Sport koronavírus

A magyar úszócsapatból legalább kilencen koronavírusosak

Közleményt adott ki a Magyar Úszó Szövetség azt követően, hogy a magyar válogatott tagjai közül Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Horváth Dávid és Bohus Richárd bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. A szervezet közölte, hogy az elmúlt hetekben külföldi edzőtáborban részt vettek közül csak azok folytathatják az edzéseket, akik

  • két negatív teszteredményt produkálnak – a vizsgálatokat három nap különbséggel végzik el –,
  • illetve a hazaérkezésük után legalább 14 napot karanténban töltöttek.
Kapás sírt, Kozma a feleségét félti
Mindketten tünetmentesek.

A Magyarországon készülők esetében egy negatív teszt volt az elvárás – itt meg kell jegyezni, hogy az említett úszók első teszteredménye negatív volt. A vizsgálatokhoz a MÚSZ egy magánszolgáltatót vett igénybe, míg a teszteket államilag akkreditált laborokban dolgozták fel – az eljárás teljes költségét a szövetség saját forrásaiból fedezte. Az úszók mellett edzők és gyúrók is átestek a tesztelésen.

A szövetségbe folyamatosan érkeznek az eredmények, melyek kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt, olvasható a közleményben. Ők mindannyian külföldön jártak, hazatérésük óta nem vettek részt edzésen.

Azzal folytatták a közleményt, hogy a MÚSZ teljes mértékben együttműködik az egészségügyi szervezetekkel, és kizárólag azon úszóinak teszi lehetővé a medencés edzések elkezdését, akik esetében kizárható a fertőzés – azaz az egy vagy két negatív teszt mellett az is, hogy bármilyen formában érintkeztek fertőzött társaikkal akár a karantén kezdete előtt, akár annak letelte után.

A zárt edzőtáborok során az úszók folyamatos orvosi felügyelet alatt dolgoznak majd, és rendszeresen részt vesznek egészségügyi vizsgálatokon.

Akik eddig megfertőződtek, ők nem igényeltek különleges orvosi ellátást, de a járványügyi hatóságok felvették velük a kapcsolatot.

Nem kötelező az edzőtábor, hanem egy lehetőség

Megkerestük a szövetséget is az edzőtáborral kapcsolatban, a sajtófőnöktől, Csurka Gergelytől pedig megtudtuk, hogy senki számára nem kötelező a részvétel, hanem ez egy lehetőség. Volt is olyan, aki nem kíván élni ezzel, a többség viszont nem szeretné veszni hagyni az eddig elvégzett munkát, pár hónap kiesése elképesztő módon kihat az izomzatra és az állóképességre, a medencés edzéseket pedig nem lehet a szárazföldön pótolni.

A nyitóképen Kozma Dominik látható. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik