Sport koronavírus

Nem mentek egyből karanténba a magyar úszók, mert úgy tudták, nem kell

Kedden kilenc magyar úszó is pozitív koronavírus-tesztet produkált, így szerdán a Magyar Úszó Szövetség kéthetes teljes edzés-zárlatot rendelt azon válogatott versenyzők számára, akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak.

A magyar úszócsapatból legalább kilencen koronavírusosak
Eddig ennyi pozitív teszteredményt érkezett vissza a szövetségbe.

A Bors arról írt, hogy bár az úszók március 13-án tértek haza az edzőtáborokból, az első teszteket csak 24-én végezték el rajtuk.

„Először meglehetősen rosszindulatú azt sugalmazni, hogy a fertőzött úszókat a hazatérésük után tizenegy nappal tesztelte a MÚSZ – mivel senki sem állíthatja, hogy fertőzöttek voltak hazatérésükkor. A külföldről hazatérők közül senkit sem tesztelnek, csak karanténba kerülnek.

Az úszóinknak elvben karanténba se kellett volna menniük, mert nem abból a négy országból jöttek, amelyek március második hetében rajta voltak a listán

– nyilatkozta a 24.hu-nak Csurka Gergely, a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnöke.

„A szövetség folyamatosan adaptálódott az aktuális helyzethez: először az ob-t fújtuk le, majd miután bezártak az uszodák, kellett egy terv, hogy az akkor még el nem halasztott olimpiára miként folytathatják a felkészülést a versenyzők. Az uszodák üzemeltetőivel pedig abban állapodtunk meg, hogy tizennégy nap karantén plusz két negatív teszt a belépő az edzőtáborokba, amelyeket nyilvánvalóan közvetlenül az edzések kezdete előtt kellett elvégezni, azaz teljesen értelmetlen lett volna a hazatérésük után azonnal tesztelni.”

Ha ez bekövetkezik, Hosszú Katinka félelmetesebb lesz, mint valaha
A háromszoros olimpiai bajnok örülne a szabályváltozásnak, amit egy szakportál lengetett be, igaz, nem kizárt, hogy áprilisi tréfaként.

A szövetség keddi közleménye még azt írta: „Estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt. Ők valamennyien külföldi edzőtáborokban jártak, melyeket követően 14 napra karanténba vonultak, azaz hazatérésük óta egyikük sem vett részt edzéseken.”

Ugyanakkor a Blikk kiderítette, a sportolók közül nem mindenki élt az önkéntes karantén lehetőségével.

Március 13-án jöttünk haza Thaiföldről, három nappal később egyszer tréningeztünk a Kőér utcai uszodában, azután zárt be a létesítmény. Mások a Duna Arénában edzettek aznap

– nyilatkozta a lapnak a Kőbánya SC versenyzője, Horváth Dávid, az egyik fertőzött.

A szintén megbetegedett Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs is elismerte, hogy a Duna Arénában tartott foglalkozást tanítványának.

Azonnali edzészárlat a magyar válogatott úszóknál
Akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak, április 15-ig nem edzhetnek.

A kapitány fia is megbetegedett

„A rendszerünk olyan, ami sokat elbír, de ilyenre mi sem számítottunk” – mondta a Reggeli Startban Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, miután kilenc válogatott kerettag úszó koronavírustesztje pozitív lett. Elárulta, hogy az Egyesült Államokban tanuló, szintén úszó Sós Dániel is elkapta a vírust. A karantént és a bezártságot rosszul viseli, mert ő is úszni szeretne.

„Amikor az úszók hazatértek, még nyitva voltak az uszodák, még mindenki abban bízott, hogy hamarosan kezdődik az országos bajnokság, ahol elvben óriási volt a tét, hiszen végleg eldőlt egy sor olimpiai kvóta, azaz mindenki próbált az akkori terveinek megfelelően készülni” – mondta Csurka Gergely.

„Más kérdés, hogy néhány nap leforgása alatt teljesen átalakult minden, így most a MÚSZ egyszerre felel meg az aktuális járványügyi előírásoknak, illetve próbál lehetőséget teremteni a versenyzőknek, hogy medencében edzhessenek, az úszóknál ugyanis semmi sem helyettesítheti a napi 8-10-12 kilométeres vizes edzéseket.

Viszont egyértelmű: jelen helyzetben a járvány mindent felülír, ezért a sok pozitív eset miatt újabb drasztikus lépésre kényszerült a szövetség.

A MÚSZ tehát most kéthetes teljes edzészárlatot rendelt el, eszerint április 15-ig kötelezik a kerettagokat az uszodai felkészülésük felfüggesztésére.

A határidőt megelőzően a válogatott kerettagoknak és felkészítőiknek újabb, immár vérvizsgálattal is kiegészített tesztelésen kell részt venniük, mielőtt újra elkezdhetik medencés edzéseiket – természetesen amennyiben az akkori járványügyi helyzet és szabályozás ezt lehetővé teszi.

Kiemelt fotó: François-Xavier MARIT / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik