Sport

A magyar csapatsportágak becsületéért szállnak harcba a női pólósok

A női pólósokon nagy a nyomás a budapesti Európa-bajnokságon. Nem csak azért, mert hazai közönség előtt várnak tőlük legalább dobogós helyezést, hanem azért is, mert a tornán csupán egy olimpiai kvótát lehet megszerezni. A százszázalékos mutatóval megnyert felkészülési torna után viszont az önbizalom annyira megvan, hogy két rutinos játékos is kimaradt Bíró Attila 13 fős keretéből.

Nem indult túl szerencsésen a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság előkészülete: a torna kabalafigurája, az itthon népszerű mesehős, Vízipók ritka rondára sikerült. Ez annyira kiakasztott sokakat, hogy záporoztak a megjegyzések a szervezőknek, a Magyar Vízilabda Szövetség pedig azonnal bocsánatot kért és ígéretet tett a kabala életnagyságú változatának újratervezésére.

Szerencsére a női pólóválogatott ennél sokkal eredményesebben készült az Eb-re: százszázalékos mérleggel nyerte meg azt a felkészülési tornát, amelyen többek között a tornán velünk egy csoportban szereplő görögöket is megverte.

Dobogóig meg sem állunk?

A női válogatotott a Dunaújvárosban rendezett minibajnokság mindhárom mérkőzésén rendkívül meggyőző játékkal nyert:

Ennek ellenére Bíró Attila szövetségi kapitány kicsit sem tűnt boldognak az 53-20-as gólkülönbségű tornagyőzelemnek, ugyanis attól tartott, hogy elaltatja pólósait a nagy siker.

Annak ellenére, hogy magabiztosan nyertünk, nem szeretem az ilyen meccseket, mert ezek elaltatják a győztes felet. Ennyivel nem vagyunk jobbak és már most aláírnám az egygólos sikerünket az Európa-bajnoki csoportmérkőzésen

mondta a válogatott edzője a szövetség honlapjának a görögök legyőzése után.

Ripityára verte ellenfelét a magyar pólócsapat, a kapitány mégis bosszús
Mindhárom meccsét magabiztosan nyerte a női vízilabda-válogatott, de Bíró Attila tart a csalóka eredménytől.

A budapesti Európa-bajnokságon az orosz és a görög csapat lehet a legnagyobb rivális, de előttük a horvát és a szlovák csapattal is találkozunk. A hatosból papíron nem lehet gond az első négybe kerülni, amely után viszont az egyenes kiesés szakasszal megkezdődik a hajtás az éremért, sőt akár az olimpiai kvótáért is.

A szövetségi kapitány decemberben egyértelműen fogalmazott: dobogós helyet vár csapatától.

A magyar női pólosok a korábbi 17 Európa-bajnokság során mindössze négy alkalommal csúsztak le a dobogóról, legutóbb épp Bíró Attila vezetésével, miután Spanyolország 12-6-ra nyerte a 2018-as torna bronzmeccsét – azon kívül 2010-ben, 1999-ben és 1997-ben nem sikerült az első háromban végezni. Az Eb-n olimpiai kvótát is lehet szerezni, mivel azonban a mezőnyből csak a vb-ezüstérmes spanyolok lesznek már biztos ott a tokiói játékokon, ehhez vagy tornát kell nyerni, vagy a spanyolokkal kell döntőbe kerülni.

Faragó Tamás, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya úgy véli, az Európa-bajnkság legfontosabb feladata, hogy kijusson a női pólócsapat az olimpiára.

Elsősorban azt várom, hogy kikerüljük az olimpiára, mert gyakorlatilag a csapatsportágak többsége elvérzett.

Talán a női kézilabdázóknak van még valamennyi esélye kijutni, de a labdajátékokban úgy fest, csak a női, illetve férfi vízilabdázók fogják képviselni Magyarországot – nagyon szeretném, ha a vízilabda kedvelői nem csalódnának. Mindkét csapatunk bízik abban, hogy itthon meg lehet nyerni az Európa-bajnokságot, de ha valamiért ez nem sikerül, az első háromban végezni is még jó eredménynek számít. Nem szabad elfelejteni, hogy márciusban még lesznek olimpiai selejtezők, ahol úgy gondolom, még mindig meg lehet szerezni ezt a kvótát″ – mondta az olimpiai és világbajnok vízilabdázó a 24.hu megkeresésére.

A magyar csapat szerencsére rendelkezik a komoly elvárások eléréséhez alkalmas játékosállománnyal. A válogatott gerincét elsősorban az öt éve mindig országos bajnoki címet szerző UVSE adja négy játékossal, köztük van az a Keszthelyi Rita is, aki itthon a legjobb, egy nemzetközi szaklap szavazásán pedig a második legjobb női pólós volt 2019-ben.

Keszthelyi Rita a spanyol Judith Forca Ariza szorításában a világbajnoki elődöntőben, Kvangdzsuban. Fotó: Catherine Ivill/Getty Images

A kvangzsui vb gólkirálynőjének ez lesz egyébként a hatodik Eb-je, eddig két bronz- és egy aranyérmet nyert. A csapatkapitány mellett négy-négy Eb-részvételt tudhat már maga mögött Illés Anna, Gangl Edina és Csabai Dóra is, újoncot pedig nem is nevezett Bíró Attila a bajnokságra, így aztán a válogatott magja már jól ismeri egymást.

Két nagy név hiányzik majd viszont a csapatból: a 2012 óta válogatottat erősítő Antal Dóra és a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes Szücs Gabriella. A két megbízható pólós régóta alapembere a nemzeti csapatnak, egy világbajnoki bronzérem mellett két Európa-bajnoki bronz- és egy aranyérem is köszönhető nekik az elmúlt évekből, a keretszűkítésnél azonban kiestek.

„Közhely vagy sem, az elmúlt öt esztendő legnehezebb világverseny előtti döntését kellett meghoznom. Olyan szinten nőttek fel a fiatalabb játékosok a tapasztaltabbakhoz, hogy nünaszok dönthettek csak. Szerkezetileg per pillanat a kijelölt tizenhárom játékosból álló csapatot tartjuk a legjobbnak arra, hogy az Európa-bajnokságon az ismert célokért harcoljon” – mondta Bíró Attila a két vízilabdázó kihagyásáról.

A válogatott keretéről is megkérdeztük Faragó Tamást, ezzel kapcsolatban maximálisan kiállt Bíró döntése mellett.

Egyszer Kemény Dénes azt mondta, nem mindig a 13 legjobb játékosból áll a legjobb csapat. Ennek megfelelően, ha a kapitány úgy gondolja, hogy ezekre a játékosokra van szükség, akkor az így is van. Biztos, hogy azt a 13 vízilabdázót válogatta be, akik egy jó csapatot tudnak alkotni.

Bíró szerint pedig csapata készen áll arra, hogy harcba szálljon mindenért, vagyis jelen esetben egy olimpiai szereplést érő aranyéremért.

A magyar válogatott kerete és programja

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A válogatott csoportmeccsei az Eb-n:
Január 12.: Magyarország–Horvátország (19.30)
Január 13.: Szlovákia–Magyarország(19.00)
Január 15.: Magyarország–Oroszország (19.00)
Január 17.: Magyarország–Görögország (19.00)
Január 19.: Szerbia–Magyarország (19.00)

Kiemelt kép: Derencsényi István/MVLSZ

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik