Sport

Nem tud visszavonulni a gyermeke életéért tornázó, halálugrást is bevállaló legenda

Csodaszámba megy Okszana Csuszovityina teljesítménye, aki 1991-ben nyerte első érmeit felnőtt világversenyen, most pedig 44 évesen kvalifikált nyolcadik olimpiájára. A tornász súlyos beteg kisfia és Tom Cruise miatt sem hagyta abba a sportot.

Okszana Csuszovityina elképesztő pályafutását a múlt héten befejeződött stuttgarti világbajnokság sem törte meg: ugyan csupán a 87. helyen végzett az egyéni összetett selejtezőjében, ám a sportág bonyolult kvalifikációs rendszere révén a kvóták újraelosztásánál a fel nem használt indulási jogok egyikét megkapta. Ez azt jelenti, hogy a 44 éves üzbég sportoló a nyolcadik olimpiájára készülhet.

A torna élő legendája 45 évesen szerepel majd az olimpián
A történelem egyetlen tornásza, aki már a nyolcadik olimpiájára készül.

A tornát a leggyakrabban a tinédzserek sportjának gondolják, hiszen az átlagéletkor egy női versenyen 20-22 év körül mozog, az éremszerzők közül az öt aranyat szerző, immáron 19-szeres világbajnok és 25 vb-éremmel rendelkező Simone Biles is mindössze 22 éves volt.

Egy ilyen mezőnyben a 44 éves Csuszovityina valóban kilóg a sorból, lassan három évtizede ott van legjobbak között, ő az élő bizonyíték arra, hogy lehet ezt a sportágat idősebb korban is űzni komolyabb szinten. „Senki sem tudja, hány éves valójában, mert úgy tűnik, hogy szinte az összes olimpián ott volt” – viccelődött az amerikaiak olimpiai és háromszoros világbajnok tornásza, Shawn Johnson, aki 2012-ben, 20 évesen vonult vissza.

13 évesen már szovjet ifjúsági bajnok volt (Fotó: Vladimir Rodionov / Sputnik)

Valójában hét olimpián járt eddig, amire egyetlen tornász nem volt képes korábban, Tokióban tovább javíthatja ez a sokáig megdönthetetlen csúcsot.

Nem véletlen a becenév: a tornasport nagymamája.

Ónodi Henrietta nagy vetélytársa volt

Csak 13 ilyen sportoló akad

Okszana Csuszovityina lesz a 14. sportoló, aki legalább nyolc olimpián versenyezhet, de a tornászok között már a hét részvételével is csúcstartó. Az örökrangsort a kanadai díjugrató, Ian Millar vezeti (10) a szovjet, majd lett színekben szerepelt sportlövő, Afanasijs Kuzmins és az osztrák vitorlázó, Hubert Raudaschl (9-9) előtt. Az olasz Piero D’Inzeo és Rajmondo D’Inzeo lovaglásban, a jugoszláv, majd szlovén Rajmond Debevec, a perui Francisco Boza, illetve a szovjet/grúz Nino Salukvadze lövészetben, a dán Paul Elvström és a brit, majd bahamai Durward Knowles vitorlázásban, a német/olasz Josefa Idem kajak-kenuban, míg a kanadai Lesley Thompson evezésben szerepelt nyolc olimpián. A kakukktojásnak a japán síugró, Kaszai Noriaki számít, ő az eddigi egyetlen olyan sportoló, aki nyolc téli olimpián vett részt.

Csuszovityina 1975. június 19-én született, 1982-ben kezdett el tornászni, 1988-ban, 13 évesen már szovjet ifjúsági bajnok volt. Két év múlva már a felnőtt válogatott álladó tagjának számított, az 1990-es Jóakarat Játékokon aranyérmet szerzett ugrásban, az 1991-es indianapolisi vébén csapatban és talajon világbajnok lett, míg ugrásban a román Lavinia Milosovici mögött – holtversenyben a magyar Ónodi Henriettával – ezüstérmet szerzett.

1992-ben az Egyesült Csapat színeiben olimpiai bajnok lett csapatban, a párizsi vébén pedig Ónodi és Milisovici mögött bronzot nyert.

Az olimpia után az egykori szovjet tornászok visszatértek hazájuk válogatottjába, így ő az üzbégeknél folytatta. Ugyan a feltételek sokkal gyengébbek voltak, mint a hőskorban, Csuszovityina az elavult, és nem biztonságos szereken gyakorolva is képes volt az élvonalban maradni.

1993 és 2006 között ő volt az üzbég tornasport legnagyobb csillaga, különböző nemzetközi versenyeken több mint 70 érmet szerzett (köztük egy aranyat, két ezüstöt és két bronzot a világbajnokságokon).

Mindent a fiáért

Tom Cruise-ért bármit

Amikor riói olimpián feltették neki a kérdést, hogy tudja megőrizni a fiatalságát így felelt: „A titok egyszerű: Tom Cruise. Van egy falomon lógó portré róla, mert nagyon szeretem őt. Minden nap ránézek, és azt gondolom, hogy kedvéért fiatalnak kell maradnom. Ha egy nap találkozom vele, nem szeretnék túl öregnek kinézni.”

A személyes élete nagyobb kihívást jelentett számára: az ortodox keresztény családja nem nézte jó szemmel, hogy feleségül ment egy muszlim birkózóhoz, Bakhodir Kurbanovhoz. Kisfiuk, Alisher 1999-ben született meg, de a gyermeknél hároméves korában leukémiát diagnosztizáltak.

Mivel Üzbegisztánban nem volt biztosított a megfelelő orvosi ellátás, a legjobb, németországi kezeléshez pedig 120 ezer dollárba került, a család eladott egy lakást és két autót, majd Kölnbe költözött. De a pénz nem volt elég, ekkor nyújtott neki segítő kezet Shanna és Peter Brüggemann a helyi klub két főedzője: az adományok gyűjtéséből befolyt pénz, és amit Csuszovityina a győzelmekért, érmekért kapott, biztosította Alisher kezelését.

A sportolóval rengeteg interjú készült, a világ minden tájáról érkezett támogatás. Csuszovityina még emlékszik arra, hogy kapott egy borítékot az Egyesült Államokból, egy kisfiú küldött neki öt dollárt.

Ha nem versenyezem, akkor a fiam sem fog élni. Ennyire egyszerű

– nyilatkozta Csuszovityina, aki folytatta tornát, és miután 2006-ban megkapta az állampolgárságot, németként versenyzett tovább. Új hazája színeiben a 2008-as pekingi olimpián ezüstérmet szerzett ugrásban, 2011-ben vb-2., 2006-ban vb-3. lett, a 2008-as clermont-i Európa-bajnokságon pedig megnyerte kedvenc számát.

Először 2009 áprilisában jelentette be, hogy a vb után visszavonul, de 2010-ben visszatért és sikerrel kvalifikált a 2012-es londoni játékokra. Az olimpia után ismét kijelentette, hogy visszavonul és edzőként dolgozik tovább, de ismét nem tudta abbahagyni.

41 évesen a Produnovát is megpróbálta

Miután fia tünetmentes lett, a család hazaköltözött, ő pedig kérvényezte, hadd folytassa ismét üzbég színekben. Ott is volt Rióban, ahol ugrásban a 7. lett. De nem akármilyen versenyen: 41 évesen megpróbálkozott a halálugrással is, hogy legyőzze Simone Bilest.

A legnehezebb és legrizikósabbnak tartott ugrást Produnovát a névadó orosz Jelena Produnova 1999-es kísérlete óta kevesen hajtották végre sikeresen. Az ugrás annyira veszélyes, hogy ha rosszul sikerül, a sportoló akár a nyakát is törheti – Simone Biles azzal utasította vissza a kipróbálását, hogy nem akar meghalni.

Csuszovityinának megvolt hozzá a kellő technikája, ám így sem sikerült végrehajtania tökéletesen, de megúszta sérülés nélkül.

A döntő után hosszú ideig gondolkodtam azon, mi legyen. Folytassam vagy sem? Majd másnap reggel felébredtem és rájöttem, hogy felkészülnék a következő olimpiára és megvalósítom az álmom. Hét olimpián vettem részt, nyertem aranyat a Szovjetuniónak, ezüstöt annak a Németországnak, amely segített nekem. De sohasem nyertem érmet Üzbegisztánnak. Tudom, hogy még mindig képes vagyok rá, van hozzá energiám. Ha nem próbálom újra, az életem hátralévő részében bánni fogom.

Szerinte a hosszú pályafutásának titka az, hogy a tornakarrierje mellett teljes életet élhet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Опробование прошли, все 👍👌@svetlanaboguinskaia @lining.official @internationalgymcamp @discovergym

Oksana Chusovitina (@oksana2016) által megosztott bejegyzés, Szept 30., 2019, időpont: 12:32 (PDT időzóna szerint)

„Mindent megteszek, ami érdekel. Kértek már fel az edzőterem megnyitására, díjakat adtam át gyerekeknek, mesterkurzusokat tartok. Hogy mi lesz velem a versenyzés után? Biztosan nem leszek politikus, az nem nekem való. Szeretném fejleszteni az utánpótlást Üzbegisztánban, különös tekintettel a tornára, amely véleményem szerint minden sport kezdete. Fontos számomra, hogy valami örökséget hagyjak a következő nemzedékre.”

Kiemelt fotó: Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun

Ajánlott videó

Olvasói sztorik