Belföld koronavírus

Müller Cecília: Budapesten berobbanhat a járvány

Halmozódást lehet regisztrálni a fővárosban, ahol az igazolt fertőzöttek 42 százaléka található – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos. Müller Cecília az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján hozzátette, a halmozódás miatt nagy a kockázata annak, hogy Budapesten berobban a járvány.

Ha Budapesthez hozzáadjuk Pest megyét is, akkor az összes fertőzött 62 százalékát ebben a régióban regisztrálták.

A hivatalos adatok szerint Budapesten 313, Pest megyében pedig 142 az igazolt fertőzöttek száma.

8 százalékkal nőtt a magyar fertőzöttek száma
Hatósági házi karanténba egyetlen nap alatt ezren kerültek. Két újabb áldozat.

Müller Cecília kiemelte, még sokkal fegyelmezettebb magatartást várnak el a budapestiektől, és kérik, hogy ne lazítsanak azokon az intézkedéseken, amiket az operatív törzs meghozott. Sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozást – tette hozzá.

Jelentős számú román vendégmunkás jelent meg a határokon, vissza akarnak menni Nyugat-Európába dolgozni. Tegnap este még nem tudta az operatív törzs, hogy biztosított-e a célországban a román vendégmunkások fogadása, ezért addig felfüggesztették a belépésüket – mondta Kiss Róbert rendőr.

A kijárási korlátozás kapcsán azt mondta, a fővárosi rendőrök sok embert láttak a Margitszigeten, Normafán. Sőt, mi több, a 13. kerületben illegális gyorsulási verseny volt szombat éjszaka. És a Király utcában és a Gellért téren is több ember összeverődött szombaton, közülük 14 személyt megbírságoltak.

A teherforgalomnál látnak némi fennakadást a belépő oldalon Röszkénél, a kilépőnél személyautónál Nagylaknál.

Több kórházban is vannak fertőzöttek, de nem mondják el, hol

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy más kórházban is ápolnak betegeket, nem csak a Dél-pesti Centrumkórházban. Vidéken is számos kórházban, de nem mondta el, hogy melyeknél.

A maszk viseléséről Müller Cecília ismét elmondta, hogy aki beteg, ne menjen sehova, ne hagyja el a lakását, akkor sem, ha csak gyanakszik a fertőzésre. Ha valaki beteg, akkor hívja az orvosát, konzultáljon vele, és majd a háziorvos hozza meg a döntést a továbbiakról. Ha valaki nem beteg, és ha a biztonságérzetét növeli, akkor viseljen maszkot.

A teszteléseket nyolc laboratóriumban végzik, erről az országos tiszti főorvos azt mondta, nem tervezik, hogy növelik a laborok számát.

Az egészségügyi dolgozókat ellátták már védőfelszereléssel, állítja a tisztifőorvos

Az egészségügyi dolgozók fertőzöttségéről különböző adatok állnak rendelkezésre világszerte. Általában az összes fertőzött 10 százaléka egészségügyi dolgozó átlagosan, de egyes országokban messze több. Magyarországon 12,5 százalék. Az egészségügyi dolgozók, akik a frontvonalban vannak, ők kitettek. Elsősorban nekik önmagukra kell vigyázni, aztán nekünk rájuk – mondta Müller Cecília.

Mégpedig a speciális egyéni védőfelszerelések viselésével. Minden fortélyt be kell vetni a kormányoknak, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelést biztosítsunk – mondta az országos tiszti főorvos. Azt is állította, hogy

megkezdték a napokban az alapellátást nyújtók ellátását, miután a kórházi dolgozókat ellátták.

Ha elkapta a koronavírust egy egészségügyi dolgozó, akkor a környezetét – azokat, akikkel szorosan kontaktált, így mondta Müller – tesztelik. Tehát a kollégáikat, családtagjaikat, és mást is, akikkel szorosan kontaktált.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik