Belföld

Az Origo informátoraként rágalmazásért elítélték Kósa Lajos bizalmasát

MTI
MTI

Fiák Istvánt (kiemelt képünkön balra), Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő ügyvédjét és baráját csütörtökön bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében a Budakörnyéki Járásbíróság egy magánvádas eljárásban. Az elsőfokú ítélet megrovásban részesítette Fiákot, és arra kötelezte, hogy 10 ezer forintot fizessen meg Czeglédy Csabának.

A 2020-ban indult bírósági eljárást kétszer is felfüggesztették, a Budapest Környéki Törvényszék azonban az ügy folytatására utasította a járásbíróságot.

A magánvádas büntetőeljárást Czeglédy Csaba, a DK politikusa és jogi képviselője, Litresits András kezdeményezte, miután kiderült, hogy Fiák István adott valótlan információkat az Origo újságírójának a Human Operator Zrt. állítólagos ügyeiről.

Czeglédyt több munkatársával együtt 2017-ben vették őrizetbe, majd az ügyészség azzal vádolta meg, hogy a Human Operatorral hatmilliárdos költségvetési csalást követtek el.

Az Origo 2017 augusztusban közölt cikkében a többi között azt állította a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Human Operator tevékenységéről, hogy a szerződtetett diákok helyett valójában a szüleik végezték el a kiközvetített megbízásokat, így a cég a kedvezőbb adózási szabályok alkalmazása révén tisztességtelen piaci előnyt szerezett magának. Kovács András újságíró a korábban lezárult perben azt állította, hogy a cikk megírása előtt Fiák Istvánnal konzultált, és

mivel tudta, hogy Fiák Kósa Lajos barátja, és tekintélyes ügyvéd, nem kételkedett az információk valóságtartalmában. Ezeket az állításokat a rágalmazásért jogerősen elítélt Kovács a Fiák elleni perben is fenntartotta.

Fiák, aki a Human Operator konkurense, a Diák-Ész elnöke, és a Meló-Diák Univesitas egyik fb-tagja, szintén érdekelt a diákmunka-kölcsönzési üzletágban, a csütörtöki ítélethirdetés előtt elismerte, hogy beszélt az origós újságíróval, de mint mondta, kizárólag a Human Operator tevékenysége került szóba, személyesen Czeglédy Csabát nem vádolta semmivel.

A perben a NAV nyilatkozata alapján kiderült, hogy a Human Operatorral kapcsolatos hatósági vizsgálatok során nem merült fel olyan adat, ami alátámasztotta volna a lap, illetve Fiák állításait.

A bíróság szerint az Origón megjelentek alkalmasak voltak arra, hogy Czeglédy becsületét nagy nyilvánosság előtt csorbítsák.

Fiák bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik