Sport

Itthon ellehetetlenítették, Izraelnek nyert olimpiai érmet

2016-ban még magyar színekben lett hetedik a lillehammeri ifjúsági téli olimpián Szőllős Barnabás, azonban a szövetséggel történt összetűzés miatt végül bátyjával, Benjáminnal és húgával, Noával együtt úgy döntöttek, izraeli színekben versenyeznek tovább.

Magyarország elvesztett három tehetséges sízőt
A lillehammeri ifjúsági téli olimpián hetedik Szőllős Barnabás, bátyja Benjámin és húguk Noa izraeli színekben versenyeznek tovább. Tanulságos történet.

Négy év kellett ahhoz, hogy ismét halljuk a családról: a lausanne- ifjúsági téli olimpia pénteki napján ugyanis Szöllős Noa – mindössze kilenc századdal lemaradva a svájci Amelie Klopfenstein, és egy századdal a francia Caitlin McFarlane mögött – bronzérmet szerzett Izraelnek szuperóriás-műlesiklásban, szúrta ki az Index.

A Szőllős család nagyon komolyan gondolta, hogy a gyerekekből profi sportolót nevel, hogy a szülők segítsék őket, megalapították a Nivelco SE-t, amelyet sokáig önerőből finanszíroztak. Miután a Magyar Síszövetség költségvetése Miklós Edit 2014-es olimpiai pontszerzésének köszönhetően egyik évről a másikra majd százszorosára nőtt, a klub – tagszervezetként – elkezdett érdeklődni a szövetség pénzelosztási rendszere iránt.

Miközben a szövetség élén is váltások történtek, egyszer csak váratlanul a Szőllős gyerekeket nem engedték elindulni a 2016-os magyar bajnokságon. Sőt, nem megfelelő orvosi igazolás miatt kétéves eltiltással sújtották őket.

A család tagjai úgy érezték, ellehetetlenítették őket, így megkeresték az izraeli szövetséget, amely tárt karokkal fogadta mindannyiukat.

Az ifjúsági téli olimpia nevezési listája szerint Szőllős Noa szombaton kombinációban, 12-én óriásműlesiklásban, 14-én pedig szlalomban is rajthoz áll.

Kiemelt fotó: Simon BRUTY / OIS/IOC / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik