Élő Sport

Döbbenetes holland drámák az atlétikai vébé első napján

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kilenc napon át a magyar fővárosra figyel a sportvilág: szombattól jövő vasárnapig Budapesten rendezik az atlétikai világbajnokságot. Az első nap nem a hollandoké volt, két elképesztő versenytragédia árnyékolta be a jónak ígérkező éremgyűjtést. A magyarok örülhetnek, Halász Bence simán döntős kalapácsvetésben.

Kicsit megijedhettek a világbajnokság szervezői és a nézők, amikor szombaton reggel egy viharzóna közelítette meg Budapestet, így a Hősök teréről rajtoló 20 kilométeres gyaloglás rajtját két órával el kellett halasztani, de az új atlétikai stadionban sem kezdődhettek meg az előzetes menetrend szerint a versenyek.

Aztán ahogy kiderült az ég és felszáradt a pálya, úgy lett egyre hevesebb az atlétikai láz.

Az első aranyérmet a spanyol Álvaro Martín nyerte a 20 km-es gyaloglásban, ahol Helebrandt Máté 1:21.16-os egyéni csúccsal a 23. helyen ért célba.

Nagyszerűen teljesített a Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka összetételű 4×400-as mix váltó, amely 3:14.08 perccel új országos csúcsot futott, ami a 10. helyhez volt elég.

Amire sokan számítottak, Halász Bence könnyedén jutott be a vasárnapi döntőbe, a vb-bronzérmes és Eb-2. kalapácsvető a selejtező első dobásával teljesítette a 77 méteres selejtezőszintet és 78.13 méterre repítette a kalapácsát.

A női hétpróbázók nagyszerűen küzdöttek, Krizsán Xénia a 12., Nemes Rita pedig a 17. helyen áll az első nap után.

És akkor a nap végén a két futódöntő olyan drámát hozott, amit ritkán látni. Előbb a női 10 ezer méteres síkfutás hajrájában a világklasszis holland Sifan Hassan esett el, így az aranyérem az etióp Gudaf Tsegay ölébe hullott.

Aztán jött a 4×400-as mix váltó, ahol az utolsó váltás előtt az M4 Sport kommentátora is azt mondta, Femke Bol verhetetlen. Azonban a holland pár lépéssel a cél előtt hasra esett, elejtette a botot, és hiába tápászkodott fel, és árt harmadikként céba, Hollandiát kizárták. Az amerikai váltó nyert, nem isakráhogy, világcsúccsal.

Itt az első világrekord a budapesti vébén, a cél előtt bukott az éllovas

A Justin Robinson, Rosey Effiong, Matthew Boling, Alexis Holmes amerikai 4×400-as mixváltó 3:08.80-as világrekordot jelentő idővel nyert a budapesti világbajnokságon.

Pedig az utolsó méterekig a második helyen haladtak, de a hollandok befejező embere, Femke Bol pár lépéssel a cél előtt elvesztette az egyensúlyát és arcra esett, ráadásul a botot is kiejtette a kezéből. Hollandiát így kizárták.

A briteké lett az ezüst, a cseheké a bronz.

Mohos Márton / 24.hu

Az eset azért is hihetetlen, mert ezen az estén nem sokkal korábban a szintén holland Sifan Hassan esett el a célegyesnben a női 10 ezer méteres versenyben. Ő is lemaradt végül a dobogóról.

A végeredmény:

1. Egyesült Államok (Justin Robinson, Rosey Effiong, Matthew Boling, Alexis Holmes) 3:08.80 p – világcsúcs

2. Nagy-Britannia 3:11.06

3. Csehország 3:11.98

…11. Magyarország (Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka) 3:14.08 p

Ez volt az atlétikai vb első óriási drámája

Drámai véget ért a női 10 ezer méteres síkfutás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon. Sokáig viszonylag visszafogottan haladt a mezőny, majd az utolsó körben elképesztő hajrát vágtak ki a versenyzők, a célegenyesbe fordulva pedig az volt a kérdés, hogy az élen álló Sifan Hassan, vagy Gudaf Tsegay nyeri meg a számot.

Szorosan egymás mellett futottak, majd Hassan az utolsó méterek előtt elesett. Végül 11. lett, míg etiópiai ellenfele győzött.

Az etióp futók kisajátították a dobogót, Letensebet Gidey lett a második, Ejgayehu Teyu pedig a harmadik.

A brazil Maria Da Silvára több mint két kört vert az élmezőny, de becsülettel lenyomta a távot, a közönség pedig tapssal díjazta mindezte. A nyolcadik helyen célba ért Jessica Warner-Judd szimpatikus módon megvárta őt a célban, sőt még buzdításra biztatott mindenkit, majd gratulált a brazilnak egy öleléssel.

A végeredmény:

1. Gudaf Tsegay (Etiópia) 31:27.18 p

2. Letesenbet Gidey (Etiópia) 31:28.16

3. Ejgayehu Taye (Etiópia) 31:28.31

Öt centin múlt a világcsúcs, de a világbajnoki rekord megvan

Ryan Crouser végül magabiztosan nyerte meg a férfi súlylökés döntőjét, már az első kísérletével olyan magasra tette a lécet, amit a többiek nem tudtak átvinni.

Az amerikai a végén megpróbálta megdönteni a saját világcsúcsát, de végül öt centiméterrel elmaradt tőle. A 23.51 így is új világbajnoki rekord.

Az olasz Leonardo Fabbri (22.34) második, az amerikai Joe Kovacs pedig a harmadik (22.12) lett.

Ben Stansall / AFP

Így állnak a magyar hétpróbázók az első nap után

A hétpróbázó Krizsán Xénia a 12., Nemes Rita pedig a 17. helyen áll az első nap után.

A fedett Eb-harmadik Krizsán 200 méteren az első, azaz a leglassabb futamba kapott besorolást, mivel idén még nem volt ezen a távon eredménye. A harmadik helyen ért célba 25.16 másodperccel, elmaradva 24.32-es egyéni csúcsától. Ebben a számban 872 pontot gyűjtött és összesítésben visszacsúszott a 12. helyre (3672 p). Nemes Rita a következő futamban 25.04 másodperccel ért célba, ami 883 pontot ért. A 33 éves többpróbázó 200-on idén futotta meg legjobbját, a 24.69 mp-et. Nemes a 17. helyen áll 3580 ponttal.

A 200 métert a Dohában vb-aranyérmes brit Katarina Johnson-Thompson nyerte 23.48 mp-cel (1031 p), ezzel feljött a második helyre (3905) az éllovas az amerikai Anna Hall (3998) mögé.

A hétpróbázók vasárnap a távolugrással és a gerelyhajítással folytatják, majd zárásként következik a 800 méter.

Mohos Márton / 24.hu

Lehet, elhamarkodtuk az előző kijelentést

Crouser ugyanis már az első körben olyat dobott, amit még csak megközelíteni sem tudtak, másodikra pedig 22.98-as világbajnoki rekordot. Feladta a leckét a többieknek, amit lehet, hogy nem is tudnak majd megoldani.

Közben megy a vb egyik legizgalmasabb versenyének ígérkező döntő

A férfi súlylökőknél könnyen lehet, hogy egy utolsó pillanatig nyílt csatát látunk majd. A magyar felmenőkkel bíró Joe Kovacs mintha hazai pályán versenyezne, de a nagy esélyes a világcsúcstartó Ryan Crouser, aki egyből egy komoly dobással kezdett.

Crouser úgy versenyez, hogy a napokban vérrögöt találtak a lábában, de közölte, hogy megfelelő ellátást kapott, így bevállalta a versenyt.

A legnagyobb nevek gond nélkül jutottak be 100-on az elődöntőbe

A 2019-es világbajnok Christian Coleman (9.98), a címvédő Fred Kerley (9.99) és a királyszám trónjára bejelentkező Noah Lyles (9.95) is a tíz másodpercen belüli időt futott az előfutamok során, így könnyedén léptek tovább. Készülhet az elődöntőre az olimpiai bajnok, a szezon nagy részében sérüléssel bajlódó Marcell Jacobs is, aki 10.15-tel idei legjobbját futotta. A leggyorsabb a jamaicai Oblique Sevilla volt, aki 9.86-ot repesztett.

Boros Bence a 48. helyen zárt.

Mohos Márton / 24.hu

Boros Bencén látszik, hogy ez élete versenye

Széles mosollyal az arcán fogadta, hogy a bemutatásánál tombolt a közönség – jót tett a hangulatnak, hogy újra egy magyarért lehetett szurkolni. Boros viszot nem tudott javítani délelőtti idején, 10.70-nel ért célba, utolsó lett a futamában és nem jutott tovább.

Mohos Márton / 24.hu

Szögi: Csalódott vagyok!

Nem jutott tovább az 1500 méteres síkfutás előfutamaiból Szögi István, aki a harmadik futamban a 11. helyet szerezte meg.

Csalódott vagyok. Nagyon jól éreztem magam a versenyt megelőzően és közben is, jó erőben voltam, örültem, hogy volt iram. Szerettem volna akár országos csúcsot is megdönteni, úgy éreztem, megvan bennem az erő.

– mondta az M4 Sport kamerája előtt.

Üdvrivalgás fogadja Szögi Istvánt

Ő az 1500 méteres síkfutás egyedüli magyar indulója a férfimezőnyben, a harmadik előfutamban kapott helyet. Láthatóan nem jött zavarba a hangos fogadtatástól, a továbbjutáshoz pedig az első hatban kellett volna végeznie a futamában. Szögi a 13. helyről kezdte az utolsó kört, majd nagy hajrát nyitott, de a célba végül 11.-ként ért be, az egyéni és a szezonbeli legjobbjától is elmaradt (3:37.57.). Egyéni csúcs kellett volna a továbbjutásához.

Az előfutamok leggyorsabbja természetesen a norvég Jakob Ingebrigtsen volt, aki 3:33.94-vel jutott tovább.

Novák Katalinnal, gripenekkel és Youhuu-val nyitották meg a vébét

Az atlétikai vb-nek nincs hivatalos megnyitóünnepsége, azonban a magyar szervezők egy rövid köszöntőt azért tartottak az esti program előtt. Dobbemutatóval kezdődött az egész, majd szólt a Himnusz, ami után a köztársasági elnök, Novák Katalin, majd a nemzetközi szövetség elnöke, a budapesti kongresszuson újraválasztott Sebastian Coe mondtak beszédet.

Az 1500-on kétszeres olimpiai bajnok Coe azon reményét fejezte ki, hogy a vébére (248 milliárd forintból) felhúzott stadion majd a jövő magyar atlétáinak fejlődését szolgálja.Hozzátette, minden adott, hogy ez az egyik legjobb világbajnokság legyen, és hogy Budapestre figyel a világ a következő napokban.

Novák Katalin arról beszélt, hogy a magyarok szeretik a kihívásokat, és megragadni a lehetőségeket. Ezután megköszönte a bizalmat, amit Magyarország kapott a vb-rendezéssel, és ígérte, megháláljuk ezt.

Kiemelte, hogy széles társadalmi összefogás vezetett a rendezéshez, jó, amikor képesek vagyunk egységet mutatni, tette hozzá. Végül azt mondta, ha csak egyetlen szót tanítanak meg a magyarok a vb idején a külföldieknek, az a hajrá legyen.

A beszédekből a hangosítás miatt nem sokat lehetett hallani, de a kivetítőkön ott volt szövegesen is.

Mohos Márton / 24.hu

Volt ezután Tavaszi szél vizet áraszt, előbb Freddie Mercury legendás budapesti éneklését vágták be a kivetítőkön, majd Bagossy Norbert énekelt el két versszakot a pályán állva, ezután klipként folytatódott a dal, amiben volt Péter Szabó Szilvia, Keresztes Ildikó, Hősök, Szalonna és a bandája, Lábas Viktória, majd újabb dobos előadás következett némi tánccal, és a résztvevő országok zászlóinak bemutatásával.

A végén jött a vébé kabalája, Youhuu, akinek elég hangosra sikerült a debütálása még a vb előtt, feneket paskolt, kivezették egy felcsúti NB I-es meccsről, amik után Németh Balázsnak, a vébé lebonyolításával megbízott cég vezérigazgatójának kellett védelmébe vennie. És miközben az ő megérkezését készítették elő, Kecskemétről indulva három JAS 39 Gripen húzott át a stadion felett, piros-fehér-zöld színeket húzva maguk mögött.

Mohos Márton / 24.hu

Mindennek a legvégén Youhuu még lefutott egy 100-as sprintet, jól megtapsoltatta magát, majd véget ért a félórás megnyitó.

Kapcsolódó

Kirúgták az atlétikai vébén SS-tetkóval dolgozó biztonsági őrt

SS-tetoválással rendelkező biztonsági őrről készült fotót készítettek az atlétikai vébé nyitónapján a stadionban, írta a 444.hu portál.

A lap megkeresésére a rendezvény szervezői közölték, az eset teljes mértékben elfogadhatatlan:

Azonnali intézkedést kértünk a biztonsági szolgáltatást nyújtó alvállalkozótól.

A képpel kapcsolatban az Atv.hu megkereste a Valton Securityt, és azt a tájékoztatást kapta, hogy a képen látható férfi a felvételekor kapucniban jelent meg, így nem látszott a tarkóján viselt tetoválása. Az atlétikai vb nyitónapján azonban a Valton is észlelte az SS-tetoválást, így a cég tájékoztatása szerint a szóban forgó férfit elbocsátották a cégtől.

A budapesti vb meglepetésembere lehetett volna, nagy eséssel ért véget a versenye

Szó szerint fájdalmas búcsút vett a 3000 méteres akadályfutás előfutamában Abrham Sime. Az etióp futó a rendkívül keménynek számító utolsó körben, az utolsó akadályon botlott meg és esett óriásit, nagyot nyekkent a földön is. Bár nagy nehezen feltápászkodott és befutott a célba, láthatóan nagy fájdalmai voltak, le is rogyott a talajra.

8:31.49-es ideje csak a 29. helyre volt elég, pedig saját futamában a hatodik helyért csatázott, ami döntős szereplést ért volna.

Sime júniusban a Gyémánt Liga párizsi állomásán 8:10.73-as egyéni legjobbat futott, majd júliusban Monacóban tovább faragott saját rekordján, akkor 8:10.56 alatt ért célba. Az idén a nyolcadik legjobb időeredmény volt ezen a távon, Simére a nemzetközi szövetség honlapja is külön felhívta a figyelmet a verseny kapcsán.

Jewel SAMAD / AFP

Távolugrás: távol a döntőtől

A távolugró Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána is messze elmaradt legjobbjától, így a fináléba jutásra nem volt esélyük.

A nyáron egészen kiválóan szerepelt két magyar ugró előzetesen egyáltalán nem volt esélytelen a döntőre, mert bár idén produkált egyéni csúcsaik (Farkas 6,77 m, Lesti 6,75 m) elmarad a döntőbe kerüléshez kiírt 6,80 méteres selejtezős távolságtól, de az biztosra vehető volt, hogy a fináléhoz nem kell majd annyit ugrani.

Ez be is bizonyosodott, a 36 indulóból mindössze háromnak sikerült 6,80 fölé jutnia, és a legjobb 12-höz 6,61 méter is elég volt ezúttal.

Bánhidi-Farkas Petra azonban az elsőre ugrott 6,37 méteres távolságon ragadt, ezzel 27. lett, míg Lesti Diána az ugyancsak első kísérletére elért 6,25-tel a 31. helyen végzett.

Vindics-Tóth Lili nem jutott elődöntőbe 1500 méteren

Vindics-Tóth Lili beállította egyéni csúcsát, ám a továbbjutásra nem volt esélye a női 1500 méter előfutamából.

A korábban 3000 méter akadályon versenyző magyar futó a szám toronymagas favoritjával, a világcsúcstartó kenyai Faith Kipyegonnal szerepelt egy futamban, az afrikai sztárral ellentétben azonban neki előzetesen sem volt igazán esélye az elődöntőbe kerülésre, melyhez az első hatban kellett végezni.

A futamban Vindics-Tóth szinte végig az utolsó helyen futott, de jól osztotta be erejét és 4:11.08 perces egyéni csúcsával megegyező idővel, belga riválisát megelőzve a 13. helyen ért célba. Összesítésben az 56 induló között a 49. helyet szerezte meg, írta az MTI.

Ájulás közeli állapotba került, orvosra volt szüksége a hétpróbázónak

Nagyszerűen kezdte az atlétikai világbajnokság hétpróbáját a svájciak Európa-bajnoki bronzérmese, Annik Kälin, aki a 100 méteres gátfutásban 13.36 másodperces idővel idei legjobbját érte el, ezzel összesítésben a hatodik helyen végzett.

Következett a magasugrás, ahol 171 centivel ismét idei legjobbjánál járt, amikor sírással küszködve ájulás közeli állapotba került és befejezte ezt a versenyszámot.

Nem érezte jól magát, ezért most orvosok vizsgálják, és majd kiderül, este 7 órától folytatni tudja a súlylökéssel vagy vissza kell lépnie

– közölte a svájci szövetség.

Ami a két magyart illeti: Krizsán Xénia és Nemes Rita is 177 centit ugrott, előbbi a 10., utóbbi a 14. helyen áll két szám után.

Halász Bence könnyedén jutott vb-döntőbe

Így kell kezdeni: Halász Bence a kalapácsvetés selejtezőjében első dobásra teljesítette a selejtezőszintet: a közönség őrjöngése közepette 78.13 méterre repítette a szert.

A világbajnoki bronzérmes, tavaly Európa-bajnoki ezüstérmet nyert atléta a magyar csapat legnagyobb éremesélyese – a döntőre augusztus 20-án délután kerül sor.

„Sokat számít, hogy elsőre sikerült teljesíteni a selejtezőszintet. Az eső után nagyon párás a levegő, sokat spórolhatok, hogy nem kell második vagy harmadik dobást csinálnom. Idegeskedés nélkül sikerült, ez megnyugtató” – nyilatkozta az M4 Sportnak.

Tartogatok még meglepetéseket, de látszik, hogy rendkívül erős a mezőny.

Boros Bence továbbjutott 100 méteren

Nagyszerűen kezdett és előselejtezős futamában a 2. helyen zárt Boros Bence, aki 10.70-nel ért célba és továbbjutott.

„Az volt az elsődleges cél, hogy az első két hely valamelyikén végezzek és este is versenyezhessek. Szeretnék jobbat futni, a rajtomon van még mit javítani” – nyilatkozta az M4 Sport kamerái előtt.

A hangulatról nem tudok mit mondani, nem ehhez vagyunk szokva. Amikor feldübörög a tömeg…

Bukott, majd az élre állt a magyar középtávfutó

Palkovits István bukott, ám folytatta versenyét és végül 8:29.37 perccel futamában a hetedik helyen végzett 3000 m akadályon, amivel nem jutott fináléba a budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján.

Az U23-as Európa-bajnok magyar futó a második futamban, többek között az olimpiai és vb-címvédő marokkói Szufian el-Bakkalival indult, az első öt jutott fináléba.
Mivel az idővel továbbjutás lehetőségét eltörölte a nemzetközi szövetség, így várható volt, hogy a legjobbak nyugodt tempóban teljesítik majd a táv nagy részét és az utolsó körökben próbálják kiharcolni az első öt közé kerülést.

A magyar középtávfutó a rajttól igyekezett a mezőny elején helyezkedni és szépen tartotta az iramot, de alig három körrel a vége előtt a célegyenesben egy akadályvételnél összeakadt egyik riválisával is nagyot esett.

A bukás azonban nem bizonyult végzetesnek, Palkovits azonnal felpattant és a többiek után eredt és fél körrel később már az élen volt. Az utolsó két körben aztán el-Bakkaliék ritmust váltottak, amit a magyar sportoló már nem bírt, de a célig nagyot küzdött, aminek 8:30-on belüli idő és hetedik hely lett a jutalma. Összesítésben pedig a 26. pozícióban zárta a világbajnokságot.

„A bukás sokat nem vett ki belőlem, de lehet azon múlott, hogy nem tudtam az első öthöz közelebb kerülni” – nyilatkozott Palkovits István. Hozzátette, azért állt az élre, mert

elegem lett, hogy ott hátul vagyok és nem csinálunk semmit.

„Összességében nem vagyok elégedett, mert a döntő szerintem reális lett volna, de a közönség elragadó volt” – hangsúlyozta.

Molnár Attila: Filmbe illő, hogy megelőztem az amerikait

Országos csúcsot futott a 4×400-as mixváltó az atlétikai világbajnokság első versenynapján, ami összességében a tizedik helyre volt elég, azaz a csapat nem jutott be a döntőbe. A csapat első futója Molnár Attila volt, aki nagyon bekezdett, olyannyira, hogy 45.57-et futott és elsőként adta át a stafétát.

Az, hogy az amerikait megelőztem, filmbe illő.

Kérdezték tőlem, mi lesz, azt mondtam: vagy az utolsó helyen jutunk tovább, vagy az elsőn esünk ki. Sajnos utóbbi lett, emiatt szomorú vagyok, mert maximalista vagyok és nem elégszem meg a rosszabb eredménnyel. Kiadtam magamból mindent, innen már nem rajtam múlt, de büszke vagyok mindenkire” – értékelt a magyar újságíróknak Molnár a vegyes zónában.

Molnár számára vasárnap folytatódik a világbajnokság, amikor is délelőtt selejtezőt fut 400-on. Májusvan futott 44.98-at a távon, ami országos csúcs, ezt pedig egyszer már sikerült beálítania a júliusi Gyulai Memorialon.

Steph Chambers / Getty Images

Helebrandt: Nagyon jó volt így versenyezni

Spanyolország szerezte meg a budapesti atlétikai világbajnokság első aranyérmét, miután Álvaro Martín 1:17:32 órával megnyerte a férfi 20 kilométeres gyaloglást. Helebrandt Máté egyéni csúccsal a 23. lett.

Fantasztikus volt tényleg, ahogy elrajtoltunk egészen az utolsó méterig folyamatos volt a szurkolás és a bíztatás, magyar zászlók mindenhol, ez egy nagyon különleges érzés, nagyon jó volt így versenyezni

– mondta az MTI-nek a célba érkezést követően a 34 éves magyar atléta.

Hozzátette, hogy májusban döntött a rövidebb táv mellett, ezt pedig nem bánta meg, mivel erre az időeredményre, amellyel csaknem egy másodpercre megközelítette az olimpiai szintet, már lehet építeni a jövőben.

Mohos Márton / 24.hu
Olvasói sztorik