Sport téli olimpia 2022

A magyaroknak nem kellett, így Izraelnek írt történelmet

François-Xavier MARIT / AFP
François-Xavier MARIT / AFP
Szőllős Barnabás 2016-ban még magyar színekben lett hetedik a lillehammeri ifjúsági téli olimpián, majd miután a magyar szövetség ellehetetlenítette (legalábbis a család így érezte), bátyjával, Benjáminnal és húgával, Noával együtt úgy döntöttek, izraeli színekben versenyeznek tovább. Csütörtökön új hazájában írt történelmet.

A három gyerek versenyzésének elősegítésére a család megalapította a Nivelco SE-t és sokáig önerőből finanszírozta gyermekeik álmát. De miután a Magyar Síszövetség költségvetése Miklós Edit 2014-es olimpiai pontszerzésének köszönhetően egyik évről a másikra majd százszorosára nőtt, Barnabás sikerét követően tagszervezetként elkezdtek érdeklődni a szövetség pénzelosztási rendszere iránt.

Kapcsolódó
Magyarország elvesztett három tehetséges sízőt
A lillehammeri ifjúsági téli olimpián hetedik Szőllős Barnabás, bátyja Benjámin és húguk Noa izraeli színekben versenyeznek tovább. Tanulságos történet.

Hogy ez volt-e a baj, nem tudni, az biztos, hogy a gyerekeket a 2016-os magyar bajnokságról kizárták, pontosabban a nem megfelelő orvosi igazolása miatt kétéves eltiltással sújtották. Pedig a két fiú reménykeltő pontszámmal és előkelő helyen állt a FIS-ranglistán, így joggal bíztak abban, egyikük részt vehet a 2018-as pjongcsangi téli olimpián.

Kapcsolódó
Ilyen undorító botrány még nem volt gyorskorcsolyában
A magyar származású olimpiai bajnok Nils van der Poel sportszerűtlenségről és korrupcióról beszél.

A Szőllős család úgy érezte, ellehetetlenítették őket, így megkeresték az izraeli szövetséget, amely tárt karokkal fogadta a gyerekeket. A négy évvel ezelőtti olimpia még kimaradt, mert a honosításra három évet kellett várni, de a tavalyi, Cortina d’Ampezzóban rendezett vébén Barnabás szuper-óriásműlesiklásban a 29., lesiklásban a 25., kombinációban pedig a 13. lett.

A pekingi olimpiát két 30. hellyel kezdte (szuper-óriásműlesiklásban és lesiklásban), de csütörtökön, a legerősebb számában nagyszerűen teljesített.

Már lesiklásban is remek teljesítményt nyújtott a 11. helyével – századra azonosan teljesített négy éve ezüstérmes francia Alexis Pinturault-val –, műlesiklásban pedig kifejezetten bevállalósan síelt, és mivel nem hibázott a második helyének köszönhetően végül összesítésben a hatodik pozícióban zárt.

„Nagyon örülök, hogy így sikerült. A lesiklásnál próbáltam olyan gyors lenni, hogy minél kisebb hátrányt szedjek össze, majd szlalomban menjek, ahogy bírok” – nyilatkozta az M4 Sportnak.

„A második futamban jól rajtoltam, megnyomtam rendesen. Volt kettő nagyobb hibám, de amikor beértem a célba, és láttam az időeredményt, tudtam, hogy nagyon jól mentem.

Örülök a hatodik helynek, mindenkinek megmutathattam, hogy tudok síelni, és hogy ennek még lesz jövője.

Az izraeli Haaretz portálnak köszönetet mondott édesapjának, aki edzőként segíti, és minden szurkolónak, aki a korai időpont ellenére felkelt, hogy megnézze őt a téváben.

Megtiszteltetés itt lenni és Izraelt képviselni

– tette hozzá.

Ez Izrael téli olimpiai történetének a legjobb helyezése, korábban a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett játékokon a Galit Hayat, Sergei Sakhnovski jégtánckettős ért el hasonlót.

Szőllős Barnabás még két számban – műlesiklásban és óriás-műlesiklásban – indul. A 19 éves húga, Noa szerdán a 41. helyen végzett a női szlalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik