Élő Sport

Óriási csatában veszítette el a világbajnoki döntőt a női pólócsapat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar női vízilabda-válogatott szombat este 9-7-re kikapott az Egyesült Államok csapatától a világbajnoki döntőben.

Riválisunk toronymagas esélyesnek számított a mérkőzés előtt, hiszen háromszoros címvédő, a legutóbb három olimpián aranyérmes volt, sőt 2015 óta nem kapott ki vb-meccsen. Tokióban viszont éppen a magyarok nyertek a csoportkörben ellenük az olimpián, így aztán Bíró Attila is azt mondta a finálé előtt, hogy meg kell mutatni, az nem egyszeri alkalom volt. Ez sikerült is.

Varga Jennifer / 24.hu

Kőkemény csata bontakozott ki a vízben, mindkét csapat remekül védekezett, így aztán nem is jöttek a gólok. Gurisatti talált be először, de Musselman duplájával fordítani tudott az Egyesült Államok csapata. Innentől a mieinknek kellett szaladni az eredmény után, Keszthelyi góljára viszont azonnal jött az újabb Musselman-gól.

Varga Jennifer / 24.hu

Nagyszünet után Johnson remekelt az amerikai kapuban, így két góllal el tudott lépni ellenfelünk, de nagy nehezen sikerült Gurisatti révén szépíteni. Rybanska ellen nagyon szigorúan fújtak a bírók, ötméterest kapott az USA csapata, a mi centerünk viszont kipontozódott ezzel. Ez kicsit megfogta a csapatot, támadásban nem voltunk elég élesek, ráadásul egy nagyon peches gólt is kaptunk, mert Magyari hiába kapott bele egy labdába, ami így beperdült a kapunkba.

Varga Jennifer / 24.hu

Az utolsó negyedet alaposan megnyomta a magyar csapat, de több ítélet és közjáték is borzolta a kedélyeket. Rybanska is elég szigorú döntés miatt pontozódott ki már a harmadik negyed végén, de az utolsó játékrészben Szilágyi góljánál kezdtek – nem először – hevesen reklamálni. Kiderült, hogy az időméréssel akadt technikai probléma, ami miatt hosszú percekig megállt a játék. Végül megadták a találatot, a magyarok 8-4-ről feljöttek 8-7-re, de egy újabb ötméteres megpecsételte a sorsunkat.

Varga Jennifer / 24.hu

Még Keszthelyi megpróbált szépíteni, de fölé dobta az utolsó labdánkat, másra pedig nem maradt idő. A magyar válogatott hatalmasat küzdött, de 9-7-re kikapott a döntőben. A közönség hálás volt ezúttal is, az ezüstérem átvétele után elénekelte a himnuszt a pólósok tiszteletére.

Végeredmény – női vízilabda-világbajnokság, döntő

Egyesült Államok-Magyarország 9-7 (2-1, 2-2, 3-1, 2-3)
gólszerzők: Musselman 5, Neushul 3, Steffens 1, illetve Gurisatti 3, Keszthelyi-Nagy 2, Máté, Szilágyi 1-1

2-2

Keszthelyi nagyon jól látta meg, hogy van egy hely a lövésének és váratlanul bedobta a jobb alsóba!

2-1

Vályi elhozta a labdát újra, mi támadhatunk először. Ennek ellenére az első lövésünk pontatlan volt, Keszthelyi picivel a jobb alsó mellé lőtt. Ezután viszont kivédekeztük a támadásukat.

2-1

A torna gólját próbálta bedobni Faragó Kamilla. Remek védekezés után csak másodpercek maradtak, hogy támadjunk, a fiatal pólós pedig úgy döntött, megpróbálja az amerikaiak kapujába beejteni a labdát. Közel járt, de kimaradt. Felharsant a dudaszó, 2-1 az első negyed vége.

2-1

Zsinórban két bejátszást lekapcsoltak az amerikaiak, de Magyari nagyot védett, az egyik lövés pedig elkerülte a kapunkat. Garda Krisztina lövését kivédte Johnson.

2-1

Nem sikerült kivédekezni az első emberhátrányt, Musselman megint a blokk keze alatt talált a kapunkba.

1-1

Máté Zsuzsanna tanárian védekezett, ezzel labdát szerzett, de a túloldalon Vályi lövése a blokkon gellert kapva mellé ment. Madeline Musselman váratlanul ellőtt lövésébe belekapott Magyari Alda, de sajnos védeni nem tudott.

0-1

Vezetünk! Gurisatti a kapuhoz közel jelezte, hogy várja a centerezést. Szilágyi picit váratlanul találta meg egy passzal, majd a végletekig kivárt és úgy találta el a lécet, hogy onnan befelé pattant a labda.

0-0

Kivédekeztük az amerikai támadást, de ezután Gurisatti lövése elakadt a blokkban. Újra feltartottuk az Egyesült Államok csapatát, még nem dobták el a labdát a kapunk irányába.

0-0

Vályi Vandát nem lehet leúszni! Most is elhozta a labdát, emberelőnybe kerültünk, de nagyon rossz passzokkal próbáltunk támadást építeni, Szilágyi Dorottya lehetetlen helyzetből nem tudott gólt dobni.

9 év után megint a házigazda szúrhatna ki a címvédővel

2013 óta nem verte meg senki az amerikai csapatot a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában. Akkor Barcelonában a spanyolok fricskázták meg az Egyesült Államok csapatát. Történetesen most is medencébe ugrik a házigazda…

Bíró Attila még tudta fokozni a hangulatot

Az a kérdés, hogy a meccs elején tudunk-e úgy tapadni rájuk, hogy a végén is kérdés legyen, hogy mi legyen. Ha száztíz százalékot nyújtunk, akkor partiban lehetünk. Megmondtam a lányoknak a meccs előtt, hogy ha megelégszünk az ezüsttel, akkor nem is érdemes lejátszani ezt a meccset

– mondta a találkozó előtti nyilatkozatában.

„Az érem megvan, de ezzel nem elégszünk meg”

Egy olimpián a faluban, vagy most a világbajnokságon, ahol egy szállodában laknak a csapatok, lehet látni azt, hogy kiknek van még esélye az éremszerzésre, csak ők veszik komolyan az egészet. Nekünk már megvan az érem, ez egy extra érzés, de ezzel nem fogunk megelégedni

– mondta a szövetségi kapitány, Bíró Attila.

A mérkőzést felvezető interjúban a játékosok is arról beszéltek, hogy igenis meg lehet fogni ezt a bivalyerős amerikai csapatot és meg is fogják próbálni.

Kapcsolódó
„Az érem megvan, de ezzel nem elégszünk meg” – a kapitány elárulta a női pólóválogatott sikerének titkát
Bíró Attila azt is elárulta, mi vár a magyar csapatra az amerikaiak elleni döntőig. Az aranyról döntő összecsapást szombaton 20 órától rendezik, a telt ház garantált.

A többi helyosztót már lejátszották

Görögország nem kegyelmezett Franciaországnak, 16-7-tel szerezte meg a hetedik helyet. Az ötödik helyért zajló csata jóval szorosabbnak bizonyult, a spanyolok 8-5-re verték az ausztrálokat. A bronzmeccs még ennél is izgalmasabb volt, mert az olaszok nagyszünetben 4-1-re vezettek, de ezután 19 percig nem tudtak gólt dobni és végül mégis kikaptak 7-5-re a hollandoktól.

Kapcsolódó
Az olasz pólósok 4-1-es vezetés után összezuhantak, majdnem 19 percig nem dobtak gólt a bronzmeccsen
Minden remekül ment a meccs első felében, utána viszont behúzták a kéziféket. Ez egy világbajnoki érembe került.
Olvasói sztorik