Sport

Pénzért nem lehet megvenni a kéziválogatott sikereit

Furcsa kettősség jellemzi a magyar kézilabdát: míg klubszinten feneketlen pénztárcával lehet sikeresnek lenni, addig a válogatottaknál továbbra is problémákkal küzdünk. Ilyen volt 2019 az egyik legnépszerűbb csapatsportágunkban.

Magyar söprés a női nemzetközi kupákban

Az vitathatatlan, hogy a női Bajnokok Ligájában egy stabil gazdasági háttérrel és egy kisebb világválogatottal szinte elkerülhetetlen a négyes döntő. A Győri Audi ETO ugyanazt az elsöprő erőt testesíti meg, mint a hetvenes-nyolcvanas években a 12-szeres bajnok Szpartak Kijev, vagy a 90-es években a nyolcszoros győztes osztrák Hypo: 2013 óta a csapat ötször végzett az első helyen.

Miközben a klub büszke az utánpótlás-nevelésére, addig a meghatározó játékosainak nagy része külföldről érkezik. A hihetetlen büdzsé arra is jó, hogy pár mellényúlás is beleférjen, hiszen a nagy forgalomban a fanatikus megszállottakon kívül ki emlékszik már arra, hogy ETO-játékos volt egykoron Tamires Morena Lima, Macarena Aguilar, Ida Alstad vagy Susann Müller?

A csapat az előző idényben is bizonyította klasszisát, megnyerte a magyar bajnokságot, a Magyar Kupát, a Bajnokok Ligájában pedig veretlenül lett első, két döntetlenjét az FTC ellen érte el a középdöntőben.

Elképesztő küzdelem árán lett újra BL-győztes a Győri ETO
Danyi Gábor az első magyar edző, aki Bajnokok Ligáját nyert a Győrrel.

És amit eddig látunk, azt mutatja, ez a sorozat a 2019–2020-as idényben is folytatódik, a csapat a BL-ben hibátlan még, közben pedig már újabb világklasszis szerződtetett a részleges térdszalag-szakadásból lábadozó olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok kapus, Laura Glauser személyében.

Az FTC-Rail Cargo Hungaria tavasszal úgy maradt le a BL-elődöntőről, hogy oda-vissza kikapott a Rosztov-Dontól, a mostani szezonban azonban mindössze egy pontról folytathatja a középdöntőben, ahol a Rosztov-Don mellett a dán Esbjerg és a román CSM Bucuresti vár rá. A jó teljesítményre a jövő szempontjából is szükség lesz, ha nem is a BL-ben, de az NB I-ben mindenképpen: a klub erősítéseket tervez (szurkolói fórumok pletykái szerint a Thüringer HC-ből a német válogatott Emily Bölk, Alicia Stolle, esetleg a cseh Iveta Luzumova érkezhet), ahhoz pedig szükséges lenne megszerezni az első két hely valamelyikét.

Megszületett a Siófok első nemzetközi kupagyőzelme, behúzta az EHF Kupát
Története legnagyobb sikerét aratta a siófoki kézilabdacsapat.

Kihívó akad: a Siófok ugyanis az előző idénybeli EHF-kupa-győzelmével komoly vetélytársnak ígérkezik, de a Balaton partján is látszik, ilyen bravúrra csak külföldi segítséggel van lehetőség. A Viborg elleni elődöntő erre kirívó példa volt, a norvég Tor Odvar Moen edző az idegenbeli mérkőzésen egyetlen magyart sem küldött pályára (hacsak a tunéziai-magyar kettős állampolgárságú beállóst, Elghaoui Asmát nem számítjuk annak), de az itthoni meccsen is csak egy, Such Nelli kapott lehetőséget).

BL-döntőig jutott a Veszprém

Hasonló volt a helyzet a férfiaknál is azzal a különbséggel, hogy a szakágban túl sok a klasszis ahhoz, hogy csak a vásárolgatással oda lehessen érni a csúcsra. A PSG a legjobb példa erre, a katari pénznek köszönhetően évek óta legnagyobb büdzsével gazdálkodó francia klub képtelen feljutni a csúcsra.

A Telekom Veszprém sem panaszkodhat, a legutóbbi hat idényben ötször is ott volt a Final Fourban, háromszor döntőt játszhatott, de sorrendben a Barcelona, a Kielce majd a Vardar jobbnak bizonyult. Az előző idényben az északmacedónok (akik a negyeddöntőben a MOL-Pick Szegedet is elintézték) 16-11-es félidő után simán, 27-24-re nyertek a fináléban.

Hiába a feltámadás, a Telekom Veszprém újra elbukta a BL-döntőt
A második félidőben úgy nézett ki, hogy a magyar bajnok elkaphatja a Vardar Szkopjét. Az utolsó pillanatokat viszont az észak-macedón csapat bírta jobban.

A Magyar Kupa-döntőt elveszítő, de a bajnoki címet visszanyerő veszprémiek a jelenlegi idényben szintén szintet léptek: szeptember 21-én a hazai 37-31-es vereség alkalmával kizárólag külföldiekkel állt fel a Kiel ellen.

Vb-bukás után az Eb-ben reménykedve

Miközben klubszinten Európa elitjében emlegetik a magyarokat, a válogatottak nem kényeztették el a szurkolókat. A férfiak úgy utaztak ki a dán-német közös rendezésű világbajnokságra, hogy legalább a hetedik helyet megszerezzék, hiszen a 2-7. helyezettek vehetnek részt a jövő áprilisban sorra kerülő olimpiai selejtezőtornákon.

A Csoknyai István és Vladan Matics irányította együttes a csoportban úgy lett második, hogy csak Angolát és Katart tudta legyőzni, Argentínával és Egyiptommal ikszelt, Svédországtól pedig 33-30-ra kikapott. Jött a középdöntő, ahol Dánia és Norvégia ellen nem volt esély, Tunézia legyőzése pedig összességében csak a 10. helyhez volt elég.

A jövő évi Európa-bajnokságon persze van még esély a kvalifikáció kivívására, de a szövetség a bukdácsolós selejtezők után edzőt váltott, és nagy kérdés, hogy a csapat Gulyás István vezetésével mire lesz képes az oroszok, a dánok és az izlandiak ellen a malmői Eb-csoportban.

A nők is megégtek a vébén, de nincs még minden veszve

A női juniorválogatott 27–20-ra legyőzte Hollandiát a hazai rendezésű Európa-bajnokság döntőjében, így története során először – három ezüst után – aranyérmes lett. Kim Rasmussen, a felnőttcsapat szövetségi kapitány nem véletlenül merített a fiatalabb generációból, azonban a decemberi világbajnokságon minden idők második legrosszabb vb-teljesítményével csak a 14. hely jutott, egyik európai ellenfelet sem sikerült legyőzni.

Azonnali hatállyal eltiltotta Kim Rasmussent az IHF
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség a Románia elleni vb-meccset követő sajtótájékoztató miatt döntött így.

Szerencsére a vetélytársak kibrusztolták, hogy a tavalyi Eb-7. pozíció olimpiai selejtezőt érjen, nem mintha egy sikeres kvalifikációval hosszú távon bármi is megoldódna. Ott a címvédő oroszok mellett Szerbia és Kína lesz az ellenfél, a hazai tornáról az első kettő utazhat majd a tokiói játékokra. Már csak az a kérdés, ki ül a kispadon, ugyanis Kim Rasmussent eltiltotta a nemzetközi szövetség…

658 milliárd ment látványsportokra, 25 milliárd Felcsútra az államkassza helyett
Orbán Viktor faluját ma már kézilabdaklubok követik a sikerlistán. Mérlegen a nyolc éve tartó, őrült összegű taorendszer.

Amióta a tao-rendszer beindult, a legnagyobb haszonélvező, a 275,3 milliárd forintot (!) kasszírozó futball mellett a kézilabdába nyolc év alatt 150,5 milliárd forint ömlött. Ennyiből azért legalább a válogatottunk ott lehetne az olimpián.

Kiemelt fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik