Élő Sport

Döbbenetes holland drámák az atlétikai vébé első napján

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kilenc napon át a magyar fővárosra figyel a sportvilág: szombattól jövő vasárnapig Budapesten rendezik az atlétikai világbajnokságot. Az első nap nem a hollandoké volt, két elképesztő versenytragédia árnyékolta be a jónak ígérkező éremgyűjtést. A magyarok örülhetnek, Halász Bence simán döntős kalapácsvetésben.

Kicsit megijedhettek a világbajnokság szervezői és a nézők, amikor szombaton reggel egy viharzóna közelítette meg Budapestet, így a Hősök teréről rajtoló 20 kilométeres gyaloglás rajtját két órával el kellett halasztani, de az új atlétikai stadionban sem kezdődhettek meg az előzetes menetrend szerint a versenyek.

Aztán ahogy kiderült az ég és felszáradt a pálya, úgy lett egyre hevesebb az atlétikai láz.

Az első aranyérmet a spanyol Álvaro Martín nyerte a 20 km-es gyaloglásban, ahol Helebrandt Máté 1:21.16-os egyéni csúccsal a 23. helyen ért célba.

Nagyszerűen teljesített a Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka összetételű 4×400-as mix váltó, amely 3:14.08 perccel új országos csúcsot futott, ami a 10. helyhez volt elég.

Amire sokan számítottak, Halász Bence könnyedén jutott be a vasárnapi döntőbe, a vb-bronzérmes és Eb-2. kalapácsvető a selejtező első dobásával teljesítette a 77 méteres selejtezőszintet és 78.13 méterre repítette a kalapácsát.

A női hétpróbázók nagyszerűen küzdöttek, Krizsán Xénia a 12., Nemes Rita pedig a 17. helyen áll az első nap után.

És akkor a nap végén a két futódöntő olyan drámát hozott, amit ritkán látni. Előbb a női 10 ezer méteres síkfutás hajrájában a világklasszis holland Sifan Hassan esett el, így az aranyérem az etióp Gudaf Tsegay ölébe hullott.

Aztán jött a 4×400-as mix váltó, ahol az utolsó váltás előtt az M4 Sport kommentátora is azt mondta, Femke Bol verhetetlen. Azonban a holland pár lépéssel a cél előtt hasra esett, elejtette a botot, és hiába tápászkodott fel, és árt harmadikként céba, Hollandiát kizárták. Az amerikai váltó nyert, nem isakráhogy, világcsúccsal.

Tóth Balázs búcsúzott a selejtezőben

Tóth Balázs a 35. helyen végzett a férfi súlylökés selejtezőjében, ezzel befejeződött számára a világbajnokság. A nyíregyházi versenyzőnek nem lehettek továbbjutási reményei, hiszen 18,87 méteres egyéni legjobbja a leggyengébb volt a mezőnyben, amelyből a legjobb 12 folytathatta a szombat esti fináléban.

Illyés Tibor / MTI

A világranglistán 160. hazai atléta 17,37 méterrel kezdett, második kísérlete érvénytelen volt, majd 17,27 méterrel zárt,

ezzel a 35. helyen végzett két riválisát megelőzve, nekik nem volt érvényes eredményük.

A selejtező legjobbja a brazil Darlan Romani volt 22,37 méterrel, de többek között a címvédő és világcsúcstartó amerikai Ryan Crousernek (21,48) és honfitársának, a magyar származású Joe Kovacsnak (21,59) sem okozott gondot a 21,40 méteres selejtező szint.

Ennyire megterhelő 400 méter sprint

A német 4×400-as mixváltó a hetedik helyen jutott be a döntőbe, de az látványos volt, hogy míg a holland Femke Bol lényegében besétált a célba a második előfutamban, addig a németek utolsó futója, Skadi Schier nagyon kihajtotta magát. A futása annyira megviselte, hogy később a vegyes zónán kerekesszékben tolták át a kimerült sportolót.

Spanyolországé az első aranyérem

A 20 km-es gyaloglást a nagyszerűen hajrázó, a viadal utolsó szakaszában az élre álló spanyol Álvaro Martín nyerte meg, ideje (1:17.32) a világ idei legjobb eredménye.

Mohos Márton / 24.hu

Az egyetlen magyar induó, Helebrandt Máté 1:21.16-os egyéni csúccsal a 23. helyen ért célba.

20 km gyaloglás

1. Álvaro Martín (Spanyolország) 1:17:32 óra
2. Perseus Karlström (Svédország) 1:17:39
3. Caio Bonfim (Brazília) 1:17:47
…23. Helebrandt Máté 1:21:16 ó

Országos csúcsot repesztett a 4x400-as mix váltó

Félelmetes rajt után nagyszerű csatában futamában az ötödik helyet szerezte meg a magyar 4×400 méteres vegyes váltó. Molnár Attila őrült lendülettel kezdett, 45.57-es idejével mindenkit maga mögé utasított, így adta át a stafétát Kéri Biankának, akit már utolértek a riválisok, de ő és Wahl Zoltán is még a negyedik helyen tartotta a váltót.

A befutó ember, Molnár Janka is remekelt, ugyan az olaszok és a kenyaiak is lehagyták, de az afrikai riválisát visszalkőzve az ötödik helyre hozta be a csapatot.

A 3:14.08 perces idő új országos csúcs, de összességében nem ért döntőt, csupán a 10. helyhez volt elég.

Még 3 kilométer

A férfiak 20 kilométeres gyaloglása már a hajránál tart, 17 km után a spanyol Álvaro Martín áll az élen, Helebrandt Máté 3:01 perces hátránnyal a 25. pozícióban áll.

Helebrandt a mezőny közepén

20 kilométeres gyaloglásban 12 km után Helebrandt Máté hátránya már 1 perc 55 másodperc az első helyen gyalogoló Ikeda Koki mögött, ezzel a 29. helyen áll.

Nagy az öröm a lelátón

A hétpróbázó Krizsán Xénia ugyanis az első magyar, aki a stadionban rajthoz állt, 100 gáttal kezdődött ez a versenyszám. A 8-as pályán gátazott, jól kapta el a rajtot, végül másodikként ért be a célba 13.48-as idővel, ami csak 5 századdal maradt el a belga Noor Vidts mögött.

A szám másik magyarja Nemes Rita, aki szintén a 8-as pályán futott. Ő a mezőny közepén teljesítette a távot, 13.63-as idővel a hatodik lett a futamában.

Martin Rickett/PA Images via Getty Images

Helebrandt negyedtávnál a 33. helyen gyalogol

Öt km után két japán áll az élen, igaz, Ikeda Koki nyolc másodperces előnnyel vezet, Jamanisi Torikazu csak az üldözőcsoportot vezeti.

Helebrandt Máté bő fél perc hátránnyal a 33. helyen gyalogol.

Mohos Márton / 24.hu

És elrajtolt!

Ha kicsit késve is, de megkezdődött az idei atlétikai világbajnokság első száma, a 20 km-es gyaloglás. A Hősök teréről induló mezőnyben ott van Helebrandt Máté is.

Az eső még esik…

Újabb csúszás

Az M4 Sport úgy tudja, hogy 10.30 helyett 11.30-kor kezdődnek a versenyek a Nemzeti Atlétikai Központban.

Villámveszély miatt kellett halasztani

Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója megerősítette, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ szombat délelőtti programját nem befolyásolja a fővárosra lecsapó vihar.

„Két órával csúszik a férfi 20 kilométeres gyaloglás rajtja, azaz 10 óra 50 percre, de folyamatosan kapcsolatban vagyunk az Országos Meteorológiai Szolgálattal és percről percre friss információt kapunk. A jelenlegi várakozások szerint az első versenyszám a stadionban 10 óra 30 perckor, tehát idejében elindul, a kapukat megnyitottuk és folyamatosan engedik be a nézőket a lelátóra” – mondta a Hősök terén Németh Balázs az MTI-nek.

Hozzátette, hogy a villámlásveszély miatt volt szükség a gyaloglóverseny halasztására.

Nem a legjobb előjelek: halasztani kell az atlétikai vb első számának rajtját

A budapesti atlétikai vb első száma szombat reggel 8.50-konr indul a menetrend szerint: a férfi 20 km gyaloglásban Helebrandt Máténak szurkolhatunk.

Kérdés, hogy mikor.

Az M4 Sport helyszíni bejelentkezése szerint a Hősök Terén egyelőre nagy a bizonytalanság, dél felől ugyanis zivatarrendszer közelíti meg a fővárost, így lehet, csak 9.15-kor kezdődik meg a viadal.

Közben a helyszínen bemondták, két órával (!) csúszik a kezdés, azaz rajt 10.50-kor.

Megkérték a nézőket, hogy mindenki menjen fedett helyre, biztonságba.

Nem indul a férfi hármasugrás címvédője

Derékfájdalma miatt nem indul a vébén Pedro Pichardo, a hármasugrás olimpiai és vb-címvédője.

A portugál szövetség jelentette be a visszalépésről szóló döntést, emlékeztetve rá, hogy Pichardo több versenyt kénytelen volt kihagyni az idény során.

A szám kubai születésű, de portugál színekben versenyző klasszisa 2021-ben győzött a tokiói olimpián, majd 2022-ben a müncheni Eb-n és a eugene-i vb-n is a legjobb volt.

Noushad Thekkayil / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik