Sport vizes vb 2022

Erős délelőtt a vizes vébén: hétből hat magyar úszó örülhetett

Kovács Anikó / MTI
Kovács Anikó / MTI

Hat magyar úszó is továbbjutott a kedd délelőtti programban a budapesti vizes világbajnokságon.

A keddi napot Komoróczy Lora Fanni nyitotta, aki 50 háton hatodik lett a saját futamában 28.49 másodperces idejével, amivel némileg elmaradt az egyéni csúcsától. A 16 éves Komoróczy végül két századdal maradt le az elődöntőről, így első számú tartalék lesz az esti programban.

„Tudtam, hogy nekem lesz a legnagyobb szurkolótáborom, mert sokan kijöttek, még a legkisebbek is a klubomból.

Ilyen jót még sosem úsztam reggel, sajnos a benyúlásnál éreztem, hogy nem sikerült, ott sok időt vesztettem, és ez most nagyon idegesít

– nyilatkozta Komoróczy.

A férfiaknál 100 gyorson két magyar indult, és mindketten bejutottak az elődöntőbe. Németh Nándor és Szabó Szebasztián is ötödik lett a saját futamában, Németh összesítésben a kilencedik (48.33 mp), Szabó a tizenharmadik (48.47) időeredménnyel jutott tovább.

„A 200 méter nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de a 100 méter egyébként is közelebb áll a szívemhez. A reggeli úszások nehezen mennek, az esti futamban majd arra kell figyelni, hogy jobban kell kezdeni, és hasonló második ötvenet kell úszni, mint most. 48.00 alá kell bekerülni, az elég a döntőhöz” – értékelt Németh.

200 vegyesen is sikerrel vette az első akadályt mindkét magyar versenyző. Kós Hubert nagyon erősen kezdett, 145 méterig vezetett, majd a mellúszás végén utolérte a svájci Jeremy Desplanches, aki behúzta a futamot, és mögötte lett második Kós 1.58.47-tel.

A másik magyar, Török Dominik nagyon megnyomta az első ötvenet, másodikként fordult a pillangózás után, majd féltávnál a hetedik volt, de nagyot hajrázott, és végül negyedik lett (1:59.41). Összesítésben Kós a 6., Török a 13. idővel jutott tovább.

Török azt nyilatkozta, hogy a továbbjutásnak nagyon örül, úgyhogy nem is tervez időeredményt a délutáni úszásra. Kós úgy értékelt, hogy minden hibát elkövetett, amit el lehet követni, és a mellen, gyorsan már elég fáradtan úszott, úgyhogy levonta a tanulságokat az elődöntő előtt.

A nőknél 200 pillangón is jól teljesítettek a magyarok, Kapás Boglárka és Hosszú Katinka is folytathatja.

Kapás harmadikként zárt a futamában (2:09.24), Hosszú pedig hatodikként (2.11.22), összesítésben ez a hetedik, illetve tizennegyedik helyhez volt elég, úgyhogy őket is látjuk majd az esti programban, amelyben Milák Kristóf az aranyért úszik majd 200 pillangón.

A 2019-es vébén ezt a számot megnyerő Kapás azt mondta, nem esett jól neki az úszás, de szerencsére nem kellett mindent kiadni magából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik