Sport vizes vb 2022

A szaklap szerint volt egy úszó, aki Milák Kristófot is túlragyogta a vébén

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP

Szombaton véget értek a medencés úszóversenyek a budapesti vizes világbajnokságon: az Egyesült Államok rekord mennyiségű éremmel zárt az élen, Magyarország pedig két aranyérmet nyert, mind a kettőt Milák Kristóf.

A SwimSwam szakportál felállította mindkét nemben a rangsorát a legjobb teljesítményekről, a magyar csapatból pedig egyedül Milák került a listára – annak is a második helyére. Megjegyzik vele kapcsolatban, hogy a saját világcsúcsát megdöntve nyerte meg a 200 pillangót, és bár nem volt elégedett az időeredményével, 100-on sem talált legyőzőre.

Külön kiemelik, hogy a 4×100-as gyorsváltó tagjaként 46.89-es időt repesztett, amivel ötödik helyhez segítette a magyar csapatot.

A szakportál szerint egy valaki ragyogta csak túl a 22 éves Milákot, méghozzá Léon Marchand, akiről mi is írtunk hosszabban.

Kapcsolódó
Milák Kristófra onnan leselkedhet veszély, ahonnan nem is számított rá
Michael Phelps korábbi edzőjének vezetésével elképesztő fejlődést mutat be a francia Léon Marchand.

A 20 éves Marchand azzal került a figyelembe központjába, hogy a vb elején minden idők második legjobb idejével nyerte meg a 400 vegyest – 4:04.28-cal döntötte meg Cseh László korábbi Európa-csúcsát és elég közel került Michael Phelps 2008-as olimpián úszott űridejéhez (4:03.84). Marchand ezek után 200 pillangón is érmet szerzett, ő lett a második Milák mögött – igaz, három másodperccel azért elmaradt a magyar klasszistól. Mindezek után még megnyerte a 200 vegyest is, utóbbi számban és pillangón is megdöntötte a korábbi francia országos rekordot.

Léon Marchand ezt a három érmet (két arany, egy ezüst) öt nap leforgása alatt nyerte meg a medencés program legkeményebb számaiban.

Rajta kívül egyedül Michael Andrew szerzett legalább három érmet a világbajnokságon, az amerikai ötször állhatott fel a dobogóra (három egyéni számban, és két váltó tagjaként). 2024-ben Párizs rendez olimpiát, Marchand, akit a korábban Phelpset is felkészítő Bob Bowman treníroz, alighanem az igazán nagy dobást addigra tartogatja.

A listán egyébként a románok új sztárja, a mindössze 17 éves David Popovici lett a harmadik, aki megnyerte a 100 és 200 gyorsot is. Ez korábban csak egyetlen úszónak sikerült rajta kívül a vébék történetében és ő az első román férfi világbajnok – más kérdés, hogy az első aranyát még nem közvetítette a televízió hazájában.

Kapcsolódó
Egy román tini leiskolázta a vizes vb mezőnyét, de a hazájában ezt senki nem láthatta
Magyarázkodásra kényszerült a román tévé igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik