Sport lineup

Botrány az NFL-ben: a karrierjét is kockára téve beperelte a ligát az edző

MARK BROWN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
MARK BROWN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Brian Flores – számolva azzal, hogy ezzel akár véget is érhet a pályafutása – beperelte az NFL-t, a Miami Dolphinst, a Denver Broncost és a New York Giantset. 58 oldalas keresetében elég komoly vádakat fogalmazott meg, köztük rendszerszintű rasszizmust is.

Az NFL alapszakaszát követő héten nagytakarítást szoktak végezni a rájátszásba be nem jutott csapatok, ekkor kerülnek lapátra azok a főedzők, akikkel elégedetlenek a tulajdonosok. A mostani szezonban sem volt ez másképp, az viszont meglepő volt, hogy a Miami Dolphinsnál megköszönték Brian Flores addigi munkáját, pedig a csapat erőn felül teljesítve kilenc győzelemmel és nyolc vereséggel zárt, épphogy lemaradt a playoffról és elég biztató képet festett. Ráadásul volt még két év hátra a szerződéséből.

A hamarosan a 41-et betöltő edző február 1-jén aztán beperelte nemcsak a Dolphinst, hanem magát az NFL-t, valamint két másik franchise-t, a Denver Broncost és a New York Giantset.

A Giantsnél történtek, pontosabban egy üzenetváltás erősítette meg Florest abban, hogy fel kell szólalnia az igazáért, még ha ezzel azt kockáztatja, hogy véget érhet az NFL-es karrierje. Üzenetekkel tudja bizonyítani, hogy a New York-i klub már azelőtt eldöntötte, kit nevez ki főedzőnek, hogy vele egyáltalán leültek volna tárgyalni, őt azonban mégis berendelték egy többórás megbeszélésre. Flores a New England Patriotsot irányító Bill Belichickkel folytatta le az említett üzenetváltást, a Pats főedzője pedig rossz embernek gratulált a kinevezéshez: Brian Daboll lett ugyanis a befutó. A New York Giants a Floresszel való interjúra a gyanú szerint csak és kizárólag azért kerített sort, hogy a franchise megfeleljen a Rooney Rule-nak, azaz a liga azon szabályának, miszerint kisebbségi edzőt is meg kell hallgatni a főedzői posztok esetében.

Flores 2019-ben a Denvernél azt tapasztalta, hogy amikor állásinterjúra érkezett, egy órát váratták, majd a Broncos képviseletében a többi közt az akkori general manager, John Elway is erősen másnaposan érkezett meg. Majd a meghallgatása után nem sokkal bejelentették, hogy Vic Fangio kapta meg a munkát.

A Miami Dolphins tulajdonosáról, Stephen Rossról azt állítja, hogy a kinevezése után „tankolásra” bátorította, vagyis arra, hogy minél több vereséget szenvedjen el a csapat, hogy a drafton magasabb helyről választhasson tehetséget, vesztes meccsenként 100 ezer dollárt ajánlott fel neki. Ő ezt nem fogadta el, amikor pedig nyert a Dolphins, a tulajdonos a GM-en keresztül üzente meg, hogy dühös, amiért az edző a csapat érdekei ellen cselekszik.

Kapcsolódó
Tom Brady hivatalosan bejelentette, hogy visszavonul
Az NFL történetének legeredményesebb játékosa befejezte a karrierjét.

Emellett Ross tamperingre is rá akarta venni Florest, amit tilt az NFL szabályzata. Ezt azt jelenti, amikor egy még szerződés alatt álló játékost megkörnyékez egy csapat. A Dolphins tulajdonosa elhívta vacsorázni az edzőt egy yachtra, majd mondta neki, hogy egy hamarosan szabadügynökké váló irányító (aki minden bizonnyal Tom Brady volt, aki Miami helyett Tampába szerződött akkor) felbukkan a kikötőben, ott majd „véletlenül” találkozhatnak és elbeszélgethetnek egymással. Brian Flores inkább elhagyta a yachtot.

Ezután mérgesedett el a viszony az edző és a franchise között, állítólag megvetették és úgy kezelték, mint akivel nehéz együtt dolgozni és végül ezek vezettek a menesztéséhez annak ellenére, hogy meglepően jól szerepelt vele a Dolphins.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik