Czeglédi Zsolt / MTI
Élő Sport

A kulcspillanatokban hibázott, a svédektől is kikapott a kéziválogatott

A magyar női kézilabda-válogatott már biztosan nem teljesíti a szövetség elvárását és nem fog odaérni a legjobb nyolc közé az Európa-bajnokságon, sőt már csak az a kérdés, hogy 11. vagy 12. lesz-e. Golovin Vlagyimir csapata a második félidő elejéig olykor még tudta tartani a tempót a riválissal, de végül már csak szaladt az eredmény után, a svédek magabiztosan nyertek 30-25-re. A szlovének ellen zárjuk majd a tornát szerdán.

Amíg a magyar csapat legutóbb csütörtökön lépett pályára, és a szombati játéknapon szabadnapos volt, addig a svédek egy Norvégia elleni vesztes rangadóból érkeztek meg erre a mérkőzésre.

Ijesztően indult a találkozó, ugyanis sorra dobták a könnyű gólokat a rivális játékosai, az 5. percben így már 5-1 volt az állás oda. Megrázta magát a magyar csapat, négy különböző játékosunk is gólt dobott, így sikerült 5-4-re fordítani. Egyből egyenlített az ellenfél, innentől pedig elindult egy sorminta: egy magyar gólra egy svéd találat volt a válasz.

10-10-nél Golovin Vlagyimir időt kért, mert kezdett szétesni a játékunk. Labdaeladással folytatódott a mérkőzés, innen pedig elszaladt Svédország és 18-15-re vezetett a szünetben. Pedig Klujber Katrin révén a magyar csapatban volt a mezőny legeredményesebb játékosa és Szikora Melinda is jobban védett a svéd kapusoknál.

Bár svéd góllal indult a második játékrész, úgy tűnt, sikerül visszajönni a meccsbe, Kuczora Csenge szerzett két fontos gólt is, feljöttünk egy gólra. Innentől azonban sorra hibázott bele a kulcspillanatokba a magyar válogatott, amikor lett volna lehetőség visszajönni a meccsbe, a svédek átrohantak a csapaton. A legvégén Jamina Robertscel nem tudott mit kezdeni a védelem, Svédország pedig 30-25-re nyert, de második félidő alapján sokkal nagyobb is lehetett volna a különbség. Volt egy emblematikus pillanat a hajrában, amikor egy labdaszerzés bántóan lassú volt a lerohanásunk, a svéd védők visszaértek, belefaultoltak az akcióba, amely végül labdaeladással ért véget.

A középdöntős csoportjában már biztosan a hatodik helyen zár Magyarország, már csak az a kérdés, hogy a 11. vagy a 12. lesz az Eb-n. A 2016-os 12. helyezés eddig a csapat legrosszabb Európa-bajnoki szereplése.

Klujber Katrin hat, Kuczora Csenge öt góllal, Szikora Melinda 12 védéssel zárt. A túloldalon Jamina Roberts kilenc, a győri Linn Blohm hatszor talált be, Johanna Bundsennek 11 védése volt.

„Nagyon felőrölte a csapatot, hogy a második félidőben futottunk az eredmény után, a végén nagyon elfogytunk erőben, nem volt sebességünk. Majdnem minden svéd játékos jóval nehezebb a mieinknél. Lehet, hogy futásban meg tudtuk volna tartani a sebességet, de amikor folyamatosan ütköznek veled, az nehéz” – nyilatkozta a lefújás után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Hozzátette, a legutóbbi három mérkőzés előtt hihetetlen volt a játékosai hozzáállása, a motivációval és az akarattal semmi problémája nincs a csapatnak.

Hiába akarunk, de még sok tapasztalat kell ahhoz, hogy ilyen szintű mérkőzéseken jól játsszunk, és nyerni is tudjunk

– fűzte hozzá.

A magyarok a csoportkörben előbb 33-28-ra nyertek Svájc ellen, majd Horvátországtól 21-18-ra, a címvédő Norvégiától 32-22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol 29-27-es vereséget szenvedtek Dániával szemben. Az utolsó fordulóban, szerdán 15.30-tól a társházigazda Szlovénia lesz az ellenfelük.

Középdöntő, I csoport, 3. játéknap

Svédország-Magyarország 30-25 (18-15)

 

Magyarország: Szikora – Márton 3, Vámos 2, Hornyák, Füzi-Tóvizi 2, Klujber 6, Győri-Lukács 1, cserék: Kuczora 5, Albek 2, Debreczeni-Klivinyi 4, Kácsor, Pásztor, Töpfner, Korsós

lövések/gólok: 49/30, illetve 47/25

gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/1

kiállítások: 2, illetve 6 perc

A kulcspillanatokban hibázott, a svédektől is kikapott a kéziválogatott

A magyar női kézilabda-válogatott már biztosan nem teljesíti a szövetség elvárását és nem fog odaérni a legjobb nyolc közé az Európa-bajnokságon, már csak az a kérdés, hogy 11. vagy 12. lesz-e. Golovin Vlagyimir csapata a második félidő elejéig olykor még tudta tartani a tempót a riválissal, de végül már csak szaladt az eredmény után, a svédek magabiztosan nyertek 30-25-re. A szlovének ellen zárjuk majd a tornát szerdán.

30-25-re nyert Svédország

Nem úsztuk meg végül 30 kapott gól alatt, Robertset egyszerűen nem tudtuk tartani a hajrában. A végén még Klujber egy hetest is kihagyott, így végül 30-25-re nyert Svédország.

24-29

Innen már alighanem a csoda kategória lenne a győzelem. Mert minden magyar gólra érkezik egy svéd válasz, szűk három perccel a vége előtt öt gól a hátrány. Golovin időt kért.

22-27

Egy kis szerencse magyar oldalon, előbb belépett a svéd játékos, majd Klujber lövése pattant be a kapusról. Aztán eddig is tartott, mert egy labdaszerzés után katasztrofális volt a magyar letámadás, csak egy szabadot sikerült kiharcolni, végül el is adtuk a labdát. A svédek pedig lerohantak minket háromszor is, és ugyan csak két gólt szereztek ebből, most a legnagyobb a hátrányunk.

21-25

Emberelőnybe került a magyar válogatott, de nem nagyon sikerült azzal élni, mindkét oldalon szerzett gól nélkül pörgött le a két perc. Axnér újabb rontott próbálkozása után Kuczora a pályát átdobva talált az üres kapuba,  de aztán Blohmot sikerült megint megjátszani középen, neki ez ziccer. Töpfner lövését védte a kapus, a kipattanót Pásztor bedobta, de úgy ítélték meg, hogy belépett. Időt kértek a svédek.

20-24

Annyi, de annyi lehetőség adódik ahhoz, hogy szorossá tegye a meccset Magyarország, de a fontos pillanatokba eddig rendre belecsúszott egy hiba, most egy blokkolt lövés formájában. A svédek már kicsit játszanak az órával is, ráadásul Roberts még így is megszerzi az újabb gólját, így pedig nehéz lesz felzárkózni.

20-23

Klujber egy szép támadás végén dobott gólt, majd a kimaradt svéd próbálkozás után Golovin időt kért, mert kicsit tanácstalanná vált a támadójáték. Az időkérés után viszont eladtuk a labdát. Axnér ugyanakkor a kapu mellé bombázott. Albek aztán szépen megverte a védőjét, de Roberts a túloldalon túl könnyű góllal akasztotta meg a magyar feltámadást.

18-22

Mostanra viszont már négy gól van közte… Vannak a meccsnek rohanós szakaszai, amiből rendre rosszul jövünk ki, aztán utána lehet vissza-visszakapaszkodni. A bedobott hetes után Blohm és Thorleifsdottir volt eredményes, utóbbit megrángatta közben Albek, aki kapott is ezért egy két percet.

18-20

Feljöttünk egy gólra, Kuczora talált be ismét, most ő szerzi a fontos gólokat. Hetest harcoltak ki a svédek, Hagman pedig kíméletlenül bevarrta.

17-19

Záporoztak a hibák mindkét oldalon, aztán Kuczora egy bombával pontot tett a bakiparádé végére. Ezután Szikora halászott le a levegőből egy ejtést, lehetőség volt egy gólra csökkenteni a különbséget, Klujber azonban passzívnál mellé célzott.

16-19

Nem indult jól a félidő, Lukács lövése ugyanis az oldalhálóban köt ki, majd Blohmot megint nem sikerül tartani, így tovább nőtt a különbség. Vámos aztán egy bátor betörés után eredményes, Carlson pedig rontott a túloldalon, de Vámos lövése a kapushoz ragadt.

Megy a második félidő

18-15-ös svéd előnyről folytatják a csapatok. A magyar válogatotté az első támadás.

Egy kis félidei statisztika

Klujber a legeredményesebb eddig a mezőnyből, hét próbálkozása volt, négy gólt dobott belőle, Márton három találatnál jár. A túloldalon Blohm, Roberts és Lindqvist is háromszor volt eredményes.

Szikora öt védésnél tart, 23 százalék a hatékonysága. Bundesen hétből egy, Ryde tízből egy védésnél tart.

18-15-re vezetnek a svédek a félidőben

Újabb magyar támadás halt el, Koppang azonban az égbe lőtt. Lukácsra lett kijátszva a figura a túloldalon, de a kapus védett. A hektikus utolsó másodpercek végén ugyan megrezdült a magyar háló, de idő után engedték el a dobást, így maradt a háromgólos különbség. Szerencsére, mert ez elég demoralizáló lett volna.

15-18

Márton még úgy is bedobott egy lerohanást, hogy közben majdnem felborították, a túloldalon pedig kiállították Albeket. Lagerqvist egy félelmetes lefordulás után dobott gólt középről, majd az üres kapunkba is betaláltak a svédek.

14-16

Egy hosszú támadást hagytunk kihasználatlanul, de Thorleifsdottir elhamarkodottan lőtt a túloldalon, Szikora védett, a leindításból pedig Márton volt eredményes. Koppang gólja után egyből betalált Klujber, majd Szikora védett ismét, de Albek lövését blokkolta a svéd fal.

12-15

Gyors támadással próbálkoztunk, nem jött be, nem úgy a svédeknek, Roberts már háromra növeli a különbséget. Lukécs a szélről eredményes, ahogyan Hansson is a túloldalon, pedig majdnem kiperdült a kezéből a labda. Klujber nagy kedvvel játszik, talpról bombázott most a rövid felsőbe, de érkezett rá válasz svéd oldalon.

10-12

Magy időkérésből svéd gól… Klujber eladta a labdát, Lindqvist pedig nem hibázott a túloldalon, azaz most a magyar csapatnak kell kapaszkodnia. Lukácsra fújtak belemenést, de Lindqvist dobása ezúttal kipattant a kapufáról. Nem sikerült ezt kihasználni, Kácsor az égbe lőtt, a gyorsindításból Hagman kettőre növeli a különbséget.

10-10

Rohanós a meccs, de hát erre lehetett számítani. Az időkérés után működött a svéd figura, Blohm egyenlített, Debreczeni-Klivinyi azonban a második góljával visszaveszi az előnyt. Carlso még úgy is kilőtte a rövid fölsőt, hogy felborították közben, majd Vámosra fújtak újabb belemenést, de Lagqrquist ejtését védte Szikora. Golovin Vlagyimir időt kért.

9-8

Nem tudunk sajnos egy gólnál jobban ellépni, mert Debreczeni-Klivinyi betörése góllal zárul, Lindqvist felborította és gólt dobott. Klujber szerzi vissza a vezetést, miután a középről, talpról elengedett lövése pont jól pattant meg egy védő kezén. Időt kért a svéd kapitány.

7-7

Kuczorának ma sül a keze, legalábbis a harmadik próbálkozásából a második gólját dobja. Blohm révén tartja a lépést Svédország, mire a túloldalon Klujber értékesít vagányan egy hetest. Roberts egyenlített ezúttal, és ugyan Vámosra belemenést fújtak, nem tudott fordítani a rivális.

5-5

Klujber kapott egy kiállítást, de az első támadásból eladták a svédek a labdát. Egy végletekig húzott támadás végén Albek megpattanó lövése akadt be, majd Hagman trafálta telibe a kapufát a túloldalon. Közben letelt Klujber kiállítása, egyenlő létszámnál pedig dadogott a játék, nem is sikerült növelni a különbséget, cserébe Svédország egy lerohanás végén megtörte a gólcsendjét.

4-4

Ijesztő percek voltak ezek, de visszajöttünk.

Vámos góljára jött a gyors válasz Blohm révén, majd Klujber cselezte el magát lövőhelyzetig, a pörgetése azonban elkerülte az alsó sarkot. Lindqvist góllal büntetett, majd Kuczora adta el a labdát, amiből Hangman dobott bombagólt. Ezután azonban két gyors magyar találat következett, Kuczora és Tóvizi révén lopakodtunk közelebb, majd egy újabb kimaradt svéd támadás után Márton egyenlített ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!