Vélemény

Kálnoki Kis Attila: Kósa Lajos szövetségénél annyi a szennyes, hogy szép lassan belefullad

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Újabb szintre lépett az az ügy, amely hónapok óta fogságban tartja a magyar műkorcsolyasportot.

Január óta mind több szülő, edző, sportszakember, sőt időközben nagykorúvá váló versenyző is írt panaszlevelet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek és elnökének, Kósa Lajosnak. Ezekben egyöntetűen a szakági sportigazgató, Gurgen Vardanjan, a szövetségi kapitány, Jeranjak Ipakjan, valamint Magyarország legutóbbi Európa-bajnoka, az évek óta a saját klubját, az SKSE-t vezető Gór-Sebestyén Júlia szakmai és emberi tevékenységét nehezményezik.

Az örmény sportvezetőket a többi közt megfélemlítéssel, hatalommal való visszaéléssel vádolják, miközben 2018-as kinevezésük óta szisztematikusan háttérbe szorították a magyar versenyzőket, és – az egyetlen Láng Júlián kívül – helyettük többségében honosított orosz, vagy az ISU-szabálynak köszönhetően jelenleg is orosz állampolgár műkorcsolyázókat indítottak a felnőtt- és junior világversenyeken.

Guillaume Horcajuelo / EPA / MTI Láng Júlia a rövidprogramját mutatja be a franciaországi Montpellierben zajló műkorcsolya világbajnokságon 2022. március 23-án.

Gór-Sebestyén Júliával kapcsolatban azon túl, hogy szolgalelkűen kiszolgálja korábbi örmény edzője, Vardanjan érdekeit, akaratát, még erősebb vádakat fogalmaznak meg. Rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, a megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számolnak be leveleikben.

Érzékelhető, a látszólag két szálon futó ügyek bizonyos értelemben összemosódnak. Az örmény sportszakembereket érintő vádak kapcsán kijelenthető: ha egy szinte száz százalékban állami támogatásból működő, kiemelten közhasznú sportszövetség komplett elnöksége évek óta asszisztál ahhoz, hogy a szakágvezetés arra vetemedjen, hogy az idei junior világbajnokság indulói közé nulla, de a felnőtt Eb és vb résztvevői közé is már csak egyetlen született magyar sportolót nevezzen, majd utaztasson ki, és ezt az elnök sikerként kommunikálja,

  • az minimum a sportszakmai kompetencia teljes hiánya,
  • még inkább az adóforintok elherdálása.

A Gór-Sebestyén Júliát ért vádakról azonban vizsgálat és annak eredménye hiányában

nem állítható, hogy igazak. Sőt korábbi sportolóként merem remélni, semmi sem igaz a kiskorú versenyzőivel szembeni lelki és fizikai bántalmazás vádjából.

Ellenben az tény, hogy a szövetség elnöke, elnöksége, ügyvezetése ebben a kérdésben is sáros. Mert miközben a MOKSZ-szabályzat 5. §-ának 2. bekezdése kimondja, hogy már a gyermekbántalmazás-gyanú felvetődése esetén is azonnal fegyelmi eljárást kell indítania a szövetségnek, a vezetők ahelyett, hogy azonnal elindították volna a folyamatot, hosszú heteken, hónapokon keresztül próbálták agyonhallgatni a történteket, és eközben az etikai bizottság és az ügyvezetés egyazon formaszövegű válaszlevelekkel pattogtatta egymásközt a panaszos szülőket.

Egy, a honlapunk birtokába került jegyzőkönyv arról tanúskodik, hogy a szövetség a saját szabályainak betartása, a független szakértőket is felvonultató fegyelmi eljárás helyett mindössze annyit tett, hogy az első panaszos levél beérkezése után hónapokkal, az idén március 30-án „etikai és gyermekvédelmi egyeztetés” keretében meghallgatta Gór-Sebestyént.

A meghallgatáson Váradi Orsolya, a MOKSZ ügyvezetője, Bodó Barbara, az Etikai és Fegyelmi Bizottság elnöke – ők írtak formaleveleket a szülőknek –, illetve a jegyzőkönyvvezető Grajzel Fannin kívül Gurgen Vardanjan vett részt, de egyetlen sértett sportoló, kiskorú esetén az őt képviselő szülő, vagy lelket gyógyító sportpszichológus, uram bocsá’ külső szakértő nem kapott meghívót.

Természetesen Gór-Sebestyén a vele szemben felhozott „minden konkrét körülményre reagált, egyik állításra sem mondta konkrétan, hogy igen, megtörtént”. A meghallgatásról készült jegyzőkönyv ezen kívül azt is rögzítette, hogy az edzőnő „belátása szerint cselekedett, figyelembe véve a szabályzatokat, de első sorban a gyerekek érdekeit”.

Illyés Tibor / MTI A téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) utazó magyar sportolók fogadalomtétele a Magyar Olimpiai Bizottság székházában 2015. január 21-én. A fogadalom szövegét Sebestyén Júlia mondja.

A két szálon futó ügy átfedése nem csak ott látható, hogy Gór-Sebestyént éveken át Vardanjan készítette fel edzőként. Mivel a szakágvezető Oroszországból importált versenyzői közül az elmúlt években többen is Gór-Sebestyén klubjában találtak otthonra, így a vonalak itt is összeérnek.

Ezen háttér-információk ismeretében az is megfogalmazható, ez az eljárás nagyjából annyira volt érdemi, mintha

egy betöréses lopás gyanúja esetén a bíróság sem a sértettet, sem a feljelentőt, sem az ügyben nyomozó rendőrök valamelyikét, sem egyéb szakértőket, de még az ügyészt sem hallgatná meg, kizárólag a rajtakapni vélt „elkövető” adhatja elő saját verzióját, akit még a betörést az utcáról biztosító „tettestársa” is a bíróság sorai közé beülve védene. 

De van itt más is. A feszültség már a vélt és valós erőszak irányába mutat.

A telex.hu arról számolt be, hogy a Vasas Káposztásmegyeri Jégcsarnokában hétfőn és szerdán egyaránt idegen, félelmet keltő alakokat láttak a jégpálya körül, ezért a második észlelésnél a Jégördög SE edzője hét óra körül kihívta a rendőrséget. A szövetséghez eljuttatott panaszlevelek aláírói közt megtalálható edzőnő, Galambos Rita a kialakult helyzetért Gór-Sebestyént okolta, heves szóváltásba keveredett vele, majd feljelentést is tett a rendőrségen megfélemlítés miatt. A sportal.hu-nak azt nyilatkozta, azt hitte, ott helyben megölik.

Gór-Sebestyén ezzel szemben Galambosra mutogat, mert szerinte az elmúlt hetekben szisztematikus hadjáratot vezetett ellene, a klubjához tartozó szülők és sportolók ellen, és ez torkollott szerda reggelre verbális és fizikai erőszakba.

Ezek a jelek egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy

a sportág az elmúlt fél évben addig-addig halmozta, és tologatta a szennyest, amíg az szép lassan ellepi. De úgy, hogy abba a vezetése is belefulladhat.

Főképp, mert információnk szerint az ügy újabb, magasabb, immár államtitkári szintre lépett. A szövetség annyit ért el az esetek agyonhallgatásával, tologatásával, a saját előírásainak ellentmondó kezelésével, hogy egyre több szülő, sőt immár sportszakember, és sportoló áll elő saját történeteivel, és tömörült a vád platformja alá.

Kedden immár több mint egy tucatnyi aláírással érkezett levél Dr. Schmidt Ádámhoz. A beadványban, amelyhez konkrét esetleírásokat is csatoltak, arról tájékoztatták a sportszakállamtitkárt, hogy mivel a MOKSZ nem hajlandó érdemben kivizsgáltatni panaszaikat, avagy a saját etikai és gyermekvédelmi szabályzatának eleget téve fegyelmi eljárást kezdeményezni,

érintett gyermekek és válogatott sportolók, szakemberek közössége hivatalosan is fegyelmi eljárás indítása iránti kérelmet nyújtott be Gór-Sebestyén Júlia edzőnő (SKSE) ellen.

A levelet azzal zárták, hogy „tekintettel az elhúzódó ügy súlyosságára és az érintett Szövetség, különösen az Ügyvezető asszony eddigi elutasító magatartására érezte úgy a szülői közösség és az érintettek, hogy a hazánkban a sportért felelős és érdekelt legfelsőbb személyeket” is tájékoztatják az ügyről és annak tarthatatlanságáról, egyúttal Dr. Schmidt Ádám államtitkár személyes segítségét kérik abban, hogy a „kialakult helyzet végre megoldásra kerüljön”.

A 24.hu érdeklődésére a szakállamtitkárság szóban megerősítette a szülők beadványának beérkezését.

Kósa Lajos MOKSZ-elnök számára a sportszakmai felvetéseken, az „oroszinvázión”, és az etikai kérdéseken kívül azért is egyre kellemetlenebb a műkorcsolyaügy szintlépése, mert nem ez a balhé az első fekete pontja. Úgy hírlik, az ország történelmi téli olimpiai aranyainak két főszereplője, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltása, Kínába költözése magas szinten is kiverte a biztosítékot.

Kubatov Gábor, a két rövidpályás gyorskorcsolyázó klubja, a Ferencváros elnöke sportolói távozása után például azzal a mondattal éreztette a MOKSZ impotens ügykezelését, hogy „ha egy kicsit gyorsabban reagálunk, akkor a Ferencvárosnak a szövetség helyébe kellett volna lépni és tető alá hozni a megállapodást”.

Az csak újabb olajfröccs a már magasan lobogó lángokra, hogy Gór-Sebestyén Júlia férje az a Gór Csaba, aki szintén fideszes politikus, és aki – miközben a feleségével kapcsolatban egyre többen és egyre hangosabban sugallnak kiskorú gyermekekkel szembeni meg nem engedett edzői magatartást, eszközöket – pártjával összhangban Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét reklámozza közösségi oldalán.

A Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége közgyűlés előtt áll. Ezeken a kötelező eseményeken csak négyévente szerepel a napirendi pontok közt a tisztújítás, így nem valószínű, hogy a sportág közvetlen irányításában, Kósa Lajos elnök, illetve Fiák István alelnök – egyben évek óta Kósa ügyvédje, és akit márciusban rágalmazásért ítélték el – személyét illetően bármilyen változást hozna ez az esemény.

Ám a Liu testvérek elvesztése, a honi műkorcsolya eloroszosodása, és mindezek tetejébe a Gór-Sebestyén körül kialakult ügyek már akkora vihart kavarnak, hogy nem lenne meglepő, ha

Kósa Lajos MOKSZ-elnökként nemhogy a 2026-os olimpiát, de még a 2024-es hazai rendezésű műkorcsolya és jégtánc Eb-t sem nem érné meg elnökként, hanem magánéletére, egyéb lokális politikai, vagy éppen DVSC futballügyi elfoglaltságára hivatkozva idővel lemondana posztjáról.

Prognosztizálható lemondása (visszahívása) végül is beleillene abba a sormintába, amit

mint sportágakat elnöklő fideszes politikusok a hátralépésükkel elindítottak az idei sportági közgyűléseken.

Kapcsolódó
Kósa Lajos: Ha jönnének, visszafogadnánk a Liu testvéreket
Miért képviselték többségében orosz vagy bő egy éve még orosz állampolgárok Magyarországot a junior és felnőtt műkorcsolya-világversenyeken? Miért nem vizsgáltatta ki a sportági ikon Sebestyén Júlia módszereit megkérdőjelező szülői levelek valóságtartalmát? Miért nem egyértelmű a válasz arra a kérdésre, mit tenne, ha a Liu testvérek vissza akarnának térni? Interjú a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökével, a Fidesz országgyűlési képviselőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik