Sport vizes vb 2022

„Szar volt az egész, nincs mit szépíteni rajta” – Rasovszkynak nem sikerült a címvédés 5 kilométeren

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Betlehem Dávid a hetedik, Rasovszky Kristóf pedig címvédőként a kilencedik lett hétfőn a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében, a Lupa-tavon zajló világbajnokságon.

Ebben a számban gyűlt össze a legnépesebb mezőny, a nyári kánikulában 63-an ugrottak a Lupa-tó kellemes vizébe, hogy teljesítsék a háromkörös viadalt, írja az MTI.

Köztük volt a vasárnapi csapatversenyben ezüstérmes magyar együttes két férfi tagja, a címvédő Rasovszky Kristóf – aki 2019-ben Kvangdzsuban a szakág történetének első és eddigi egyetlen magyar aranyérmét szerezte –, valamint a 18 esztendő Betlehem Dávid.

A verseny elején rögtön élre álltak a medencés menők, másfél kilométer után az ukrán Mihajlo Romancsuk vezetett, mögötte a német váltót vasárnap aranyra vezető, olimpiai bajnok Florian Wellbrock, valamint az olasz Gregorio Paltrinieri haladt, utóbbi szombaton 1500 méter gyorson minden idők második legjobb eredményével nyert a Duna Arénában, vasárnap pedig Rasovszky mögött célfotóval lett harmadik csapatban.

A táv feléhez érve a két magyar az élmezőnytől kissé leszakadva a kilencedik és tizedik helyen tempózott, a hátrányuk folyamatosan nőtt a legjobbakhoz képest, így a dobogós helyezések sorsába nem tudtak beleszólni.

A számot a német Wellbrock nyerte, aki akárcsak vasárnap, az utolsó kétszáz méteren beindította a motorokat és faképnél hagyta olasz ellenfelét.

Szar volt az egész, nincs mit szépíteni rajta. Ezt egész egyszerűen elrontottam a rajtnál, onnantól kezdve pedig nem is volt esélyem. Két nap múlva, a tíz kilométeren nem lehet mit tenni, rögtön el kell menni a többiekkel

– értékelt Rasovszky az M4 Sportnak.

Később a vegyes zónában azt mondta, nem volt szó arról, hogy tartalékolt volna az erejével.

„Versenyt sem itthon, sem külföldön nem szabad elengedni. Egy világbajnokságon vagyok, Magyarországot képviselem, a lehető legtöbbet kell magamból kihozni. Legyen az akár a 62., a 9. hely, vagy épp a győzelem”.

A szövetségi kapitány még a vegyesváltó előtt kritizálta a menetrendet, mondván rendkívül szokatlan, hogy a váltót a program elejére tegyék. Az olimpiai ezüstérmes Rasovszky szerint ez nem lehet kifogás, fél éve tudják, mi vár rájuk, készültek is rá.

Varga Jennifer / 24.hu Egyik magyar úszó sem volt elégedett az eredményével

„Azt már inkább nehezményezem, hogy mindkét magyar a mezőny közepéről rajtolt, miközben a riválisok a széléről. Középről ugyanis nem egyszerű megcsinálni a versenyt. De ezt sorsolják a verseny előtti egy-két napban, úgyhogy most ezt dobta a gép, nincs mit kezdeni vele”.

Betlehem úgy fogalmazott, a verseny előtt aláírta volna a hetedik helyet, de mivel folyamatosan tudott javítani a helyezésén a bolyban, így nem elégedett.

Az elején, ha jó helyről indulhattunk volna, akkor szerintem az első ötbe be lehetett volna kerülni. Mivel egyáltalán nem hullámzott a víz, a széléről indulók olyan iramot tudtak menni, hogy szinte már nem is láttam őket a rajt után.

Eredmény, nyíltvízi úszás, férfi 5 km:

1. Florian Wellbrock (Németország) 52:48.8 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 52:52.7
3. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 53:13.9
…7. BETLEHEM DÁVID 54:22.0
…9. RASOVSZKY KRISTÓF 54:28.3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik