Sport

Veszprémben nehezen viselik, hogy négyből háromszor verték a Szegedet, mégse lettek bajnokok

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Ludovic Fabregas és Hugo Descat személyében két francia olimpiai bajnok érkezik jövő nyáron a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatába.

A Veszprém Handball Team Zrt. csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagy László sportigazgató bejelentette az Európa-bajnok svéd Lukas Sandell és az Eb-ezüstérmes spanyol Agustín Casado Marcelo leigazolását is, akik szintén jövőre csatlakoznak a Magyar Kupa-győztes együtteshez. Mind a négy játékos szerződése két évre szól, és valamennyien bevethetők támadásban és védekezésben is.

Kapcsolódó
Elképesztő nevekkel erősít a veszprémi kézicsapat
Olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszisok a fedélzeten.

A balszélső Descat jelenleg a Montpellier-t, a beálló Fabregas a Bajnokok Ligája-címvédő Barcelonát, a jobbátlövő Sandell a dán Aalborgot, az irányítóként és balátlövőként is bevethető Casado pedig a Logrono La Rioja együttesét erősíti.

„Egy jó értelembe véve vérmes karakter érkezik a csapatba, aki a hozzáállásával, az edzésmunkájával és a meccseken mutatott teljesítményével példaértékű tagja lesz a keretünknek” – mondta a 29 éves Descat-ról Nagy László. A 25 éves világbajnok Fabregasról úgy vélekedett, hogy karizmatikus személyisége a jelen kézilabdasportjának, minden csapat szívesen látná a soraiban.

„Komplett játékos, aki igen nagy potenciált lát csapatunk jövőjében, mi pedig nagyon büszkék vagyunk a leigazolására” – tette hozzá.

Az ugyancsak 25 éves, világbajnoki ezüstérmes Sandell kapcsán a sportigazgató arról beszélt, hogy a jobbátlövők közül

a nagyon nagyon jó játékosok elkötelezték magukat a legnagyobb klubokhoz, az ő megszerzésükhöz nagyon komoly pénzeket kellett volna mozgatni, ami ellentétes a klubfilozófiánkkal

Hangsúlyozta, a svéd kézilabdázó is hasznukra lesz, ugyanis középtávolról és kilenc méterről is hatékonyan lő, a beállókat és a szélsőket is remekül mozgatja, illetve védekezésben is jó teljesítményre képes.

„Meggyőződésem, hogy ő is fontos láncszeme lesz a csapatnak”.

A 26 éves Casadóról Nagy László elmondta, hogy az előző szezonban robbant be az európai kézilabdás köztudatba, több kérője is volt, ezért nem sokat tanakodtak a szerződtetése előtt.

„Igyekszünk fiatal csapatot kialakítani, hogy hosszabb távon gondolkodhassunk. Ő a kollektív játékban is nagyon erős, intelligens játékos” – magyarázta.

A veszprémiek már korábban bejelentették, hogy idén nyáron a spanyol jobbátlövő Jorge Maqueda és az északmacedón balátlövő Dejan Manaszkov távozik, az izlandi Bjarki Már Elísson, az egyiptomi Jehja el-Deraa, a fehérorosz Mikita Vajlupov és a szerb Dragan Pechmalbec pedig érkezik.

Csík Zoltán vezérigazgató csütörtökön kijelentette, nem elégedett a legutóbbi szezonnal, hiszen a minimális célkitűzésnek, a bajnoki cím visszahódításának nem tudtak eleget tenni. Hozzátette, tavaly négy alapemberük távozott, három magyar játékos érkezett a keretbe, amelynek élére új szakmai stábot neveztek ki, ezért nem voltak bizakodóak a jövőt illetően, nem láthatták előre, hogyan fog működni az új edzőpáros és a megbolygatott játékosállomány.

A csapat végül 58-58-as gólkülönbséggel, idegenben szerzett kevesebb góllal maradt alul a Pick Szegeddel szemben az NB I döntőjében. A klubvezető emlékeztetett, hogy nem volt reális cél a négy közé jutás a Bajnokok Ligájában, mégis sikerült, így az övék a negyedik legjobb csapat Európában. Kölnben az elődöntőben 37-35-re kapott ki a magyar csapat a lengyel Lomza Vive Kielcétől, a bronzmérkőzést pedig a döntetlenre végződött rendes játékidőt követően hétméteres-párbajban veszítette el a német THW Kiellel szemben.

Csík közölte, nagy csalódás számukra, hogy a kölni szereplésük nem mindig rajtuk múlt, és minden sportdiplomáciai eszközzel tenni fognak érte, hogy ilyesmi többet ne forduljon elő, ezzel a játékvezetői tévedésekre utalt.

Kapcsolódó
Nagy László a bírói ítéletekről: Minden kétes labdát az ellenfél kapott, de ehhez már hozzá vagyunk szokva
A Veszprém sportigazgatója azt mondta, látva, milyen változásokon ment keresztül a csapat, elégedett az elért eredményekkel.

Momir Ilic vezetőedző tavaly azt mondta, csapategységre, családias légkör megteremtésére törekszik, és ezt maradéktalanul teljesítette. Ilyen csapategységet az elmúlt hat évben nem láttam, ezzel maximálisan elégedett vagyok” – mondta Csík Zoltán.

Felidézte, meggyőző, jó játékkal megnyerték a Magyar Kupát, ez része volt annak a folyamatnak, amikor kezdett összeállni és jól játszani a csapat.

A sors vagy a rendszer igazságtalansága, hogy három győzelmünk és egy vereségünk volt az elmúlt szezonban a Szeged ellen, de azon az egyen elveszítettük a bajnoki címet

Hozzáfűzte, a szurkolók és a helyi támogatók teljes mértékig visszatértek a csapat mellé, a pénzügyi hátterük pedig továbbra is stabil.

A következő idény célkitűzéseinek ismertetését azzal kezdte, hogy vissza kell szerezniük a bajnoki címet. Mint kifejtette, a Pick Szeged „szépen gyűjtögeti a bajnoki címeket, erősödik, fejlődik”, a versenyfutásuk nagyon nemes, fej fej melletti csatává érlelődött, de „nem lehet más a célunk, mint növelni bajnoki címeink számát”.

Mivel idén nem lettek bajnokok, szabadkártyáért kell folyamodniuk a BL-ben. Jó esélyük van rá, hogy megkapják, akkor pedig az idei tapasztalatokra építkezve a négyes döntőbe kell jutniuk.

Ha pedig ez sikerül, akkor el kell érnünk egy olyan eredményt, ami már kijár nekünk

– közölte a vezérigazgató.

Hangsúlyozta, továbbra is cél a fiatal magyar játékosok rendszerbe illesztése, sőt a domináns szerepvállalásuk nem egy lehetőség, hanem egy elvárás. Szintén elvárás a csapategység, az idén kialakult nagyon komoly kohézió fenntartása, vagyis az új játékosok beillesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik