legjobb idő tulajdonosa jutott tovább, a két magyar közül előbb Sulyán szerepelt. A fiatal atléta a harmadik futamban térdelt rajtgépbe, melyből jól robbant ki, a kanyart jól futotta meg, az utolsó ötven méterre viszont már kevesebb ereje maradt és végül 23.47 mp-cel a hatodikként ért célba.

Elképesztően élveztem, de nem vagyok megelégedve, sokkal többet vártam magamtól, De emberből vagyok és érzem, kezdek fáradni.

Előző évben még korosztályos viadalon indultam, most meg felnőtt vébén…” – nyilatkozta nagyon vidáman Sulyán Alexa az M4 Sport kamerája előtt.

Az ötödik futamban következett Takács Boglárka, aki a kettes pályán futott. Németh Roland tanítványa a kanyarban jól mozgott, bár a hármason sprintelő jamaicai Kevona Davis elfutott tőle, a célegyenesbe fordulva viszont nem volt messze a harmadiktól, akit azonban nem tudott megközelíteni és végül 23.24 másodperccel a negyedik lett.

Takács Boglárka azt mondta, ezúttal is csodálatos érzés volt bejönni a stadionba.

Sokan kitették a kezüket, hogy pacsizzak le velük. De őszintén, picit megzavart a hangorkán, ilyenkor fel szokták állítani a versenyzőket és újra nekiállni a rajtnak. De most nem ez történt, alig hallottam a startpisztolyt. Nagyon durva volt

Hozzátette, ma se lett közelebb ahhoz, hogy megszeresse a 200 métert, de persze kiegészítő számnak megtartja, főleg, hogy ezen is megvan már a jövő évi Európa-bajnokságra a szintideje.

Takács futamnegyedik lett

A női 200 méteres síkfutás selejtezőjének 5. előfutamában Takács Boglárka állt rajthoz. Idén jó formában van, hiszen mind 100-on, mind 200-on országos csúcsot futott idén, a rövidebb sprintszámban pedig elődöntős volt a vébén.

A futamot az amerikai Gabrielle Thomas nyerte 22.26-tal, megelőzve a jamaicai Kevona Davist (22.49) és a holland Tasa Jiyát (22.97).

Takács 23.24-gyel a negyedik lett, és nem jutott tovább.

Sulyán Alexa is bemutatkozott.

A női 200 méteres síkfutás selejtezőiben két magyar indult, elsőként a 18 éves Sulyán Alexa próbálkozott, és a futamában a hatodik helyen zárt 23.47 másodperccel, csupán egy ecuadori versenyzőt előzött meg.

A jamaicai első helyen Shericka Jackson ment tovább 22.51-gyel.

Szilágyi Rékának nem ment

Az Európa-bajnoki negyedik gerelyhajító Szilágyi Réka csupán a 12. helyen végzett selejtezőcsoportjában.

A debreceni atléta néhány napja még azt nyilatkozta a Dehir.hu-nak, hogy a döntőbe kerüléshez 61 méter feletti dobás kell, de ha minden összeáll, összeadódik, akkor elképzelhetőnek tartja a 62.45 méteres egyéni csúcsa megdöntését is.

Ehhez képest elsőre 56,21 métert, majd 54.14-es dobott, harmadik kísérlete pedig érvénytelen volt.

„A körülmények adottak voltak egy nagy dobáshoz, és nagyon jó volt itthon versenyezni, de elragadott a hév, és egy kicsit nagyobbat akartam dobni, mert jó formában éreztem magamat. Ez sajnos átment kapkodásba és ennek ez lett az eredménye” – mondta az MTI-nek Szilágyi Réka, majd hozzátette az utolsó rohamnál megtört a ritmusa, ezért nem sikerült túl jól a harmadik kísérlete.

Kipróbáltuk, milyen Magyarország leggyorsabb futópályája

Amikor áprilisban meghívták a sajtót a budapesti vébére felhúzott stadionba, akkor a szervezők, élükön Gyulai Mártonnal nem győztek áradozni a futópályáról, ugyanis az országban most először terítettek le Mondo-borítást. Akkor az újságírók rá sem léphettek a felületre.

Ez Magyarország leggyorsabb pályája. Egészen elképesztő

– mondta akkor Gyulai.

Varga Jennifer / 24.hu

Persze ilyenkor elkezdi mozgatni az ember fantáziáját, főleg, ha olykor lejár kocogni, hogy kipróbálná, mit tud egy ilyen pálya. Az atlétikai vb az az esemény, ahol ezt meg lehet tenni, ugyanis mindig szerveznek a média munkatársainak 800 méteres versenyt, ami ezúttal a keddi üres délelőttre esett. Így aztán 136 újságíró/fotós próbálta ki élesben a budapesti Mondót, amin tényleg jóleső érzés futni, puha, mégis gyors. A titka, hogy a szőnyeget előre legyártják, majd göngyölegben szállítják az adott helyszínre, ahol aztán egy rendkívül sima betonfelületre terítik és ragasztják. A budapesti kapcsán megjegyezték, még a Hungaroringen sem olyan sima a betonfelület, mint az atlétikai pályánál.

A Mondo Budapestre körülbelül 860 tekercs előregyártott felületet szállított, minden tekercs körülbelül 20 méter pályából áll, és összesen 8900 kilogramm gumit használtak fel hozzá. A pálya telepítése 2022 novemberében kezdődött és idén március 31-én fejeződött be.

Az 1976-os, montreali játékok óta mondós borításon futnak az atléták a tokiói olimpiára pedig olyan talajt gyártottak, amin a nagy meleg és magas páratartalom mellett is sorra dőltek meg az olimpiai és világcsúcsok, az egyéni legjobb eredmények. Bár megoszlottak arról a vélemények, hogy a sok új csúcsnak valójában mennyi köze volt a borításhoz, és mennyire a sportág fejlődéséhez, mindenesetre egy név nélküli felmérés alapján a sportolók maguk tökéletesnek minősítették azt.

Budapesten eddig egy világcsúcs volt, azt az amerikai 4×400-as mixváltó teljesítette, míg Sha’Carri Richardson világbajnoki csúccsal nyerte meg a női 100 méter döntőjét.

A médiaversenyen az is kiderült, hogy egészen embertelen ebben a hőségben futni. Nem is csoda, hogy a szerdai 800-as előfutamok során többen is vizes törölközőket kértek a mezőny tagjai közül a célba érés után, több futót is jól láthatóan megviseltek a körülmények. A női 5 ezer méteres előfutamokat át is tették az esti programba.

Kapcsolódó
Hollandia két hatalmas bukás miatt veszítette el vb-aranyait
Döbbenet, ami történt a világbajnokság első napján.

A vb-elődöntős Kéri Bianka: Úristen, nagyon boldog vagyok

Az utolsó két előfutam befejezése után kiderült, hogy Kéri Bianka 2:0020 perces ideje bőven elég volt a továbbjutáshoz: a magyar 800-as futó időeredménye a 18. a sorban, és a legjobb a nem helyezés alapján továbblépők mögött.

Az SVSE középtávfutója az 1:59.80 perces kvalifikációs szint teljesítésével jutott ki a vb-re, amit a júniusi lengyelországi csapat Európa-bajnokságon ért el karrierje első két percen belüli futásával. Előzetesen pedig arra lehetett számítani, hogy az elődöntőbe jutáshoz ehhez az időhöz közeli eredmény kell majd.

Nagyon örülök, nem is tudom, mit mondjak. Az utolsó két futam nagyon idegtépő volt. Úristen, nagyon boldog vagyok, megcsináltam, amit szerettem volna

– lelkendezett az M4 Sport kamerája előtt.

„Nagyon bíztam benne, éreztem, jó erőben vagyok. Az volt a taktika, hogy a mezőny első felében helyezkedem, annak örültem, hogy nem kellett teljesen előre mennem. Bíztam benne így kézben tudom tartani a versenyt. A végén elfáradtam, de így is a leggyorsabb kistovábbjutó idővel mentem tovább.”

Kéri a nyakában a riválisokkal ünnepelte a továbbjutást

A sajtótribün egy részéről pont rálátni arra a részre, ahol a továbbjutás küszöbén álló atléták várják, hogy idővel sikerült odaérniük a következő körbe. Kéri Bianka is ott izgult a kanadai Jazz Shuklával és az olasz Eloisa Coiróval, majd feszülten figyelték, amikor a hetedik futam is beért a célba. Végül mindhárman ott lesznek az elődöntőben, amit összekapaszkodva és boldogan ugrálva vettek tudomásul.

Kéri idővel akár tovább is juthat

Az első szerdán pályára lépő magyar Kéri Bianka volt, akiért 800 méteren szoríthattunk: az ötödik előfutamban a 7-es pályán kapott helyet.

Az első 200 méter után, a bevágásnál Kéri a harmadik helyre került, féltávnál is csak a brit Jemma Reekie előzte meg. A hajrát azonban nem bírta a magyar, a brit futó mellett az amerikai Nia Akins is megelőzte (ő nyerte végül a futamot), és harmadikként továbbjutott a szlovén Anita Horvat is.

Ugyanakkor Kéri 2:00.20 perces ideje elég lehet a továbbjutáshoz.

„Nem hiszem el az aranyat, annyira irreális”

Azt nem lehet mondani, hogy teljes ismeretlenségben élt, hiszen a legutóbbi két világbajnokságon is bejutott a diszkoszvetés világbajnoki döntőjébe Laulauga Tausaga, ám az amerikai sportoló mindkét alkalommal a finálé utolsó, 12. helyén végzett. Aztán Budapesten végképp berobbant az élvonalba.

Kapcsolódó
„Nem tudom, hogy van-e tündérkeresztanyám” – Tausaga döbbenetes meglepetést okozott az atlétikai vébén
A szamoai származású amerikai diszkoszvető szó szerint berobbant az élvonalba.

Érdemes árnyékos helyet keresni a stadionban

A hangosbemondón az imént közölték, hogy át lehet ülni szabad helyekre, alighanem arra biztatva mindenkit, hogy lehetőleg vonuljanak árnyékos helyre. Ma is nagy a hőség, olyannyira, hogy a női 5 ezer méter selejtezőit át is tették az esti programban. Még az árnyékos részen is 30 fok felett jelez a hőmérő, igaz, a tető alatt meg tud rekedni a hőség itt a stadionban.

A szervezők korábban azt közölték, hogy hőség üzemmódra váltanak, ami azt jelenti, hogy legyezőket osztanak, a stadionban több ponton is ballonos vizet helyeztek el. Műanyag palackot is hozhatnak a látogatók, sőt ez nem csak engedélyezett, de a szervezők kifejezetten ajánlják is, hogy mindenki hozzon magával hűsítő folyadékot.

Olvasói sztorik