Sport lineup

A 100 pontos kosárcsoda, amit ugyanúgy nem hittek el, mint a holdra szállást

Getty Images
Getty Images
59 évvel ezelőtt sporttörténelmet láthatott a Philadelphia-New York kosármeccs 4124 nézője, Wilt Chamberlain ugyanis 100 pontot szerzett. A társak az utolsó negyedben tömték labdával a Philadelphia centerét, aki a meccsen még a büntetőket is jól dobta, pedig amúgy nagyon gyengén ment neki ebben a műfajban. Mivel a meccsről nem volt tv-közvetítés, sokan kételkedtek abban, hogy a hihetetlen bravúr valóban megtörtént-e, pedig Chamberlain abban az idényben végig őrületes statisztikát produkált.

Adjátok a labdát Wiltnek! Adjátok a labdát Wiltnek!

– követelte egyhangúan a 4124 néző, aki 1962. március 2-án szemtanúja volt annak az NBA-mérkőzésnek, amelyet a Philadelphia Warriors és a New York Knicks vívott a pennsylvaniai Hershey sportcsarnokában.

A meccsből három negyed már lepörgött, amikor a Philadelphia sajtósa, egyben a csapat statisztikáit vezető Harvey Pollack megsúgta a helyi műsorközlőnek, Dave Zinkoffnak, hogy a Warriors centere, a 216 centis Wilt Chamberlain az utolsó felvonás előtt 69 pontnál tart.

Zinkoffnak több sem kellett, egyből tudatta a nézőkkel, hogy Chamberlain valami nagy dologra készül, bár a 69 pont nála nem számított kirívónak, mivel az ezt megelőző három találkozón 67, 65, valamint 61 pontig jutott.

Most viszont még egy negyed hátra volt, és a közönség teljesen lázba jött, miközben a csapattársak azt találgatták, vajon hány pontig jut majd az NBA-ben harmadik idényét taposó center.

A New York helyzetét nehezítette, hogy első számú centere, Phil Jordon hiányzott, a hivatalos indoklás szerint influenzával dőlt ágynak, de évekkel később csapattársa, Darrall Imhoff elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt a távollétnek, Jordon másnapos volt. Ezzel pedig jól kibabrált a 208 centissel Imhoff-fal, aki képtelen volt tartani Chamberlaint, ráadásul hamar összegyűltek a személyi hibái, így aztán mindössze 20 percet töltött a pályán.

A meccs nagyobbik részében így egy újoncnak, Cleveland Bucknernek jutott feladatul Chamberlain őrzése, a liga legfélelmetesebb támadójának számító óriás pedig ezt maximálisan kihasználta, és bevetette a teljes repertoárt. Magassága és elképesztő emelkedése révén Chamberlain korlátlan úr volt mindkét palánk alatt, zsákolt, lazán begyűjtötte és visszatette a lecsorgó labdákat, és még a tempókat is egész hatékonyan dobálta.

A meccs előtt 27 győzelemmel és 45 vereséggel álló New York nem akart asszisztálni Chamberlain történelmi tettéhez, ezért jobb híján arra mentek a játékosai az utolsó negyedben, hogy megakadályozzák, hogy egyáltalán eljusson a labda hozzá, és elkezdtek odaütni a többi Warriors-kosarasnak. Mire a Philadelphia felvette a kesztyűt, és szintén gyors szabálytalanságokkal operált, megakadályozva ezzel, hogy a New York a támadásai révén lepörgesse az órát.

„Majdnem komédia fulladt a meccs, hiszen a negyedik negyed nagyjából úgy nézett ki, hogy faultoltunk egyet mi, majd gyorsan odaütöttek ők is” – emlékezett vissza Eddie Donovan, a New York edzője. Ha a Knicks nem tudta megakadályozni, hogy eljusson a labda Chamberlainig, akkor még mindig maradt olyan opció, hogy szabálytalanságokkal állítsák meg a centert, arra apellálva, hogy köztudottan hadilábon állt a büntetőkkel.

Chamberlain pályafutása során meglehetősen gyengén, mindössze 51 százalékkal dobott a büntetővonalról, de ezen a meccsen még ebben a műfajban is kimagaslót nyújtott, mivel 32 kísérletéből 28 sikeres volt.

A világ legrosszabb büntetődobója voltam, és mégis, azon az estén csak négyet rontottam el, 87,5 százalékkal zártam a vonalról. Ez azt bizonyítja, hogy bárkinek lehet szerencséje”

– szerénykedett a meccs hőse Wilt című önéletrajzában.

Chamberlain utóbb bevallotta, ő már a meccs előtt érezte, hogy egészen ihletett formában van. Akkoriban az NBA elismertsége még fényévekre volt a mostanitól, és tv-közvetítés hiányában a csapatok úgy próbáltak meg új szurkolókat toborozni, hogy a hazai meccseket szűz területnek számító városokba vitték, így került a Philadelphia aznap Hershey-be. A csapat már órákkal a meccs előtt megérkezett a helyszínre, és több játékos is szerencsét próbált a csarnok közelében lévő céllövöldében, ahol Chamberlain egyszerűen nem tudott hibázni.

„Ha létezik egyáltalán magyarázat arra, hogy a 100 pont miképp jött össze, akkor ez egyértelmű jelnek számított számomra” – mondta.

Hiába próbált meg mindent a New York, a társak tömték labdákkal Chamberlaint, aki a negyedik negyedben 21-szer dobhatott kosárra, az egész meccsen pedig 63 alkalommal (és ebben a büntetők még nincsenek benne!), ami bődületesen magas szám. Összehasonlításképpen: Kobe Bryantnek 46 mezőnykísérlete volt (28 lett belőle sikeres), amikor a Lakers mezében 81 pontot szórt a Torontónak 2006 januárjában.

Chamberlain életrajzi könyvében meg is említette, hogy időnként kifejezetten zavarta, hogy a társak akkor is neki passzoltak, amikor üresen maradtak, és kosárra dobhattak volna.

„Tényleg úgy éreztem, hogy túl sok dobást vállaltam el a meccsen, főleg az utolsó negyedben, amikor körülöttem már az összes társ azon iparkodott, hogy elérjem a 100 pontot”.

Nagyjából másfél perccel a vége előtt 98 pontnál tartott Chamberlain, a közönség pedig lélegzetvisszafojtva várta a nagy pillanatot, de egymás után két dobást is elhibázott.

Aztán Joe Ruklick átadása után már nem bízott semmit a véletlenre, testi erejét kihasználva behúzta a labdát a gyűrűbe, ezzel lett meg a történelmi 100. pontja.

„Chamberlain zsákol, a nézők pedig berohannak a pályára. Wilt Chamberlain százpontos” – harsogta a mikrofonba Bill Campbell, aki a Philadelphia meccseiről tudósította a rádióhallgatókat.

A nézők között ott volt egy szabadnapos fotóriporter, Paul Vathis, aki a félidőben kiment az autójához a fényképezőjéért, majd a meccs után Pollackot, a Philadelphia sajtósát üldözte, mert szerette volna, ha marad valami nyoma az utókor számára Chamberlain utánozhatatlan produkciójának.

„Nincs semmi a birtokomban, ami révén meg tudnám mutatni, mi történt ma este” – panaszkodott a fotós, mire Pollack kitépett egy lapot a jegyzetfüzetéből, filccel felírta rá a 100-as számot, majd az öltözőben Chamberlain kezébe nyomta, hogy aztán megszülessen a kosársport történek egyik legikonikusabb fotója.

A Warriors egyébként 169-147-re nyerte a meccset, a mezőnyből 36/63-mal (57 százalék) záró Chamberlain pedig 100 pontja mellé még leszedett 25 lepattanót is.

A Philadelphia-játékosok és külön Chamberlain statisztikája a meccsen :játszott percek, mezőnykísérlet (sikeres-rontott), büntetők (sikeres-rontott), lepattanók, gólpasszok, személyi hibák, pontok:

A legszebb az egészben, hogy bár mindenki a 100 pontos meccsre emlékezik, a Gólya becenévre hallgató kosaras az egész idényben őrületesen nagyot játszott: 50,4 pontot és 25,7 lepattanót átlagolt, a mezőnyből 50,6 százalékkal, a büntetővonalról 61,3 százalékkal dobott, utóbbi egyéni csúcsnak számított.

És ha ez még nem lenne elég: bár egy meccs 48 percig tart, Chamberlain 48,5 percet töltött átlagosan a pályán. Nem, ez nem elírás, a Warriors ugyanis tízszer is hosszabbításra kényszerült az idény során, és Chamberlain a lejátszott 3890 percből 3882-t a lenyomott.

Az emberekben mindig ott volt a kétkedés, ha valami nagy dolog történt, gondoljunk csak a holdra szállás körüli teóriákra, és mivel Chamberlain hőstettéről csak a meccs nézői és a jegyzőkönyv tanúskodtak, gyakran előkerültek a károgók és hitetlenkedők.

Mindig voltak olyan emberek, akik azt vallják, képtelenség, hogy Wilt Chamberlain 100 pontot dobott Hershey-ben. Fel kellett dolgozniuk, hogy ilyen egyáltalán megtörténhetett

– írta a 100 pontos meccsről szóló könyvében Gary Pomerantz.

Pedig Chamberlainnek 32 olyan meccse volt karrierje során, amikor 60 pont fölé jutott – Bryantnek 6, Michael Jordannek 5 –, és az egy NBA-meccsen szerzett pontokat összesítő listán az első tízben hatszor szerepel a neve. Korszakos egyéniség, a kosárlabdát forradalmasító klasszis volt, aki már több mint 20 éve nincs köztünk.

Aki kíváncsi Chamberlain pályafutásának további érdekességeire:
50 évvel ezelőtt is játszott egy LeBron James, csak nem így hívták
Wilt Chamberlainről két legenda kering. Az egyik, hogy lefeküdt 20 ezer nővel, a másik, hogy egyszer 100 pontot dobott egy kosármeccsen. Az egyik valószínűbb mint a másik.

A rekordja viszont még sokáig velünk marad, ha Bryant, Jordan, LeBron James sem tudott hasonlót, akkor nehéz elképzelni, hogy valaki egyszer ismét eljut majd 100 pontig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik