Sport

A csoda folytatódik, Hollandia megint nyert a kézi-Eb-n

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A beugró kapus munkából érkezett, de a laptopját hozta magával, hogy két mérkőzés között is tudjon dolgozni.

Hollandia 34-30-ra legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, szombaton a budapesti MVM Dome-ban.

Kapcsolódó
„Ha egy kézilabdázó a fontos pillanatban összeszarja magát, az a versenyeztetés hibája”
Vass Gábor szerint irreálisan túlfizetett, teljesítménykényszer nélküli játékosokkal nem lehet előrelépni.

A torna két meglepetéscsapatának találkozóján Montenegró számított esélyesnek, mert a hollandoktól az elmúlt napokban több játékos, illetve a szövetségi kapitány is kiesett koronavírusos megbetegedés miatt. Nebojsa Simic védéseire alapozva a montenegróiak előbb 7-4-re, majd 10-6-ra elhúztak, ám a 13. percben váratlanul megtorpantak. Egyre hatékonyabb védekezésének köszönhetően kisvártatva egyenlített a holland csapat, sőt a rá jellemző gyors ellenakciókkal 15-13-ra ellépett. A magyarok csoportjából továbbjutott Hollandia lendületét az ellenfél időkérése sem törte meg, így a góllövőlistát vezető Kay Smits találataival a szünetben 18-16-ra vezetett.

A második félidőben a csapathoz pénteken csatlakozott Thijs van Leeuwen védései segítették a hollandokat,

akiknek a nyitott védekezése továbbra is hatékonynak bizonyult és az utolsó negyedóra kezdetén 27-24-es előnyben voltak. Montenegró továbbra sem tudott kellően masszívan védekezni és megakadályozni az ellenfél ritmusváltásait, rágyorsításait, így pedig nem volt esélye az eredmény megfordítására.

A mezőny legeredményesebb játékosa Kay Smits lett kilenc góllal, a Ferencváros montenegrói irányítója, Bozo Andjelic egyszer talált be. A meccs legjobbjának Thijs van Leeuwent választották, aki 14 lövést védett és 42,5 százalékos hatékonysággal hárított.

„Csak csináltam, amit kell, az utolsó öt-tíz percben egész jól játszottam” – kezdte értékelését az interjúzónában a 34 éves hálóőr, aki bevallotta, soha nem játszott még ilyen magas szinten, így gyermekkori álma vált valóra. Van Leeuwen azt követően került keretbe, hogy a holland kapusok, sőt a kapusedző is kidőltek a koronavírus miatt.

Tegnap délelőtt tizenegykor még dolgoztam, amikor a szövetségi kapitány felhívott, hogy azonnal jöjjek, így szólnom kellett a főnökömnek, hogy most el kell mennem.

Még nem igazán fogtam fel, egészen különleges, ami történik” – mondta a munkaidejében koponyaimplantátumokat tervező kapus. Hozzáfűzte, azért a számítógépét elhozta, hogy Budapesten is tudjon dolgozni két mérkőzés között.

Középdöntő, I csoport, 2. forduló

Hollandia-Montenegró 34-30 (18-16)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik