Sport vizes vb 2022

Egy román tini leiskolázta a vizes vb mezőnyét, de a hazájában ezt senki nem láthatta

Isza Ferenc / AFP
Isza Ferenc / AFP

Románia első világbajnok férfi úszója lett David Popovici, aki a budapesti vizes világbajnokságon leiskolázta a mezőnyt 200 gyorson. Popovici 17 évesen és 278 naposan a szám történetének második legfiatalabb győztese lett Tim Shaw után, aki 1975-ben 17 esztendősen és 256 naposan végzett az élen.

A román nézők azonban nem láthatták élőben a történelmi versenyt, mivel a román televízió (TVR) csak kedd este közvetített először a Duna Arénából, és ez felháborodást váltott ki az országban.

A TVR igazgatója, Dan Turturica azt nyilatkozta, számos oka van annak, hogy nem vették meg időben a közvetítési jogot, többek között az, hogy Romániában nincs komoly nézőközönsége az úszásnak, ők pedig nem számoltak a Popovici-jelenséggel. Aztán azzal próbálta szépíteni az összképet, hogy elárulta a júliusi junior Európa-bajnokságot, amelynek Románia lesz a házigazdája, és amelyen Popovici szintén rajthoz áll, már biztosan közvetíteni fogják.

A Gazeta Sporturilor nevű lap azt írja, a TVR 10-15 ezer euróért szerezte meg a közvetítési jogokat, csak összehasonlításképpen, a román focibajnokság meccseit közvetítő kereskedelmi tévé mérkőzésenként 100 ezer eurót perkált ki.

Popovici egyébként 100 gyorson a legjobb idővel került a döntőbe, úgyhogy szerda este már a román úszórajongók is a tv előtt szoríthatnak neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik