Sport

Kósa szövetsége magyarok helyett orosz műkorisokat indít az Eb-n

Joosep Martinson / International Skating Union / Getty Images
Joosep Martinson / International Skating Union / Getty Images
A Kósa Lajos által elnökölt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hat versenyzőt nevezett a szerdán kezdődött Eb-re, ám közülük csak egy született magyar – egy Ukrajnában, négy pedig Oroszországban látta meg a napvilágot és jelenleg is orosz állampolgár.

Január 25-29. között rendezik a finnországi Espoo városában a 2023-as műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokságot, melyen 36 nemzet 132 versenyzője lép jégre: 29 férfi és 31 női korcsolyázó mellett 13 páros, valamint 23 jégtánckettős nevezett. Az Eb-n az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak az oroszok és a fehéroroszok.

Mindez azért is érdekes, mert a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) egyetlen magyar és egy 2016 óta Magyarországon élő és versenyző ukrán sportoló mellett négy Oroszországban született orosz állampolgárt nevezett be egy olyan kontinensviadalra, ahol normál esetben nem indulhatnának.

Íme, a magyar küldöttség:

  • a műkorcsolyázóknál Láng Júlia mellett Vlasenko Alekszandr (2004. 07. 03-án az oroszországi Tyumenben született, 2020 óta versenyez magyar színekben),
  • jégtáncban Ignateva Mariia (2003. 10. 15., Jekatyerinburg, Oroszország, 2021) és Szemko Danijil (2000. 05. 17, Odessza, Ukrajna, már 2016 óta Magyarországon él, magyar állampolgár és beszél magyarul),
  • páros műkorcsolyában pedig Pavlova Maria (2004. 08. 02., Moszkva, Oroszország, 2021-22 óta versenyez magyar színekben) és Sviatchenko Alexei (1999., Szentpétervár, Oroszország, 2021-22 óta versenyez magyar színekben) képviseli Magyarországot.
Joosep Martinson / International Skating Union / Getty Images Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei rövidprogramjuk közben a finnországi Espoo-ban 2023. január 25-én.

Hogyan lehetséges mindez?

Az 1:5-ös arány, illetve a négy orosz sportoló felvet néhány kérdést. Ezért lapunk megkereste a szövetséget, arra voltunk kíváncsiak:

  • helyes-e az információnk, hogy az Eb-re utazó és Finnországban magyar színekben versenyző négy orosz műkorcsolyázó közül egyik sem magyar állampolgár?
  • Mi a MOKSZ célja azzal, hogy orosz korcsolyabázist épít Magyarországon, ráadásul a magyar versenyzők kárára?
  • Hogyan engedheti meg a szövetség, hogy – kihasználva a nemzetközi szövetség furcsa szabályát – egy olyan Európa-bajnokságon, amelyen amúgy az ukrajnai háború miatt az orosz és a fehérorosz versenyzők rajttilalom alatt állnak, orosz versenyzőket indít?
  • Egyre több fiatal magyar korcsolyázó hagyja el az országot, mi a terv ennek megakadályozására?
  • Mi a szövetség véleménye a sportági igazgató szakmai munkájáról az oroszinvázió tükrében?

Választ azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Ami biztos, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) világbajnokságain, Európa-bajnokságain csak a nevező ország versenyengedélyével kell rendelkezzen az, akit az adott ország indít. Vagyis nem szükséges állampolgárnak lennie. Bárki, aki korábban ISU-versenyen indult, ha a két esemény között eltelt egy év, és a két érintett nemzet szövetsége megegyezett, vb-n vagy Eb-n is simán jégre léphet az egyik évben például orosz, a másik évben pedig magyar színekben. Egyedül az olimpián szükséges állampolgárság, ami információnk szerint a nevezett versenyzők közül kizárólag Szemkónak van meg, 2016 óta.

A MOKSZ 2021-es egyszerűsített éves beszámolója szerint 2020-ban 1,930 milliárd, 2021-ben 1,081 milliárd forintból gazdálkodott, míg a 2022-es évre 1,5 milliárdos költségvetéssel számolt. Kiemelt közhasznú szervezetként ebből a forrásból az lenne a feladata, hogy a műkorcsolya szakág hazai utánpótlását megfelelően fejlessze és versenyeztesse.

Ehhez képest a hat Eb-résztvevőnkből mindössze egy magyar születésű sportoló azt jelzi, hogy a szövetség vezetése más utat választott, és az adóforintot olykor még csak nem is magyar állampolgár műkorcsolyázók versenyeztetésére költi.

Mohos Márton / 24.hu

Ki áll az „orosz hadjárat” mögött, és mit eredményezett?

A honi műkorcsolya-ágazat sportigazgatója dr. Vardanjan Gurgen. Az 1963-ban még a Szovjetunióban, azon belül Örményországban, Jerevánban született szakember elég régóta ápol jó kapcsolatot Magyarországgal, hiszen évtizedekkel ezelőtt Sebestyén Júlia, majd Póth Diána felkészülését is irányította. 2018 márciusa óta sportigazgató – információnk szerint lényegét tekintve a honi műkorcsolyában teljhatalmú úr. Ezt bizonyítja, hogy a volt felesége, Jeranjak Ipakjan (fiának az anyja) a szövetségi kapitány, a fia, Tigran Vardanjan pedig szintén a MOKSZ alkalmazottja a marketingosztályon.

Az utazó versenyzők közül – Láng Júlia mellett – Vlasenko Alekszandr, Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei is a 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia egyesületének, az SKSE-nek a versenyzője. Ignateva Mariia a Hoffmann Nóra Korcsolya Akadémia igazoltja.

Vlasenkót leszámítva életvitelszerűen mindannyian Oroszországban laknak, orosz állampolgárok, orosz edzők irányítják a felkészülésüket, csak a magyar igazolás miatt vannak egy-egy magyar klubhoz delegálva, illetve indulnak egy-egy versenyen.

„Úgy gondolom, hogy a párosunknak és a jégtáncosainknak is nagyon jó esélyük van a legjobbak közé kerülni. Az utóbbi hetek, hónapok versenyeiből kiindulva érezhető, hogy számottevően javult a teljesítményük, és bravúros lenne, ha a legjobb tizennyolcba kerülnénk, de jelenleg a döntő az elsődleges cél” – olvasható a műkorcsolya ágazat sportigazgatójának elvárása a szövetség honlapján.

2022 szeptemberében először a Valaszonline.hu hívta fel a figyelmet a magyar korcsolyasportban tapasztalható orosz invázióra. A honi műkorcsolya jelenét feltáró írása szerint Berei Mózes elhagyta az SKSE-t, mivel Sebestyén Júlia is az oroszokat favorizálta vele szemben.

Ez a felirat, hogy HUN, nekem a hazám, a szívem, az orosznak csak betűk, és te őt választottad helyettem

– édesanyja Facebookon közzétett beszámolója szerint a sportoló ezzel indokolta addigi edzőjének a klubváltást. Berei és a roppant tehetségesnek mondott Papp Vivien is külföldön, Olaszországban edz már. A korábbi SKSE-versenyzők közül Nagy Balázs visszament Amerikába, ahogy Ekker Léna, és Zsembery Katinka is az oroszok térnyerése miatt hagyta el Sebestyén Júlia klubját.

Úgy tudjuk, Szigeti Bernadett, illetve Marton Villő már abbahagyta a versenyzést.

Jurij Kodrun / International Skating Union / Getty Images Papp Vivien a csehországi Ijfúsági Grand Prix-n 2022. szeptember 3-én.

A Valaszonline.hu-nak egy bennfentes forrás tavaly szeptemberben azt nyilatkozta:

Vardanjannak valamiért nagyon fontos, hogy a nemzetközi sajtóban kiálljon az ISU-felfüggesztés áldozatául esett orosz sportolókért. Ám, ha már a mi országunk fizeti a bérét – ráadásul az exneje a szövetségi kapitány, illetve közös gyermekük, Tigran is a MOKSZ-nak dolgozik –, legalább ugyanennyi energiát fektethetne abba, hogy a magyar tehetségek ne legyenek az ő és a hazai szövetség áldozatai. Pláne, hogy olimpiai sikerágazatról beszélünk; pontszerző helyezéseket a gyorskorcsolyázók mellett kizárólag műkorcsolyázók, jégtáncosok szereztek Magyarországnak. (…) Ám most Vardanjan vezetésével egyfajta új orosz bázis épül, ahol magyarok egyre inkább csak biodíszletek.

Az Eb eddigi eredményei:

páros, Európa-bajnok:
1. Sara Conti, Niccolo Macii (Olaszország) 195,13 pont
2. Rebecca Ghilardi, Filippo Ambrosini (Olaszország) 186,96
3. Annika Hocke, Robert Kunkel (Németország) 184,26
…5. Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei 172,98

 

nők, rövidprogram:
1. Anasztaszija Gubanova (georgiai) 69,81 pont
2. Loena Hendrickx (belga) 67,85
3. Kimmy Repond (svájci) 63,83
…23. Láng Júlia 46,33

 

férfiak, rövidprogram:
1. Adam Siao Him Fa (francia) 96,53 pont
2. Matteo Rizzo (olasz) 86,46
3. Deniss Vasiljevs (lett) 84,81
…24. Vlasenko Alekszandr 62,49

A kiemelt képen Ignateva Mariia és Szemko Danijil látható a franciaországi Montpellier-ben rendezett műkorcsolya-világbajnokságon 2022. március 25-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik