Élő Sport

Szenzáció 100 méteren, dráma diszkoszvetésben, történelem hármasugrásban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A harmadik napon előbb Halász Bence átvette a vasárnap megszerzett bronzérmét, majd Klekner Hanga ért el egyéni csúcsot rúdugrásban a budapesti atlétikai világbajnokságon. Hétfőn négy számban avatnak bajnokot, kövesse élőben a történteket!

Három magyar sportolónak szoríthattunk hétfőn az atlétikai vébén: Klekner Hanga egyéni csúcsot döntött rúdugrásban, Takács Boglárka 11.26 másodperces idővel elődöntős futamában a nyolcadik lett, így nem jutott döntőbe női 100 méteren, míg Molnár Janka 56.21 mp-cel nem jutott tovább a női 400 méter gát előfutamából.

Varga Jennifer / 24.hu Halász Bence átvehette vb-bronzérmét

Ami a döntőket illeti, hármasugrásban Hugues Febrice Zango megszerezte Burkina Faso első aranyérmét, férfi 110 gáton pedig az amerikai Grant Holloway egymást követően harmadszor is világbajnok lett.

A diszkoszvetés nagy drámát hozott, hiszen a címvédő szlovén Kristjan Ceh utolsó előttiként átvette a vezetést, de a svédek olimpiai bajnoka, Daniel Staahl utolsó emberként hatalmasat dobott és 71.46 méteres teljesítménnyel megnyerte az aranyérmet.

A női 100 métere síkfutásban mindenki at várta, hogy a legendás Shelly-Ann Fraser-Pryce hatodik alkalommal is a táv világbajnoka lesz, ám végül a kilences pályán induló 23 éves amerikai Sha’Carri Richardson 10.65-tel elsőként ért a célba.

Megfricskázták a jamaicai sztárfutó(ka)t

Óriási meglepetésre az amerikai Sha’Carri Richardson nyerte a női 100 méteres síkfutást, a 23 éves sprinter a kilences pályáról mindenkit lehajrázva 10.65-tel elsőként ért a célba.

A második a jamaicai Shericka Jackson lett (10.72), míg a nagy esélyesnek tartott honfitársnő, a táv ötszörös világbajnoka Shelly-Ann Fraser-Pryce csak a harmadik helyet szerezte meg (10.77).

Varga Jennifer / 24.hu

Ilyen egy igazi hűvös svéd!

Egészen őrült versenyt hozott a férfi diszkoszvetők döntője, ahol az utolsó sorozat utolsó előtti dobójaként a szlovének címvédője, Kristjan Ceh 70.02 méteres dobásával átvette a vezetést Daniel Staahltól.

A svédek olimpiai (és 2019-es világ-) bajnoka utolsó emberként hideg fejjel dobókörbe állt,

és bő másfél métert (!) rávert riválisára, és végül 71.46-tal megnyerte az aranyérmet.

Holloway sorozatban harmadszor világbajnok

Grant Holloway egymást követően harmadszor is világbajnok lett 110 méteres gátfutásban, az amerikai klasszis 2019 és 2022 után Budapesten sem talált legyőzőre (12.96).

A második a jamaicai Hansle Parchment (13.07), a harmadik az amerikai Daniel Roberts (13.09) lett.

Burkina Fasó-i történelem

A tokiói olimpián bronzot nyert, tavaly, Eugene-ben a világbajnokság második helyen zárt, most viszont megnyerte a vébét hármasugrásban Hugues Febrice Zango.

A Burkina Fasó-i sportoló hazája első világbajnoki címét szerezte meg 17.64 méterrel, megelőzve két kubai vetélytársát, Lázaro Martínezt (17.41) és Cristian Nápolest (17.40).

Takács Boglárka: Fejben kell hozzáerősödnöm a mezőnyhöz

Vegyes érzéseim vannak. Nagyszerű volt első magyar nőként 100 méteren futni és tovább is jutni, hálás vagyok a közönségnek, hogy ma is segítettek. Aki nem áll rajthoz hazai világversenyen, az nem is tudja elképzelni, ez mennyi pluszt tud adni, meg hogy milyen bizsergető érzés. Az időmmel nem vagyok elégedett, úgy érzem, ennél jobb formában vagyok. Több oka is van ennek: minimális szembeszél volt, a rajtom most nem volt olyan kirobbanó, és aztán a jamaicai, akit meg akartam előzni nagyon kilőtt, próbáltam utolérni és emiatt görcsössé vált a mozgásom. A harmadik ok, hogy fiatal vagyok és ez az első világbajnokságom, picit még szoknom kell ezt a mezőnyt és fejben hozzáerősödnöm.

Varga Jennifer / 24.hu

Óriási pánik, kizárhatják a világcsúcstartót

Nagy a pánik a norvég delegációban, ugyanis elképzelhető, hogy az egyik legnagyobb aranyesélyest, az egyszeres olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Karsten Warholmot kizárják.

A 400 gát világcsúcstartója a legjobb idővel, 47.09 másodperccel jutott fináléba, de a felvételek alapján elképzelhető, hogy az egyik gátat szabálytalanul vette.

Saint Lucia-i siker

A 100 méteres női síkfutás harmadik elődöntős futamát a Saint Lucia-i Julien Alfred (10.92) nyerte az amerikai Brittany Brown (10.97) és a brit Dina Asher-Smith (11.01) előtt.

Klekner Hanga egyéni csúccsal búcsúzott

A rúdugró Klekner Hanga egyéni csúccsal búcsúzott a selejtezőben a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A 23 éves korára négyszeres magyar bajnok Klekner a selejtezőben 4,20 méteren kezdett, és ezt, valamint a 4,35-öt is elsőre teljesítette. Következett a 4,50 m, amit elsőre levert, másodszorra viszont a nézők óriási ünneplése közepette tisztán repült át a léc felett. Ezzel négy centiméterrel megjavította eddigi legjobbját.

A 4,50-es magasság bizonyult az első vízválasztónak, a 37 indulóból 22 maradt versenyben a 12-es döntőért. Kiesett többek között a riói olimpiai és londoni világbajnok görög Ekaterini Sztefanidi, aki ezen a magasságon próbált beszállni a versenybe.

Klekner a 4,60 métert – ami országos rekord lett volna – háromszor leverte és kiesett.

Takács Boglárka megküzdött a sztárokkal

A 100 méteres síkfutás második futamában Takács Boglárkáért szoríthattunk, aki a 2-es pályát kapta, és végül 11.26-tos idővel, egy vetélytársat megelőzve a 7. helyen ért célba. A futamot a jamaicai Shericka Jackson nyerte 10.79-cel, megelőzve az azonos idővel beérkező elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lout, illetve az amerikai Sha’Carri Richardsont (10.84.)

Fraser-Pryce száguldott

Az elődöntőknél járnak a női 100 méteres síkfutók, az első futamban Shelly-Ann Fraser-Pryce könnyedén győzött 10.89 másodperccel, megelőzve az amerikai Tamari Davist (10.98) és a lengyel Ewa Svobodát (11.01).

Hangrobbanás új egyéni csúccsal

Klekner Hanga nagyszerűen teljesít női rúdugrásban, a 23 éves sportoló ugyanis 450 centivel új egyéni csúcsot ugrott, és versenyben van a döntőbe jutásért.

A korábbi 446 centis rekordját augusztus 4-én, Bernben ugrotta.

Varga Jennifer / 24.hu

„A szívem menni akart, ez volt a fő probléma”

Molnár Janka csalódottan vette tudomásul, hogy nem sikerült megdöntenie saját rekordját és csak 56.21 másodperces időeredménnyel végzett a 400 méteres gátfutás előfutamában.

„Nem tudom pontosan, mi történt, valószínűleg sok hibám volt. Próbáltam nagy önbizalommal és nyugodtan versenyezni, de nem könnyű ilyen közegben. Ez nem olyan, mint a síkfutás, hogy futok-futok, itt muszáj koncentrálni minden gátnál.

A szívem menni akart, ez volt a fő probléma.

– nyilatkozta az M4 Sportnak.

Úgy fogalmazott, nagyon elfáradt és rosszul esett a verseny vége.

„Szerettem volna egyéni csúcsot elérni, mert ez még mindig nem az, amire képes vagyok. Nagyon bennem volt a bizonyítás és ez most visszaütött.”

Varga Jennifer / 24.hu

Molnár egy rivális előzött meg

Molnár Janka a kilences pályán indult 400 gáton, végül futamában a 7. helyen ért célba úgy, hogy csak egy riválisát előzte meg: az új-zélandi Portia Bing ugyanis elesett. A győztes jamaicai Rushell Clayton 53.97 másodpercet futott, Molnár eredménye 56.21 volt.

Varga Jennifer / 24.hu

A hőségriadó nem befolyásolja a programot

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója a hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hőségriadó nem zavarja meg a budapesti atlétikai világbajnokság programját.

Nem változtattunk a programon, viszont a szervezőbizottság átáll hőségműködésre. Van olyan válságtervünk, amit kidolgoztunk az elmúlt egy évben, ezt most csak elő kellett vennünk a fiókból

– jelentette ki.

Kiemelte, hogy több mint 50 ezer legyezővel, ingyen vízosztással készülnek, illetve a szurkolóknak lehetőséget biztosítanak áttelepülni a naposból az árnyékos szektorokba.

A szervezők jelezték, hogy a vasárnapi 10 000 méteres síkfutás döntője után két versenyző is hőgutát kapott, és orvosi ellátásra szorult, de nem kellett őket kórházba szállítani. Nekik speciális jeges fürdőt biztosítottak és miután stabil volt az állapotuk, a saját lábukon hagyták el az orvosi szobát. Ilyen esetekre 11 tonna jeget tároltak be a szervezők.

Felhívták a figyelmet a folyadék fogyasztásának fontosságára, illetve fokozottan ajánlják a naptej, sapka és kalap használatát is a stadionba érkezőknek.

Magyar a dobogón: Halász Bence átvette vb-bronzérmét

Nem bízott semmit véletlenre a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága, ugyanis úgy döntött a vasárnapi jegyek is érvényesek Halász Bence hétfői eredményhirdetésére.

A magyar kalapácsvető nagyszerű versenyben a kanadai Ethan Katzberg és a lengyel Wojciech Nowicki mögött 80.82 méteres teljesítménnyel bronzérmet szerzett kalapácsvetésben.

Halász hétfőn 18.05-kor vehette át az érmét.

Nem vagyok érzelmes típus, de amikor az első dobás után megszólalt a Ria-ria Hungária!, akkor átszaladt rajtam párszor a hideg. Ez is kellett ahhoz, hogy együtt elérjük ezt az eredményt, köszönöm szépen!

– mondta.

Varga Jennifer / 24.hu

Lengyel, magyar két jó barát...

Nem mindennapi körülmények között nyert bronzérmet a kalapácsvető Halász Bence a budapesti atlétikai világbajnokságon. A magyar sportoló elsőre 80.82 méterre repítette a kalapácsát, majd harmadik kísérletre 81.02 métert teljesített, azonban mindkét dobását megóvták, és utóbbit el is vették tőle, mert lábával érintette a dobókör szélét. Kiderült, a lengyelek állnak a háttérben…

Kapcsolódó
„Két hete még azon töprengtem, érdemes-e vébére menni” – a lengyelek óvták meg Halász dobásait
Az olimpiai bajnok Nowicki sajnálja, hogy a sikerei háttérbe szorulnak a hazai sajtóban.
Olvasói sztorik