Élő Sport

A kulcspillanatokban hibázott, a svédektől is kikapott a kéziválogatott

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
A magyar női kézilabda-válogatott már biztosan nem teljesíti a szövetség elvárását és nem fog odaérni a legjobb nyolc közé az Európa-bajnokságon, sőt már csak az a kérdés, hogy 11. vagy 12. lesz-e. Golovin Vlagyimir csapata a második félidő elejéig olykor még tudta tartani a tempót a riválissal, de végül már csak szaladt az eredmény után, a svédek magabiztosan nyertek 30-25-re. A szlovének ellen zárjuk majd a tornát szerdán.

Amíg a magyar csapat legutóbb csütörtökön lépett pályára, és a szombati játéknapon szabadnapos volt, addig a svédek egy Norvégia elleni vesztes rangadóból érkeztek meg erre a mérkőzésre.

Ijesztően indult a találkozó, ugyanis sorra dobták a könnyű gólokat a rivális játékosai, az 5. percben így már 5-1 volt az állás oda. Megrázta magát a magyar csapat, négy különböző játékosunk is gólt dobott, így sikerült 5-4-re fordítani. Egyből egyenlített az ellenfél, innentől pedig elindult egy sorminta: egy magyar gólra egy svéd találat volt a válasz.

10-10-nél Golovin Vlagyimir időt kért, mert kezdett szétesni a játékunk. Labdaeladással folytatódott a mérkőzés, innen pedig elszaladt Svédország és 18-15-re vezetett a szünetben. Pedig Klujber Katrin révén a magyar csapatban volt a mezőny legeredményesebb játékosa és Szikora Melinda is jobban védett a svéd kapusoknál.

Bár svéd góllal indult a második játékrész, úgy tűnt, sikerül visszajönni a meccsbe, Kuczora Csenge szerzett két fontos gólt is, feljöttünk egy gólra. Innentől azonban sorra hibázott bele a kulcspillanatokba a magyar válogatott, amikor lett volna lehetőség visszajönni a meccsbe, a svédek átrohantak a csapaton. A legvégén Jamina Robertscel nem tudott mit kezdeni a védelem, Svédország pedig 30-25-re nyert, de második félidő alapján sokkal nagyobb is lehetett volna a különbség. Volt egy emblematikus pillanat a hajrában, amikor egy labdaszerzés bántóan lassú volt a lerohanásunk, a svéd védők visszaértek, belefaultoltak az akcióba, amely végül labdaeladással ért véget.

A középdöntős csoportjában már biztosan a hatodik helyen zár Magyarország, már csak az a kérdés, hogy a 11. vagy a 12. lesz az Eb-n. A 2016-os 12. helyezés eddig a csapat legrosszabb Európa-bajnoki szereplése.

Klujber Katrin hat, Kuczora Csenge öt góllal, Szikora Melinda 12 védéssel zárt. A túloldalon Jamina Roberts kilenc, a győri Linn Blohm hatszor talált be, Johanna Bundsennek 11 védése volt.

„Nagyon felőrölte a csapatot, hogy a második félidőben futottunk az eredmény után, a végén nagyon elfogytunk erőben, nem volt sebességünk. Majdnem minden svéd játékos jóval nehezebb a mieinknél. Lehet, hogy futásban meg tudtuk volna tartani a sebességet, de amikor folyamatosan ütköznek veled, az nehéz” – nyilatkozta a lefújás után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Hozzátette, a legutóbbi három mérkőzés előtt hihetetlen volt a játékosai hozzáállása, a motivációval és az akarattal semmi problémája nincs a csapatnak.

Hiába akarunk, de még sok tapasztalat kell ahhoz, hogy ilyen szintű mérkőzéseken jól játsszunk, és nyerni is tudjunk

– fűzte hozzá.

A magyarok a csoportkörben előbb 33-28-ra nyertek Svájc ellen, majd Horvátországtól 21-18-ra, a címvédő Norvégiától 32-22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol 29-27-es vereséget szenvedtek Dániával szemben. Az utolsó fordulóban, szerdán 15.30-tól a társházigazda Szlovénia lesz az ellenfelük.

Középdöntő, I csoport, 3. játéknap

Svédország-Magyarország 30-25 (18-15)

 

Magyarország: Szikora – Márton 3, Vámos 2, Hornyák, Füzi-Tóvizi 2, Klujber 6, Győri-Lukács 1, cserék: Kuczora 5, Albek 2, Debreczeni-Klivinyi 4, Kácsor, Pásztor, Töpfner, Korsós

lövések/gólok: 49/30, illetve 47/25

gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/1

kiállítások: 2, illetve 6 perc

1-1

Eredményes volt az első svéd támadás, Roberts lőtt a felső sarokba. Az első magyar próbálkozás Vámosé volt, de ketten fogták le, majd a szabaddobás után nem sikerül egyenlíteni. Ezt egy-egy kimaradt helyzet követte, majd egy gól Vámostól, 1-1-ről folytatódik a meccs.

Van sikerélmény a közelmúltból is

A svéd válogatottal legutóbb a tokiói olimpia csoportkörében találkozott nemzeti együttesünk, akkor szoros mérkőzésen a mieinknek sikerült végül megnyernie három góllal a találkozót. A magyar csapat mérlege egyébként így fest a Svédországgal szemben:

29 mérkőzés, 20 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség.

Fel kell venni a tempót

Hasonlóan gyors kézilabdát játszik a svéd válogatott, mint a norvég és a dán csapat. Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a védekezésünkre, mivel a gyors támadásaik mellett az átlövőik és gólerősek és szívesen vállalkoznak lövésre. Ezzel a csapattal fel kell vennünk a tempót, mivel lassítani nem nagyon tudjuk majd őket, nekünk viszont a támadásainknál figyelni kell arra is, hogy türelmesek legyünk, és kicsit kifújjuk magunkat

– mondta a meccs előtt a szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir.

Czeglédi Zsolt / MTI

Olvasói sztorik