Sport

„Nem tudom, hogy van-e tündérkeresztanyám” – Tausaga döbbenetes meglepetést okozott az atlétikai vébén

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Azt nem lehet mondani, hogy teljes ismeretlenségben élt, hiszen a legutóbbi két világbajnokságon is bejutott a diszkoszvetés világbajnoki döntőjébe Laulauga Tausaga, ám az amerikai sportoló mindkét alkalommal a finálé utolsó, 12. helyén végzett. Aztán Budapesten végképp berobbant az élvonalba.

A szamoai származású, Hawaii szigetén született 25 éves sportoló ugyan a selejtezőből simán jutott tovább, 64,34 méteres teljesítménye az ötödik legjobb volt, és közel három méterrel kisebbet dobott, mint az olimpiai bajnok honfitárs, Valerie Allman.

Utóbbi volt az egyetlen, aki idén túldobta a 70 métert (áprilisban 70,25 métert produkált), a szezonban folyamatosan 65 méter felett teljesített, tíz versenyéből nyolcat megnyert, beleértve az amerikai válogatót is (67,66 méter).

Mellette a világbajnok kínai Pin Feng számított esélyesnek, aki idei hét versenyén hat alkalommal nem talált legyőzőre, és a selejtezőben 65,68 méterrel végzett a második helyen Allman mögött.

Tausaga ehhez képest vegyes eredményeket ért el egy hosszú szezon során, amely során 12 viadalon mindössze kétszer nyert, és élete legjobbját, a 65,46 métert a válogatón hajította – azaz egyáltalán nem számított esélyesnek Budapesten.

Ennek megfelelően az első négy kör Allman és Pin Feng versengését hozta, Tausaga elsőre érvénytelent, másodikra mindössze 52,28-at (!) dobott, és csak harmadikra jelezte egy 65,56-os egyéni csúccsal, hogy ő is itt van.

Ezzel az eredménnyel a hetedik lett volna, és miután negyedikre ismét érvénytelent dobott, senki sem figyelt rá.

Aztán ötödikre teljes döbbenetet okozva 69,49 méterre küldte diszkoszát, 26 cm-rel felülmúlta honfitársa addigi legjobbját. A 2019-es NCAA-bajnok már akkor nagy ünneplésbe kezdett, és annyira sokkolta riválisait, hogy senki sem tudta túl dobni.

„Nem tudom, hogy van-e tündérkeresztanyám vagy valami ilyesmi, vagy az őseimnek volt beleszólása ebbe, de ezen az estén olyat tehettem, amiről azt hittem, hogy nem lehetséges” – nyilatkozta Tausaga, aki bravúrjával a szakág első amerikai világbajnoka lett.

„Biztos voltam benne, hogy nem leszek 12., mint az elmúlt két világbajnokságon. Csak azt mondtam magamnak, keményem el kell engednem a szert, és ha érvénytelen lesz, hát legyen. De jött a nagy dobás, és itt vagyok.”

Van egy aranyérmem, amit nem hiszek el, annyira irreális. Amikor megláttam az eredményt, egyszerűen nem tudtam elég gyorsan odaérni az edzőmhöz, hogy életem legerősebb ölelésével üdvözöljem.

Wang Lili / XINHUA / Xinhua via AFP A diszkoszvetés dobogósai

Allman elképesztően csalódott volt, ezt az utolsó dobása után le lehetett olvasni az arcáról.

„Bajnok akartam lenni, ez nem titok. Nagyon keményen edzettem, mindent beleadtam a győzelemért. Nehéz, ha jó formában vagy, mégsem szerzed meg az aranyérmet.

De nagyon büszke vagyok arra, hogy a dobogón állhatok, együtt lehetek Laulaugával és dupla sikert ünnepelhetünk

mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik