Élő Sport

Kozák Luca a zseniális rajt dacára sem döntős, egy világsztár lemaradt az aranyáról, a másik behúzta

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A szerda esti programban Wagner-Gyürkés Viktória szerepelt elsőként a magyarok közül az 5000 méteres futóverseny előfutamán. A magyar atléta15:29.42-vel, vagyis egyéni legjobbjától jócskán elmaradva ért célba, amivel 16. helyen zárta a futamát, összesítésben pedig egy 30. hellyel zárta a világbajnokságot.

Kozák Luca fantasztikusan rajtolt el 100 méter gáton, talán azt sem túlzás állítani, hogy ő kapcsolt leggyorsabban a mezőnyből. A táv második felében azonban lassult egy picit, végül a futamában negyedikként zárt 12.73-mal, vagyis négy századdal elmaradt az országos csúcsától. Ha meg is futotta volna, akkor sem valószínű, hogy összejön a döntő, de így is elképesztően versenyzett, összesítésben pedig 13. helyen zárt.

Szabó Beatrix hármasugrásban 12,68 méterrel kezdett, majd  12,79-re javított, harmadikra pedig 12,61-et ugrott, amivel összesítésben az utolsó, 36. helyen végzett. A versenynap utolsó magyarja, Gyurátz Réka kalapácsvetésben elsőre 65.25 méterig jutott, majd 66.81-re javította, az eredményét, végül pedig érvénytelen volt a próbálkozása, így nem jutott döntőbe. A fináléhoz legalább 71.25-re volt szükség, Gyurátz a 33. helyen zárta a vébét.

Négy számban hirdetnek bajnokot: férfi 1500 méteren és 400 gáton, valamint női 400 méteren és rúdugrásban. Két sztár is esélyes volt az aranyra, de az olimpiai, világ és Európa-bajnok Jakob Ingebrigtsen 1500 méteren meglepetésre nem szerzett világbajnoki címet. Ingebrigtsen ezúttal nem a mezőny végére sorolt be, hanem az első közé állt be, de a brit Josh Kerr tartotta vele a lépést, az utolsó kanyarban beérte, a célegyenesben pedig le is hajrázta a norvégot, így óriási meglepetésre övé lett az aranyérem.

Varga Jennifer / 24.hu

A 400 gát világcsúcstartója, Karsten Warholm 2017 óta lényegében verhetetlen ebben a versenyszámban, az ő döntőjét különösen nagy várakozás előzte meg és ami Ingebrigtsennek nem sikerült, neki igen. A döntőben Dos Santos keményen bekezdett, de féltávnál az élre állt már a norvég. Ez meg is zavarta a brazilt, aki a végén bakizott is, így lemondhatott az éremről és ötödikként ért célba. Warholm viszont nem ijedt meg a nyomástól, a világcsúcstartó hatalmas előnnyel nyargalt be a célba, 46.89 másodperc alatt.

A női rúdugrók között két aranyérmest hirdettek, miután az amerikai Katie Moon és az ausztrál Nina Kennedy kiegyezett döntetlenben. Hasonló történt Tokióban, a férfi magasugrók versenyében, amikor az olasz Tamberi és a katari Barshim osztozott meg az aranyérmen. A harmadik a finn Wilma Murto lett.

Nem kellett osztozkodni viszont a 400 méteres női síkfutás döntőjében, Marileidy Paulino okosan felépített futásával megszerezte az aranyérmet, aminek egyik legfőbb várományosa volt.

Warholm brutális előnnyel repült célba

Ingebrigtsennek nem sikerült, Karsten Warholmnak viszont igen. A 400 gát döntőjében Dos Santos keményen bekezdett, de féltávnál az élre állt már Warholm. Ez meg is zavarta a brazilt, aki a végén bakizott is, így lemondhatott az éremről. Warholm viszont nem ijedt meg a nyomástól, a világcsúcstartó hatalmas előnnyel nyargalt be a célba 46.89 másodperc alatt.

Kiegyeztek döntetlenben a női rúdugrók, két aranyérmes lesz

Két aranyérmest hirdetnek a női rúdugrók versenyében a budapesti atlétikai világbajnokságon, miután az amerikai Katie Moon és az ausztrál Nina Kennedy kiegyezett döntetlenben. Hasonló történt Tokióban, a férfi magasugrók versenyében, amikor az olasz Tamberi és a katari Barshim osztozott meg az aranyérmen.

A harmadik a finn Wilma Murto lett.

Christian Petersen/Getty Images for World Athletics

Moon és Kennedy a 490 centimétert még átvitte, a 495 azonban mindkettejükön kifogott. Ekkor egyeztettek a versenybírákkal és egymással, majd úgy döntöttek, megelégszenek a döntetlennel és nem folytatják tovább a versenyzést.

Marileidy Paulino megállíthatatlan volt négyszázon

A világelső és a szám legnagyobb esélyese okosan osztotta be az erejét, nem rohanta el az elejét, fokozatosan gyorsult. 200 méter után még a holland Lieke Klaver állt az élen, de annyira bekezdett, hogy ki is fulladt és végül a hatodik helyig csúszott vissza. Marileidy Paulino szépen apránként lépkedve sóvített az élre és 48.76-tal elsőként zárt. Második helyen a lengyel Natalia Kaczmarek végzett, míg a bronzérmet a barbadosi Sada Williams kapja. Paulino az olimpiai és világbajnoki ezüstérme után végre megszerezte a várva várt aranyát.

Gyurátz Réka már kettőt dobott

Gyurátz Réka selejtezője javában zajlik, miközben Kozákkal és a férfi 1500 döntőjével voltunk elfoglalva. Elsőre 65.25 méterre szállt a kalapácsa, másodikra 66.81-re javított, amivel 13. a csoportban. A selejtezős szint 73 méter egyébként.

Világszenzáció: Ingebrigtsent legyőzték a vb-döntőben

A szerda esti program egyik fő száma volt a férfiak 1500 méteres döntője, ahol a nagy kérdés az volt, a norvég Jakob Ingebrigtsen fel tudja-e tenni az i-re a pontot és megnyeri-e pályafutása első világbajnoki aranyérmét ezen a távon. Ingebrigtsen korábban két vb-döntőben futott 1500-on, mindkettőben második lett, miközben kétszeres Európa-bajnok és Tokióban az olimpiát is megnyerte a számban. Budapesten a döntőig vezető úton a közönségnek is kiintegetett futás közben, hogy még hangosabb szurkolást szeretne.

Ingebrigtsen ezúttal nem a mezőny végére sorolt be, hanem az elsők közé állt be, de ott volt vele végig Abel Kipsang, egyik legnagyobb riválisa is. A norvég az utolsó körnek is az élen vágott neki, de

a brit Josh Kerr tartotta vele a lépést, majd az utolsó kanyar kezdetén támadni kezdte Ingebrigtsent, a célegyenesben pedig le is hajrázta a norvégot.

Varga Jennifer / 24.hu

Kerr végül 27 századdal nyert, a végére kieengedő Ingebrigtsent pedig majdnem lefutotta honfitársa, a bronzérmes Narve Gilje Nordas. Kipsang végül a negyedik lett, míg a szintén esélyesnek tartott Reynold Kipkorir Cheruiyot nyolcadikként zárt.

„Szerettem volna megdönteni országos csúcsot, legszívesebben futnék még egyet, hátha sikerül" – nem jutott döntőbe Kozák Luca

Ragyogó futással zárt negyedik helyen a budapesti atlétikai világbajnokság száz méteres gátfutás elődöntőjében Kozák Luca.

A magyar atléta szenzációsan kapta el a rajtot, az első gátat elsőként repülte át és a táv felénél is még bőven az élmezőny tagja volt. A második ötvenen viszont egy picit lassult, végül 12.73-at repesztett, ami csak négy századra van egyéni legjobbjától, az országos csúcstól.

Időben jobbat akartam, azt hittem, hogy jobb lesz, de ez sem rossz. Nagyon élveztem, hatalmas élmény. Szerettem volna országos csúcsot futni, legszívesebben futnék még egyet, hátha sikerül

– mondta csalódottan a versenye után.

Kozák 12.69-es csúcsa egyébként még mindig hét századra lenne a futam harmadik helyezettjétől, így akkor sem lett volna reális a fináléba kerülése, ha ezt megfutja. A magyar gátas 13. helyen fejezte be a világbajnoki szereplést, ez minden idők legjobb női eredménye magyarként.

Szegény Christofi...

Lement a női 100 gát első elődöntős futama, ahonnan az amerikai Kendra Harrison és a bahamai Devynne Charlton jutott tovább helyezéssel. A nyolcas pályán futó Natalia Christofi az utolsó lett, a ciprusi bezuhant a célba és nagy csattanással ért földet.

Szabó Beatrix az utolsó helyen zárt

Szabó Beatrix kiesett női hármasugrásban. A 27 éves sportoló a világranglista 131. helyezettjeként a 36 fős mezőny leggyengébb egyéni csúcsával rendelkezett, a 13,01 métert idén érte el (fedett pályán). Az MTK versenyzője azzal a céllal érkezett a vb-re, hogy megjavítja a legjobbját és 13 méter fölötti eredménnyel zár.

Elsőre ettől elmaradt, 12,68 méterrel kezdett, aztán 12,79-re javított, majd harmadikra 12,61 jelent meg a neve mellett. Összesítésben az utolsó helyen végzett.

Varga Jennifer / 24.hu

„Az erős váltást nem bírtam el, de összességében egy jó élmény volt"

Wagner-Gyürkés Viktória előfutamában a 16. helyen ért célba, így nem jutott fináléba női 5000 méteren a budapesti atlétikai világbajnokság szerda esti programjának nyitószámában.

Nagyon örültem, hogy áttették estére a futamot, bár így sincs 5000 méterre alkalmas időjárás, nagyon meleg van. Az eleje nagyon lassú volt, a bolyban pedig ki akartam maradni a verekedésből, mert ilyen tempónál nem lett volna értelme. Aztán jött egy erős váltás, amit sajnos nem bírtam el. Annak örülök, hogy sikerült néhány riválist megelőznöm és összességében egy jó élmény volt

– mondta az MTI-nek a versenyéről a magyar atléta.

Wagner-Gyürkés 15:29.42-vel, vagyis egyéni legjobbjától jócskán elmaradva zárta a versenyét, amivel összesítésben a 30. lett.

Yulimar Rojasnak nem okozott gondot a selejtező

A háromszoros világbajnok, egyszeres olimpiai bajnok venezuelai hármasugró már az első ugrásával biztosította helyét a döntőben, majd egy kis tánccal ünnepelt. Rojas egészen elképesztő módon kiemelkedik a mezőnyből, ha nem jön közbe semmi váratlan, akkor nem az a kérdés, hogy győz-e, hanem hogy sikerült tovább javítania saját világcsúcsán.

https://twitter.com/TeamRojas45/status/1694406713988837781

Így tombolt a dobogó tetején az atlétika showmanje

Ahogy az elmúlt napokban már megszokhattuk, az esti program előtt, a stadion mellett adják át az érmeket. Így most kapta meg Gianmarco Tamberi is, az olasz magasugró pedig a tőle megszokott lendülettel állt fel a dobogóra is.

https://twitter.com/Eurosport_IT/status/1694397928863899957

Kapcsolódó
Az atlétika olasz showmanje: Apámnak ajánlom az aranyérmem, bár nem beszélünk
Egészen tavaly nyárig az édesapja volt Gianmarco Tamberi edzője, ám akkor a magasugró meghozta azt a nehéz döntést, hogy külön utakon folytatják.

Wagner-Gyürkés Viktória 30. helyen zárt összesítésben

A női 5000 méter második előfutama is véget ért, amelyben Sifan Hassan személyében komoly kihívója akadt Faith Kipyegonnak. A párharcot látszólag Kipyegon nyerte meg, de az utolsó kört eléggé elengedte, így Hassan megelőzhette és elsőként ért célba. Ez persze a lényegen nem változtat.

A végső időket összesítve Wagner-Gyürkés Viktória a 30. helyen végzett.

Szabó javított

Másodikra már 12.79-re ugrott, ám ez még jelentősen elmarad az egyéni legjobbjától. 12.97 a csúcsa nyitott pályán, míg fedett pályán 13.02.

Egy kis Duplantis-varázslat délelőttről

Nagyon simán jutott be a férfi rúdugrás döntőjébe a világcsúcstartó Armand Duplantis, aki értelemszerűen a szám legnagyobb esélyese. Az egyik próbálkozásánál

26,9 centiméterrel a léc felett repült át.

https://twitter.com/Eurosport_IT/status/1694369638912544876

Caune őrületes futamot hozott össze

Szinte sprintet csinált az 5000 méteres előfutamból Agate Caune. A lett versenyző az első néhány kör után rákapcsolt, faképnél hagyta a teljes mezőnyt és bár a végére lelassult, így is simán megnyerte a futamát. Nagyon ritkán látni ennyire domináns produkciót, így igen látványosra sikerült Caune teljesítménye. Ami Wagner-Gyürkés Viktóriát illeti, a magyar atléta 16. helyen ért célba 15:29.42-vel, vagyis egyéni legjobbjától jócskán elmaradt

Wagner-Gyürkés Viktória futama már megy

A magyar futó egyéni csúcsa 15:14.24, ezt szeretné megdönteni Budapesten. A mezőny néhány kör után még nagyon egyben van, egyedül Agate Caune döntött úgy, hogy begyújtja rögtön a rakétákat és nagyjából negyednyi kör előnyt dolgozott ki. Érdemes észben tartani, hogy csak az első nyolc helyezett juthat tovább.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik