Sport

„A sajtó a világ gazemberévé tett” – Djokovic parádés visszatérésre készül

WILLIAM WEST / AFP
WILLIAM WEST / AFP
Egy év után visszatér az ausztrál nyílt teniszbajnokságra, és egyből a férfi egyes csúcsesélyesének számít Novak Djokovic, aki Melbourne-ben eddig kilenc alkalommal nem talált legyőzőre. Egy éve a sajtó a kitoloncolásától volt hangos, az új kormány azonban törölte a vízumtilalmát, ő pedig szeretné a pályán helyreállítani a megtépázott renoméját. A hétfőn kezdődő AusOpenen ő a legnagyobb esélyes.

A 35 éves szerb klasszis egy érzelmes televíziós interjúban elevenítette fel az egy évvel korábban történt eseményeket, amikor azért érkezett Ausztráliába, hogy megszerezze a 10. címét, ám hiába voltak igazolásai, miután nem oltatta be magát a koronavírus ellen, végül kitoloncolták az országból.

Djokovic a Channel Nine-nak nyilatkozva arra panaszkodott, hogy tavaly méltánytalanul bántak vele, és azzal vádolta a médiát, hogy rossz színben tüntették fel.

A sportoló ugyan mindig is ellenezte a koronavírus elleni védőoltást, és azóta sem adatta be magának, de azzal érvelt, hogy a közelmúltba esett át a betegségen, így felmentést kért.

A melbourne-i Tullamarine repülőtéren eltöltött 10 órás megpróbáltatás után végül beengedték az országba, azonban a szövetségi kormány közbelépett és hazaküldte. Az akkori bevándorlási miniszter, Alex Hawke azt mondta, már maga az a tény, hogy ott van Melbourne-ben, az oltásellenességet állítja a figyelem középpontjába.

WILLIAM WEST / AFP A melbourne-i közönség nagy örömmel fogadta Djokovicot

„Akadt még két-három ember, aki tíz nappal korábban pontosan ugyanolyan felmentéssel érkezett Ausztráliába, mint én. Betartottam a szabályokat, a felmentésemet egy független testület és orvosi testület ellenőrizte, azaz érvényes papírokkal érkeztem” – mesélte.

Egyszer csak minden kicsúszott a kezemből, felcímkéztek, megbélyegeztek, a sajtó a világ gazemberévé tett.

Olyan nagy volt a nyomás a médiában, hogy egyszerűen nem tudtam ellene küzdeni. De nem is akartam ebbe belemenni. Nyilvánvalóan maradni és teniszezni akartam, de egy bizonyos ponton akkora lett az őrület, hogy egy vágyam volt: ki akartam szállni és hazamenni.”

Nehezen szedte össze magát lelkileg

A Djokovic körüli hisztéria csaknem két hétig tartott, mire végül kitoloncolták az országból. Pont azt a cél érte el ezzel a szövetségi kormány, amit a bevándorlási miniszter el akart kerülni: a vitatott ügye eleinte sokkal nagyobb figyelmet kapott, mint maga az Australian Open.

A tenisz azonban a torna végére Rafael Nadal lenyűgöző győzelmével és Ashleigh Barty első Grand Slam-sikerével felülkerekedett. Djokovic saját sebeinek azonban jóval hosszabb időre volt szüksége a gyógyuláshoz.

„Több hétig otthon maradtam, és nem mentem sehova. Csak abban reménykedtem, hogy megnyugszik a helyzet, ami meg is történt. De a nyomok hónapokig megmaradtak, és nem tudtam, hogy ez hatással lesz-e a játékomra. Nem volt könnyű lelkileg összeszedni magam és újrakezdeni. Minden sajtótájékoztatón legalább egy-két kérdés Ausztráliáról és a történtekről szólt, azaz ha tovább is akartam volna lépni, az emberek emlékeztettek a korábban történtekre.”

Nagyon bántja, hogy az emberek többsége rossz szemmel nézett rá, hogy a média több hónapon át negatív színben tüntette fel, ami nagy károkat okozott a brandjének és személy szerint neki.

Nagy szerencséje, hogy a májusi választásokon Anthony Albanese Munkáspártja vette át az irányítást, az új bevándorlási miniszter, Andrew Giles pedig törölte Djokovic hároméves vízumtilalmát, amit automatikusan kiszabnak mindenkire, akit Ausztráliából kitoloncolnak.

Tapsviharral fogadta a melbourne-i közönség

Giles döntése – amelyet hivatalosan novemberben jelentettek be – egyből Djokovicot tette az idei AusOpen esélyesévé, erre predesztinálják az eredményei is,

hiszen tavaly tavasz óta 40 győzelem mellett mindössze négyszer kapott ki, ráadásul a 2018-as Australian Open óta nem talált legyőzőre ausztrál földön.

Legutóbb a múlt heti, adelaide-i kemény pályás tenisztornát nyerte meg, ahol a döntőben a világranglistán 33. helyezett amerikai Sebastian Kordát győzte le.

Szerdán ugyan némi aggodalmat keltett lelkes rajongóiban, mert térdproblémák miatt egy 6:3-ra elveszített szett után feladta a Danyiil Medvegyev elleni edzőmérkőzését, de azt mondta, nem akart kockáztatni.

Ezek után Nick Kyrgios ellen telt ház, 15 ezer néző előtt játszott egy olyan gálameccset, amelyen mindketten nyertek egy szettet, majd a döntő játszmában előbb két kerekesszékes versenyzővel, végül az őket váltó két kisgyerekkel fejezték be a csatát.

Djokovicot óriási örömmel üdvözölte a közönség, így megvan a kellő hangulat a hétfői rajthoz. A szerb a spanyol Roberto Carballes Baena ellen kezd, de ha minden a tervek szerint halad, a negyeddöntőben tétmeccsen is találkozhat Kyrgiosszal.

Öt magyar a főtáblán

A hétfőn kezdődő 111. ausztrál nyílt teniszbajnokság 128-as főtábláján magyar részről Fucsovics Márton, Bondár Anna, Gálfi Dalma, Udvardy Panna, továbbá párosban Babos Tímea kapott helyet.

 

A férfiaknál a világranglistán 73. Fucsovics élete hatodik AO-főtáblájára készülhet, ahol eddigi legjobb eredményeként kétszer is nyolcaddöntőt játszott Roger Federerrel. A 30 éves magyar egy hete megnyerte a canberrai challenger-tornát, s Melbourne-ben első ellenfele az argentin Federico Coria (76.) lesz.

 

Ami a többieket illeti, a világranglistán 79. Bondár a román Ana Bogdannal (61.), a 90. Udvardy a kolumbiai Camila Osorióval (82.), míg a 86. Gálfi pedig a kínai Cseng Csin-vennel (30.) kezd.

 

Babos Tímea decemberben, csaknem másfél éves szünet után ismét együtt indult párosban a francia Kristina Mladenoviccsal, akivel rögtön megnyerték a dubaji versenyt. A kétszeres WTA-világbajnok és négyszeres Grand Slam-tornagyőztes duó tagjai ezen a héten külön versenyeztek, de az Australian Openen – amelyen 2018-ban és 2020-ban sem találtak legyőzőre – már ismét együtt szerepelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik