Sport

Vizelettócsa és telefonkönyv is okozott már súlyos sportsérülést

Paintballozás közben szenvedett súlyos térdsérülést Varga Dénes, ami intő jel, hogy egy sportolónak mindig óvatosnak kell lennie. Erről mesélhetne Cseh László vagy Görbicz Anita is, de ők sehol nincsenek a kutyája miatt lesérülő focista vagy a hányás közben meghúzódó baseballoshoz képest.

 Egy teljesen felesleges és elkerülhető baleset történt egy számomra felesleges programon

– nyilatkozta érezhető dühvel a hangjában az olimpiai bajnok pólós, Varga Dénes, aki a válogatott összetartásán, egészen pontosan paintballozás közben szenvedett súlyos térdsérülést, ami műtéttel – ezen már túl van – és három-négy hónapos kihagyással jár számára.

Varga Dénes: Elkerülhető baleset történt egy felesleges programon
33 évesen már nem szeretne kapkodni és túlvállalni magát.

Bár az olimpiát a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztották, és Vári Attila, a pólószövetség elnöke is azt nyilatkozta, hogy a mostani sérülés várhatóan nem veszélyezteti Varga tokiói szereplését, a Fradi klasszisa kissé sejtelmesen azt mondta, kapkodnia kellene, hogy visszaszerezze a sérülése előtti állapotot, és nem biztos benne, hogy 33 évesen túl akarja vállalni magát.

Az biztos, hogy a pekingi aranyérem óta Londonban és Rióban is ötödikként záró pólóválogatottnak óriási szüksége lenne Tokióban is a csapatkapitányára, akit tavaly a világ legjobbjának választottak, és valószínű, hogy a mostani búskomor nyilatkozatot inkább a sérülése furcsa, egyben peches körülményei generálták, és nem az, hogy magában már lemondott volna az olimpiai részvételről.

Neki legalább van ideje felépülni és összerakni magát, de mit mondjon Cseh László, akit a 2004-es athéni olimpia előtt mindenki elkönyvelt biztos érmesnek, erre 23 nappal a játékok kezdete előtt a balatoni edzőtáborban egy lépcsőn megcsúszott, és lábközépcsonttörést szenvedett?

Csehnek 2001-ben is volt egy fura sérülése, akkor a térde fordult ki, amikor fel akart kelni az ágyból, de a fűzfői baleset az olimpia közelsége miatt kapott igazán drámai színezetet.

Utólag lehet, hogy belemagyarázásnak tűnik, de éreztem, hogy történni fog valami. Olyan jól ment az úszás, annyira klappolt minden… (…) Éreztem a fájdalmat, de eszembe sem jutott, hogy komolyabb gond lehet. Aztán elkezdett dagadni, egyre jobban, így szóltam az edzőknek, hogy itt valami nagyon nem stimmel

– nyilatkozta Cseh a Nemzeti Sportnak a sérüléséről. A Sportkórházban elvégzett műtét után nagy versenyfutás indult az idővel, de Cseh ott lehetett az olimpián, és 400 vegyesen a második legjobb idővel került döntőbe, ám végül a világcsúccsal győztes Michael Phelps mellett egy másik amerikai, Erik Vendt is megelőzte.

„A hát és a pillangó rendben ment, a mellúszásom már nem volt az igazi, gyorson viszont, nincs jobb szó rá: meghaltam. (…) Gyorson gyenge volt a lábtempóm, ezt pedig karral próbáltam ellensúlyozni. Ennek viszont csak egy hatása lehetett: az utolsó hosszra a karom is teljesen elfáradt” – nyilatkozta az ezüsttel kalkuláló, és emiatt nagyon csalódott Cseh, akit itthon így is alaposan megünnepeltek a bronzérme miatt.

A kézilabdázó Görbicz Anitának is egy olimpia, a pekingi előtt kellett izgulnia, amikor konyhai balesetet szenvedett.

Az történt, hogy a konyhában egy serpenyőben olajat forrósítottam, szerettem volna sütni benne, de egy rossz mozdulat következtében a serpenyő megbillent, és a forró olaj a jobb lábfejemre ömlött. Egy kevés a kezemre is fröccsent, de ez elhanyagolható

– idézte fel Görbicz a történteket a sportnapilapban.

Az irányító másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett egy féltenyérnyi területen, de emiatt nem kellett kihagynia az olimpiát, Hajdu János szövetségi kapitány őt is magával vitte.

Bár a baleset után még úgy nézett ki, Görbicz lemarad az olimpiai torna elejéről, már a svédek elleni nyitómeccsen is ott volt, sőt, hét góljával, Vérten Orsolyával egyetemben a csapat legeredményesebb játékosaként vette ki a részét a 30-24-es sikerből.

„Elárulhatom, Anita lába már három-négy nappal ezelőtt rendben volt, csak nem akartuk siettetni a pályára lépését. Csoda azért nem történt, Görbicz elsősorban önmagának köszönheti gyógyulását. Mivel játszani alkart a nyitó meccsen, mindent megtett ezért” – dicsérte játékosát a szövetségi kapitány.

Görbicz a folytatásban is húzóembernek bizonyult, a magyar válogatott a csoportkört és a románok elleni negyeddöntőt sikerrel abszolválta, ám az oroszok elleni elődöntőt és a koreaiak elleni bronzmeccset elvesztette, így negyedik helyen végzett Pekingben.

A jégkorongozó Bartalis István is tudna mesélni arról, testileg-lelkileg mennyire fájdalmas lehet egy nagy világesemény előtt elszenvedett sérülés.

„A mobillelátótól balra fociztunk, ahol sajnos lógnak a kábelek… Egy hosszú labda után futottam, amikor ráléptem az egyik kábelre, és kiment a bokám. Rögtön bevérzett és bedagadt” – mesélte a Nemzeti Sportnak Bartalis, aki pályafutása első, ráadásul hazai rendezésű vébéjére készült, amikor beütött a krach.

A diagnózis részleges bokaszalag-szakadás volt, de a csatár nem adta fel, saját bevallása szerint már attól is kicsordult a könnye, ha hozzáértek a bokájához, de a vébé harmadik meccsén már ő is jégre lépett, sőt a spanyolok elleni 13-1-es mészárlás során gólt is ütött.

Játszott a feljutásról döntő, olaszok elleni meccsen is, ami igazi drámával ért véget, a kétszer is kétgólos hátrányból felálló magyar csapat a hosszabbításban,emberhátrányban kapta azt a gólt, amivel eldőlt, hogy az olaszok kerülnek a legjobbak közé.

Az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás számára a tavalyi, kvangdzsui világbajnokság nem a legkellemesebb élmény, hiszen 200 pillangón nyolcadik lett, ráadásul egy szórakozóhelyen történt eset miatt szexuális zaklatási ügybe keveredett.

Kenderesi: Egy gyerekes fogadásból történő fenékre csapás volt
Arról az estéről mesélt, ami után szexuális zaklatással vádolták meg.

Kenderesi számára a vébén komoly nehézséget jelentett, hogy sérülten versenyzett, mivel kiújult egy korábbi térdsérülése, miután egy taxiból kiszállva rosszul lépett. Ő maga is elismerte, hogy a bal térde egy ketyegő bomba, amit aztán meg is műtöttek a világbajnokság után.

Hatházi Dóra neve akkor került be a köztudatba, amikor februárban egy nizzai versenyen egyéni csúccsal (2:10.76 perc) lett harmadik 200 pillangón, és Hosszú Katinkát is megelőzte, akinek szerinte ez nagyon nem esett jól.

Hosszú Katinka zokon vehette, hogy egy 16 éves magyar legyőzte
Hatházi Dóra úgy érzi, az olimpiára még nem áll készen.

A 16 éves Hatházi is átélt már egy súlyos sérülést, 2017-ben egy testnevelésórán szekrényugrás közben törte el a lábát. Abban, hogy ma már a pillangóúszás a legerősebb száma, valószínűleg a sérülése is szerepet játszott, a törés miatt ugyanis fémlemezek kerültek a lábába, így viszont a mellúszás lábtempóját nem tudta gyakorolni, és ekkor kezdett más úszásnemekre átszokni.

Ne higgyük, hogy magyar sajátosság a fura sérülés!

A szokatlan helyzetben összeszedett sérülésekben a futballisták is erősek, az Arsenal korábbi angol válogatott kapusa, David Seaman a hátizmát húzta meg, amikor a tv-távirányító után nyúlt, míg a Manchester Uniteddel többek között BL-t, klubvilágbajnokságot és hét bajnoki címet szerző Rio Ferdinandnak még leedsi időszakában rándult meg a térde, amikor egy dohányzóasztalon pihentette a lábát tévézés közben.

A Wimbledonnal 1987-ben FA-kupa-győztes kapus, Dave Beasant már a Chelsea játékosa volt, amikor egy asztalról lezuhanó salátaöntetes edényt megpróbált lábbal megállítani, mintha csak egy labdát próbálna levenni, de az ötlet csak elsőre tűnt jónak, az edény ugyanis erősebb volt, mint Beasant lábujja – az esetnek két hónapos kihagyás lett a vége.

A Tottenham egykori dán középpályásával, Allan Nielsennel a lánya babrált ki, aki úgy belekapott apja szemébe, hogy az egy ideig nem ment futballpálya közelébe.

A 22-szeres angol válogatott Darius Vassell csak saját magát hibáztathatta, valamilyen megfontolásból ugyanis úgy érezte, a körme alatt keletkezett vérhólyagra az a legjobb gyógymód, ha egy fúróval meglékeli. A vége az lett, hogy a seb és a focista körme is elfertőződött, utóbbit végül kisebb műtét keretében kellett leszedni.

Liam Lawrence a saját kutyájában botlott meg egy lépcsőn, a bokasérülése olyan súlyosnak bizonyult, hogy műteni is kellett. Nála is rosszabbul járt a 24-szeres walesi válogatott Darren Barnard, akinek a kutyája összepisilte magát a konyhában, a focista pedig a tócsán megcsúszva akkorát esett, hogy öt hónapig kellett kezeltetnie tropára ment térdét.

David Batty (Leeds, Blackburn, Newcastle) kőkemény harcos volt a pályán, de a 42-szeres angol válogatott a saját kislányával nem bírt: a bokája bánta, amikor a 3 éves csöppség áthajtott a lábán a triciklijével. A Sunderland argentin védője, Julio Arca is szabadidejében járt pórul: a tengerben fürdőzve megcsípte egy medúza, és az eset után fellépő allergiás reakciók miatt kórházban kötött ki.

Van, amikor a jóból is megárt a sok. A Milan csapatorvosa sokáig értetlenül állt Kevin-Prince Boateng folyton kiújuló combsérülése miatt, mire a játékos párja, Melissa előállt a magyarázattal: Boatenget az edzések és a meccsek mellett a heti 7-10 szex is lefárasztja. Boateng öccsének, a német válogatottal 2014-ben vb-győztes Jérome-nak is volt egy bizarr térdsérülése: egy repülőn összeütközött azzal a kiskocsival, amin az italokat szervírozzák.

A Sevilla argentin középpályását, Éver Banegát a saját autója intézte el, megállt tankolni, de nem húzta be a kéziféket, az autó pedig elcsapta a játékost, aki örülhet, hogy megúszta bokatöréssel.

A suszter maradjon a kaptafánál, tartja a mondás, és ezt a korábbi amerikaifutballista, az NFL-pályafutása során négy csapatnál is profiskodó Derrick Mason is megtanulhatta. Mason golfozás közben olyan sután ütött, hogy a labda helyett a földet találta el, és a mozdulat következtében eltört egy csont a kézfejében.

A walesi rögbis, Scott Baldwin egy dél-afrikai vadasparkban járt a csapatával, amikor megpróbálta megsimogatni a kerítés mellett lustálkodó oroszlánok egyikét, de a ragadozó nem értékelte a közeledést, és megharapta Baldwin kezét. A baj akkor kezdődött, amikor a seb elfertőződött, így Baldwint műteni kellett, nehogy az legyen a vége, hogy elveszti a kezét.

Majdnem elvesztette a kezét a rögbis, akit megharapott az oroszlán
Scott Baldwin még olcsón megúszta, hogy simogatta az állatot, amely a csuklójánál kapta el.

A baseballos Bret Barberie is különdíjas lehetne, az ebédjét némi csiliszósszal turbózta fel, és az étkezés után nem sikerült teljesen eltüntetni a csili nyomait az ujjairól. Ennek akkor lett jelentősége, amikor a meccs előtt betette a kontaklencséit – az eredményt innen már ki lehet találni.

Egy másik baseballos, Steve Sparks sem játékosként tett szert hírnévre, vele kapcsolatban mindenki arra emlékszik, hogy 1994-ben kificamította a vállát, amikor vagánykodásból félbe akart tépni egy telefonkönyvet egy csapatépítő program során.

A bohóckodásnak ára volt, ugyanis másfél évet kellett várnia, mire újra a legjobb ligában, az MLB-ben játszhatott.

De a műfaj királya minden bizonnyal a New York Mets korábbi baseballjátékosa, Kevin Mitchell, akinek egyszer hányás közben húzódott meg a hasizma, egy másik alkalommal pedig egy túl sokáig mikrózott fánk vonta ki a forgalomból pár napra, mert edzés helyett a fogorvoshoz kellett járnia gyökérkezelésre.

Kiemelt kép: Gary M Prior/Allsport

Ajánlott videó

Olvasói sztorik