Sport téli olimpia 2022

„Reménykedtem, hogy magyar bíróval a magyarok javára döntenek majd, de nem így lett” – mindkét női korisunkat kizárták 1500-on

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is helyezetlenül zárt a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a pekingi téli olimpián.

A 36 indulót hat futamba sorolták a negyeddöntőben, mindegyikből az első három, valamint a három leggyorsabb negyedik lépett a következő körbe. A főbíró Pádár Beáta volt, aki eddig koronavírus-fertőzése miatt nem dolgozhatott a játékokon.

Kapcsolódó

Jászapáti Petra kezdte a napot, aki négy éve hatodik lett Phjongcshangban 1500 méteren, és most sikeresen abszolválta a negyeddöntőt, miután a futamában második lett a Pekingben 1000 méteren és a női váltóval egyaránt második, világcsúcstartó koreai Csoj Min Dzsong mögött.

Kónya Zsófia az ötödik helyen zárt, így számára véget ért a verseny a negyeddöntőben. A videózás után kiderült, hogy Kónya az egyik előzésénél szabálytalan volt a futamban, így kizárták, és helyezetlenül zárt.

Nem éreztem jogosnak ezt a kizárást, reménykedtem, hogy magyar bíróval a magyarok javára döntenek majd, de nem így lett. Nem volt óriási elvárásom magam felé, de nagyon elfáradtam a végére. Sajnálom, nem így akartam zárni a pekingi olimpiát

– nyilatkozta Kónya, aki a vegyes váltóval bronzérmes lett, és azt mondta, pár nap múlva már biztosan ez az éremszerzés jut majd először eszébe az olimpiáról.

Jászapáti az elődöntőben többek között az 1000 méteren negyedik amerikai Kristen Santosszal, és a Pekingben már két aranyat és egy ezüstöt begyűjtő holland Suzanne Schultinggal került össze. Jászapáti a futam felénél kezdett el feljönni az éllovasok mögé, majd amikor kicsúszott a japán Kikucsi Szumire, már a harmadik volt, és mivel visszaverte az olasz Cynthia Mascitto támadását, meg is őrizte ezt a pozíciót.

Az időeredménye jobb volt, mint az első futam harmadikjáé, de a videózás után már nem reménykedhetett Jászapáti, mert úgy ítélték meg, szerepe volt abban, hogy Kikucsi elesett.

Így aztán mindkét női versenyzők helyezetlenül zárt 1500 méteren. A címvédő Csoj Min Dzsong 2:16.831 perccel olimpiai csúcsot ért el a harmadik, utolsó elődöntőben, amelynek harmadik helyezettje, a holland Xandra Velzeboer jobb időt korcsolyázott, mint Jászapáti, aki akkor sem lehetett volna A döntős, ha nem zárják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik