Élő Sport

Elképesztő küzdelem árán lett újra BL-győztes a Győri ETO

Első nemzetközi trófeáját nyerte magyar vezetőedző irányításával a címvédő Győri Audi ETO KC. Danyi Gábor csapata a vasárnap bronzérmet nyerő Kristiansand Viperst kilenc góllal gázolta el az ETO a szombati elődöntőben, így jó formában várhatta a döntőt.

Nehezen indult a finálé, mert a kapusok nem kapták el azonnal a fonalat, ráadásul a Rosztov-Don elképesztően keményen védekezett. A hatalmas iram viszont felőrölte az oroszokat és apránként kiütközött a győri játékosállomány erőssége. Az utolsó tíz perc különösen erősre sikerült, többek között egy 4-0-s szérának hála 15-11-re vezetett a Győr.

Fordulás után egymás torkának esett a két együttes, amiből az ETO került ki szerencsétlenebbül, mivel Nycke Groot veszélyes faultja után végleges kiállítást kapott. Rendkívül fizikális lett a meccs, sorra jöttek a videózásra váró események, de a meccs nagy részében tartotta a négy-ötgólos különbséget a magyar csapat.

A végére aztán egyre több kedvezőtlen ítélet született, nem jött ki jól a lépés az Győrnek és apránként felzárkózott a Rosztov-Don. Az utolsó percekre aztán már tényleg szoros lett a végén, az utolsó percben ráadásul a remeklő Eduarda Amorimot is végleg kiállították. Danyi labdatartást kért, Stine Oftedal mégis kapu mellé lőtt, ezzel felajánlva a lehetőséget az oroszoknak az egyenlítésre. A helyzet jött is, a döntőn fantasztikusan védő Kari Aalvik Grimsbø viszont a helyén volt, így 25-24-re a Győr nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Győzelmével a Győri ETO egyetlen mérkőzést sem veszített el az idei szezonjában.

Eredmény – Bajnokok Ligája-döntő

Győri Audi ETO–Rosztov-Don 25-24 (15-11)

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Kupagyőztes!

Görbicz Anita kezében a trófea, ömlik a pezsgő, hullik a konfetti, a Győr zsinórban harmadszor, összesen ötödször lett BL-győztes. Szép munka volt!

Már nem kapott akkor tapsot Martín, sőt

Most kapják meg az érmeket az orosz csapat tagjai, edzőjüket, az évekig Győrben dolgozó Ambros Martínt a meccs elején még nagy taps fogadta. Most azonban már fütyültek is a nézők, amikor felhangzott a neve.

Görbicz még az elnököt is hátba vághatja

A Győr elnöke, Bartha Csaba pár másodperccel a végső dudaszó után már a játékosokkal ünnepelt a pályán. Amikor a csapat a díjátadó előtt bevonult az öltözőbe, az utolsónak levonuló Görbicz hátba verta Barthát, aki erre a nagy pacsival válaszolt.

Sírás az egyik oldalon, hason csúszás a másikon

Ambros Martín nagyon bosszúsan harapott az ajkába, tavaly még a Győrrel ünnepelt, most viszont a vesztes oldalon állt. Az oroszok közül páran sírtak, a győriek viszont táncoltak, aztán kirohantak a tábor elé és hason csúszva ünnepeltek.

Grimsbö védéssel nyert BL-t a Győr!

Nehezen indult a finálé, mert a kapusok nem kapták el azonnal a fonalat, ráadásul a Rosztov-Don elképesztően keményen védekezett. A hatalmas iram viszont felőrölte az oroszokat és apránként kiütközött a győri játékosállomány erőssége. Az utolsó tíz perc különösen erősre sikerült, többek között egy 4-0-s szérának hála 15-11-re vezetett a Győr.

Fordulás után egymás torkán esett a két együttes, amiből az ETO került ki szerencsétlenebbül, mivel Nycke Groot veszélyes faultja után végleges kiállítást kapott. Rendkívül fizikális lett a meccs, sorra jöttek a videózásra váró események, de a meccs nagy részében tartotta a négy-ötgólos különbséget. Nem jött ki jól a lépés az ETO-nak, apránként felzárkózott a Rosztov-Don, az utolsó másodpercekre Amorimot is kiszórták a bírók, az utolsó másodpercben Grimsbö bravúrja kellett, de behúzta az ötödik BL-trófeáját a Győri ETO!

Amorimot nem látjuk ma már a pályán

A Győr nem tudott gólt lőni előnyéből, ráadásul 37 másodperccel a vége előtt Amorim szabálytalankodott, amiért sajnos megkapta a harmadik kiállítását is, ami viszont nagyobb baj, hogy hetessel jött a Rosztov-Don. Ezzel már Amorim sem állhat be a továbbiakban. Abbingh bevágta a büntetőt, feljött 25-24-re az orosz csapat, amely ki is támadt. Danyi Gábor 17 másodperccel a vége előtt időt kért.

Kettős emberelőnyben a magyarok!

Szedojkina ugyan térddel védte Görbicz büntetőjét, de emberhátrányban kellett támadnia a Rosztovnak három perccel a vége előtt. Ambros Martín kihasználta utolsó időkérését. Abbingh pokoli erővel lőtt a bal fölső sarokba, feljött két gólra az orosz csapat. Martín elcserélte magát és hosszas videózás után kiderült, hogy tényleg nem sikerült szabályosan váltani, kettős emberelőnybe került a Győri ETO!

Tomori is kiáll két percre

Visszajött Görbicz, de nem tudott túljárni Pessoa eszén, ráadásul Kuznyecova próbálkozása is pontatlan volt. Ugyan a győrieké lett a labda öt perccel a vége előtt, Tomori két percre kiült. Szépen pörgette is az órát az ETO, de Oftedalra már ki voltak hegyezve az oroszok, így ellehetetlenítették a norvég passzlehetőségeit. Sajnos az emberelőnyt ügyesen kihasználta a Rosztov és Managarova szépített a jobb szélről betörve, de nagyon stabil a Győr.

Mindenki talpon

Álljátok fel! – jött a felszólítás a győri tábortól, úgyhogy az utolsó öt percre csak azok maradtak ülve, akik a számítógépek előtt végzik a munkájukat.

Mindjárt felrobban a Rosztov kapusa

Rövid idő alatt kétszer járt szerencsétlenül Pessoa, a Rosztov brazil kapusa, Amorim két olyan gólt dobott neki, ami a lábai alatt, között mentek be valahogy. A második után olyan dühösen, indulatosan csapott a levegőbe, hogy nem szívesen lettünk volna a közelében.

Őrületes küzdelem zajlik

Kissé érthetetlen módon kétperces kiállítást kapott Görbicz, amiből Bobroknyikova rendkívül látványos gólt dobott. Akadt egy kis zavar támadásban, de az elszórt labdából szerencsére Makejeva fölső kapufát dobott, így nem tudta csökkenteni hátrányát az orosz csapat. Amorim viszont nem volt ilyen nagyvonalú, olyan erővel ágyúzott a kapus lábai közé, hogy az csak a kapuban köthetett ki.

Vége a magyar gólcsendnek

Hatperces gólcsendet tört meg Görbicz büntetője, már nagyon kellett lélektanilag az újabb győri gól. Meg is jött a kedvük a lányoknak, de Lois Abbingh távoli bombája a felső lécről a kapuba pattant. Eduarda Amorim is bevágta Görbicz után a maga hatodik gólját, így az utolsó tíz percben négygólos a magyar előny. Ambros Martín időt is kér, érzi, hogy most nem a csapata kezében van a meccs.

Felzárkózott a Rosztov-Don

A Rosztov csak tartani tudta a hátrányát, egészen 22-18-ig, amikor egy hetesnél Kiss Éva sem tudott hárítani, így háromra feljöttek az oroszok. Brattsetet legyőzte a túlerő, viszont Görbicz Anita lövését megfogta Pessoa, de visszaérve labdát szerzett. Oftedalt egyszerűen nem tudják tartani a Rosztov-Don játékosai. Ezek nem kimondottan a szép kézilabda percei, de akkora küzdelem zajlik a pályán, hogy csak tátott szájjal lehet nézni.

Soha ne dühítsd fel Görbiczet!

A bírók elvették a Győrtől a labdát, amit Görbicz nagyon zokon vett, még visszafutás közben is mondta a magáét az egyik bírónak a magyar-lengyel barátság jegyében. A reklamálás miatt kissé lemaradt a győriek 13-asa, de ebből is képes volt előnyt csiholni, a társat kereső Rosztov-játékos kezéből hátulról simán elcsórta a labdát. Hiába, a rutin!

Nem esett össze az ETO, sőt!

Grimsbö két egészen lélegzetelállító védést mutatott be, miközben Oftedal is belelendült a gólgyártásba. A közönség is megérezte, hogy jókor jön a segítség, óriási hangorkán támadt. Pessoa is kezdi elkapni a fonalat a Rosztovnál, két nagy védése is volt, főleg Amorim lövéseire érzett rá. Hansent viszont elkapta a harci gőz, vicsoroga végigment az ellenfél térfelén és a kapuba bombázott, majd olyat ordított, mint egy oroszlán. A tűz átragadt a társakra is, egy labdaszerzés után Kristiansen dobott gólt lerohanásból, így újra öttel megy a Győr.

A kiállított győri a lelátón is ezer fokon ég

A holland légiós, Nycke Groot kissé feleslegesen követett el piros lapot érő szabálytalanságot, de a lelátón is fölmegy a vérnyomása egy-egy ítélet után. Az előbb akkora vehemenciával vitatott egy ítéletet, hogy talán azóta is csuklik a bíró édesanyja.

Most van baj, Groot piros lapot kapott

Egy labdaszerzés után szabálytalankodott a holland, hogy ne kapjon gólt a Győr, viszont sajnos joggal állították ki végleg a meccsből a lengyel bírók, nagyon veszélyesen védekezett. A hetest is bevágták az oroszok, majd a magyar csapat is kihagyott egy helyzetet. Meg kéne nyugodni, főleg mivel Makejeva újabb góljával csökkent az előny.

Amorimot megint kiállították

Gyors gólváltás után kisegítette a győrieket a kapufa, sajnos azonban eladta az ETO a labdát, Amorim pedig miközben labdát akart szerezni kiosztott egy jókora maflást. A bírók megnézték a felvételt és nem állították ki Amorimot, mivel nem volt szándékosság a mozdulatában. A két perc viszont jár, ami a győrinek már a második a döntőben. Kuznyecova első lövését kivédte Grimsbö, az ismétlésnél viszont nem volt esélye.

Elkezdődött a második félidő

Emberelőnyben kezdett a Győr, Grimsbövel a kapuban. Stabil védekezéssel kezdtünk, nem is kapott gólt az ETO, viszont Amorimot bedarálták az orosz védők. Görbicz viszont nem tud hetest hibázni a mai napon, reméljük nem is tervezi! 16-11

Olvasói sztorik