Sport

Kiűzetés a Paradicsomból: 25 éve majdnem meghalt a kerékpársport

Joël SAGET / AFP
Joël SAGET / AFP
Huszonöt éve drámai csapást szenvedett a kerékpársport: Jean-Marie Leblanc, a Tour de France versenyigazgatója bejelentette, hogy a tudatos és szisztematikus doppingolás miatt kizárja a versenyből a Festina csapatát. 1998. július 18-án új napra virradt a világ: a doppingolók előnye ugyan még megmaradt a tiltott anyagokat tűzzel-vassal üldözőkkel szemben, de akkortól sokkal erősebb árnyként követte őket a lebukás és az eltiltás veszélye. A Tour pedig majdhogynem a végnapjait élte.

Július 17-én, kevéssel éjfél előtt Jean-Marie Leblanc, a Tour versenyigazgatója megjelent egy rögtönzött sajtótájékoztatón. Arcára volt írva a rémület, mert tudta, attól a pillanattól kezdve a kerékpározás világa soha többé nem lesz a régi.

„Uraim, tudom, hogy nehéz munkájuk van. De néha nekünk is” – mondta, aztán közölte az atombombával felérő bejelentést. Doppingolás miatt a teljes Festina csapatot kizárják a Tour de France-ról.

A francia körversenyből még csak hat szakaszt teljesítettek a versenyzők, de akkortól az is kérdés volt, befejezik-e egyáltalán a kört.

Arcanum Digitális Tudománytár Nemzeti Sport, 1998. július 19.

Egy csomagtartónyi doppingszer

De mi is történt? Az már évek óta nyílt titok volt kerékpáros berkeken belül, hogy az új csodaszerrel, az EPO-val robbanásszerű teljesítménynövelést lehet elérni. Az eritropoetin ugyanis elősegíti a vörösvértestek képződését, megfelelő terápiával (ebben az esetben doppingolással) növelhető a számuk az egészséges emberekben, és ennek köszönhetően a vér oxigénszállító kapacitása is megnő.

Nagyon nehezen lehetett kimutatni, ezért a nemzetközi szövetség arra jutott, vérvétellel állapítják meg a vörösvérsejtek arányát a vérben. Ha egy versenyző 50 százaléknál magasabb értéket produkált, két hétig nem versenyezhetett. Így viszont nem az EPO visszaszorítása lett a cél, hanem az 50 százalékos küszöb minél pontosabb belövése, megközelítése.

1998. március 4-én, Reimsben a vámosok lefoglaltak egy, a holland TVM–Farm Frites csapatához tartozó teherautót, amelyben 104 fiola EPO-t találtak. A rendőrök ugyan lefoglalták a szereket, de azt mondták, fontosabb ügyeik is vannak ennél.

Két héttel a Tour előtt a Critérium du Dauphiné Libéré versenyen Christophe Moreau anabolikus szteroiddal bukott meg, de a nemzetközi szövetség elfogadta a Festina magyarázatát, miszerint egy ügyetlen masszőr révén került Moreau szervezetébe a Mesterolone, így a bringás indulhatott a Tour de France-on.

Július 8-án, három nappal a verseny kezdete előtt Willy Voet, a Festina-Équipe munkatársa a belga-francia határon lebukott. A rendőrök a csomagtartójában igazi doppingarzenált találtak: amfetaminokat, növekedési hormonokat, tesztoszteront – és 235 ampulla EPO-t. Voet azt állította, hogy ezeket személyes használatra vitte magával, de nem hitték el magyarázatát.

A történet a médiához is eljutott, de a Festina jelezte, semmi köze a történtekhez, így versenyzői indulhattak a Touron.

Egy héttel később a törvény szigora elért a Festina csapatigazgatójáig: Bruno Rousselt kihallgatásra vitték Eric Rijckaert csapatorvossal együtt, ahol bevallotta, hogy a versenyzői tiltott szereket használnak, de hozzátette, orvosi felügyelet mellett teszik ezt. Már Voet sem tagadott, de saját bőrét mentegetve azt állította, parancsra szállította a szereket a kocsijában. Igaz, pontos nyilvántartást vezetett a beadott adagokról, így dokumentálva mindent a bűnüldözésnek.

FRANCK FIFE / AFP Willy Voet csomagtartójában nem mindig magazinok lapultak.

„Nem volt bennem rossz érzés, mert mindenki ugyanazt csinálta. Ha valaki meg akart nyerni egy kerékpárversenyt, megtette, amit meg kellett tennie. Ha nem én csinálom, valaki más megtette volna” – nyilatkozta Williy Voet másfél hete a dán Tv2-nek.

Az nem csalás, ha mindenki ugyanazt csinálja. Akadtak fiatal versenyzők, akik nem használtak doppingot, de amikor azt mondom, hogy mindenki így csinálta, akkor a csapatokról beszélek.

Mennyből a pokolba

Franciaország július 12-e óta a mennyben járt, hiszen a Zinedine Zidane vezette labdarúgó-válogatott leiskolázta Brazíliát a hazai világbajnokság döntőjében. A 3-0 okozta eufória gyorsan elszállt, Jacques Chirac elnök és Lionel Jospin miniszterelnök aggódott a botrány miatt, Marie-George Buffet sportminiszter pedig mindenről pontosan értesült.

Az 1998-as Tour Dublinból rajtolt, Buffet ott kapta a hívást. Tudta, hogy meg vannak számlálva a percek, és amint Franciaországba ér a mezőny, minden kitudódik.

„Ez a három hét hatalmas feszültséggel járt. Minden reggel azt mondtam magamnak, hogy a Tour végveszélyben van. És ha ez megtörténik, én leszek felelős érte” – nyilatkozta húsz évvel később.

JOEL SAGET / AFP Richard Virenque sírva vette tudomásul csapata, a Festina kizárását.

A Festina kizárása után július 18-án új világ és időszámítás kezdődött. A szurkolók elveszítették egyik kedvencüket, Richard Virenque-et, míg Phil Liggett brit szakkommentátor csak annyit mondott: „Ehhez hasonlót soha nem tapasztaltam még!”

Valóban, a történtek fordulópontot jelentettek. A tesztoszteron, a növekedési hormonok, a szteroidok eddig is ismertek voltak a sport világában.

De ezúttal a kerékpározás megkóstolta a tiltott gyümölcsöt, az EPO-t és emiatt durván kiűzetett a Paradicsomból.

Mint a marhákkal

A helyzet fokozódott, állandóvá váltak a hatósági ellenőrzések, mindenkinek átkutatták a szobáját, volt, hogy egymást követő napokon többször is, míg a csapatszállodákban az újságírók szó szerint kukáztak és teljesítményfokozó szerek bizonyítékait keresték.

Az elégedetlenkedők élére Laurent Jalabert (ONCE) állt, aki a verseny hivatalos állomásán, a Radio Touron kijelentette:

Elegünk van abból, hogy úgy bánnak velünk, mint a marhákkal. Akkor úgy is fogunk viselkedni!

Előbb a 12., majd a 17. szakasz kezdődött ülősztrájkkal, Jean-Marie Leblanc tárgyalt ugyan a versenyzőkkel, és garanciákat szerzett a francia belügyminisztérium egyik köztisztviselőjétől, hogy javulni fog a bringásokkal szembeni rendőri bánásmód, több csapat is visszalépett a versenytől.

A szponzorok aggodalommal figyelték történteket, de úgy nagy általánosságban fogalmaztak, hogy nem akarnak elhamarkodott ítéleteket hozni. Nicolas Chaine, a Credit Lyonnais kommunikációs igazgatója a Le Monde című francia lapnak így nyilatkozott: „Nem vagyok álszent, nyilvánvaló, hogy senki sem versenyezhet nap mint nap ásványvízzel és salátával. A versenyzők által használt tiltott anyagokat azonosítani kell és szükséges lesz a Tour megfelelő ellenőrzése a jövőben.”

És akkor megalakult a WADA

A félelem, hogy a Tour nem élheti túl a botrányt, csak akkor hagyott alább, amikor Franciaország legjelentősebb eseménye elért a Champs-Élysées végső befutójáig. Mindössze 96 versenyző ért célba, és csupán a Team Telekom, valamint a US Postal Service fejezte be úgy, hogy mind a kilenc kerékpárosa versenyzett még.

  • A győzelmet Marco Pantani szerezte meg, akit később 1999-től 2001-ig több alkalommal kaptak doppingvétségen.
  • A második Jan Ullrich sem maradt makulátlan: 2012 februárjában a nemzetközi Sportdöntőbíróság formálisan kétéves eltiltással, valamint a 2005 májusa után elért eredményeinek törlésével sújtotta.
  • A harmadik helyen célba ért Bobby Julich 2012. október 25-én ismerte el, hogy 1996 augusztusától 1998 júliusáig többször használt EPO-t.

Lance Armstrong lebukásáig (az amerikai 1999-től 2005-ig hétszer nyerte meg a Tour de France-t, de később kiderült, doppingolt, így minden címétől megfosztották) az 1998-as Tour számított a sportág legnagyobb doppingbotrányának.

A Festina-ügy egyik legjelentősebb hatása azonban a mai napig érezhető: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 1999 decemberében gyakorlatilag emiatt jött létre.

Mi lett a botrány főszereplőivel?

Willy Voet otthagyta a kerékpározást, 1999-ben kiadott egy leleplező könyvet a Festina-botránytól. A következő évben az ügyben betöltött szerepe miatt tíz hónap próbaidőre és pénzbírságra ítélték. 2019-ben hazaköltözött Belgiumba, és ma egy Brüsszeltől északra fekvő faluban nyugdíjasként nyugodt életet él.

Bruno Roussel csapatmenedzsert egy év próbaidőre és komoly pénzbüntetésre ítélték. Hátat fordított a kerékpározásnak, és ingatlanügynökként Bretagne-ban élt. 2014 szeptemberében a sportág második esélyt adott neki, és a mexikói pálya- és országúti kerékpáros válogatott sportigazgatója lett 2016 márciusáig.

Erik Rijckaert csapatorvos ellen doppingra buzdítás, valamint illegális készítmények behozatala és terjesztése miatt indítottak eljárást, amelyet végül a nagymértékben megromlott egészségi állapota miatt felfüggesztették. 2001 januárjában halt meg tüdőrákban.

Richard Virenque zokogva hagyta el a Tourt, amikor a csapatát 1998-ban kizárták. Évekig tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, végül 2000 októberében a Festina-perben elismerte, hogy doppingolt. Ugyanakkor fenntartotta, hogy a doppingolás az ő beleegyezése nélkül történt. Eltiltását letöltötte, visszatért, és 2004-ben hetedszer lett a legjobb hegyi menő a Touron.

Laurent Brochard az eltiltás után francia csapatoknál folytatta pályafutását, mígnem a 2007-es Tour of Poland-balesete miatt (egy esés következtében eltört a kulcscsontja) nem kapott már új szerződést. 40 éves korában visszavonult, de még mindig szeret kerékpározni, mellette lelkes terepfutó.

Laurent Dufaux hét hónap eltiltást kapott, 1999 májusában visszatért, néhány hónappal később pedig a Saeco versenyzőjeként negyedik lett a Tour de France-on. 2004-ben abbahagyta aktív pályafutását, de megmaradt a sport világában, többek között cyclocross-verseny szervezőjeként tevékenykedik.

Pascal Hervé sokáig nem volt hajlandó vallomást tenni, mert úgy gondolta, hogy a Festina versenyzői csak bűnbakok a mezőny többi tagja számára. Csapattársaival való szolidaritásból önkéntes eltiltást vállalt 1998-1999-ben. Csak 2000 októberében vallotta be a kilenc versenyző közül utolsónak, hogy doppingolt. 2001-ben vonult vissza, miután a Giro d’Italián az EPO-tesztje pozitív lett…

Armin Meier nyolc hónapot kapott, később a Saecónál folytathatta pályafutását. Karrierjét 2001-ben abbahagyta, azóta sportmenedzsmenttel foglalkozik, a Human Sports Management cég tulajdonosa és vezetője.

Christophe Moreau hat hónap eltiltás után sikeresen folytatta pályafutását. 2001-ben megnyerte a sárga trikót a Touron. Pályafutása 2011-es befejezése után televíziós kommentátor lett.

Didier Rous az eltiltás után 2000-ben kezdte lényegében újrakezdte pályafutását, 2001-ben és 2003-ban francia bajnok lett. 2007-ben egészségügyi okokból vonult vissza.

Neil Stephens bevallotta ugyan, hogy EPO-t használt, de azt állította, hogy tudomása szerint vitaminoldatokat fecskendeztek be neki. A botrány után felfüggesztette aktív pályafutását, de sportigazgatóként visszatért a World Tour néhány csapatához.

Alex Züllét a svájci csapattársaihoz hasonlóan nyolc hónapra eltiltotta a hazai kerékpáros szövetség, de az UCI hét hónapra mérsékelte a büntetést. 1999-ben második lett a Touron Lance Armstrong mögött, akit évekkel később diszkvalifikáltak doppingvétsége miatt. 2004-ben abbahagyta karrierjét, azóta tehetségkutatóként dolgozott Hollandiában, Belgiumban és Spanyolországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik