Sport

A teniszszövetség szerint a kormányhatározat smafu

A fideszes Szűcs Lajos által vezetett Magyar Tenisz Szövetség szerint Márky Jenőnek nem elegendő a versenyrendezéshez a kormánygarancia.

Csütörtökön új fejezetéhez érkezett a teniszháború: Fucsovics Márton és Babos Tímea nyílt levélben kérte a szövetséget, hogy kormánygarancia, elnökségi határozat és ami a leglényegesebb, megfelelő élőfüves teniszcentrum hiányában vonja vissza a WTA-nál a 2019-, 2020 nyarára bevállalt élőfüves (!) WTA-teniszversenyt a Márky Jenő jogtulajdonában lévő és mindezzel rendelkező viadal javára.

Újabb teniszőrület: a szövetség összekeveri Budapestet Wimbledonnal
Egy füves pályás verseny Budapestre hozása érdekében tett lépéseket a Magyar Tenisz Szövetség. Magyarországon egyetlen füves teniszpálya sincs, így a rendezés irtózatos költséggel járna, és kormánygarancia sincs rá. A szövetség titkolózik és adatvédelmi incidenst emleget.

A gond abból támadt, hogy a WTA jelezte, amíg a

mindenféle szakmai és infrastrukturális nélkül, tök értelmetlen módon az MTSZ által bevállalt élőfüves torna a programban van, azt a szövetség vissza nem vonja,

addig nem ad ki engedélyt Márky tornájára.

A szövetség szerkesztőségünknek péntek délelőtt elküldött nyílt válaszlevelében hangsúlyozza, hogy már hetek óta egyeztetett az Emmi sportállamtitkárságával a helyzet megoldása érdekében. Ezen felül pedig az elnökséget is összehívják majd, hogy elősegítsék kialakult helyzet rendezését. Íme a teljes levél:

Tisztelt Sporttársak, kedves Teniszbarátok!

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a tenisz sportág hazai és nemzetközi feladatait ellátó országos sportági szakszövetségként folyamatosan azon dolgozik, hogy elősegítse a teniszsport hazai fejlődését, illetve képviselje sportágának és tagjainak az érdekeit. Ennek megfelelően az MTSZ az EMMI sportállamtitkárságával közösen az elmúlt hetekben is folyamatosan azon dolgozott és dolgozik, hogy megoldja a budapesti WTA-tornák megrendezésével kapcsolatos jelenlegi visszás helyzetet.

Ezt a magyar tenisz szempontjából semmiképpen sem szerencsés helyzetet ugyanakkor megítélésünk szerint Márky Jenő jogtulajdonos okozta azzal, hogy úgy tett vállalást a kormány felé a verseny Budapestre hozataláról, hogy arra semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt az erről a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől, azaz a WTA-tól. Ezt bizonyítja, hogy még jelenleg is Bukarest van megjelölve a WTA hivatalos versenynaptárban, azaz az idei évre bukaresti helyszínnel lett leadva a verseny.

Kapott tájékoztatás szerint a bukaresti rendezőket sem tájékoztatta előzetesen a döntéséről Márky Jenő, sőt, folyamatosan tárgyalt az ottani szerződés hosszabbításról, a romániai fél ennek megfelelően a bukaresti verseny szervezését már korábban megkezdte. Márky Jenő előbbiek mellett a Magyar Tenisz Szövetséggel sem folytatott semmilyen egyeztetést a salakpályás torna Budapestre való hozatala kapcsán, holott az MTSZ a magyar tenisztársadalom tagsága által megbízott szervezet a teniszsport érdekképviseletére, ráadásul amennyiben bevonásra került volna az MTSZ a folyamatba, akkor már a tavalyi év folyamán lehetett volna tisztázni a helyzetet.

Fontos azt is hangsúlyoznunk, hogy 2019-ben a Hungarian Ladies Open WTA International tenisztorna már megrendezésre került a BOK csarnokban, így az idei évben csak nagyon kivételes esetben kaphatna egy másik WTA-verseny is jóváhagyást arra, hogy Budapesten rendezzék meg. Ezzel a ténnyel pedig bizonyára Márky Jenő is tisztában volt, amikor a kormánnyal tárgyalt. Önmagában tehát az a tény, hogy a tulajdonos Budapesten szeretné megrendezni a versenyt, illetve kormányhatározat is született a verseny hazai megrendezéséről, még egyáltalán nem elegendő feltétel a megrendezéshez.

Természetesen az MTSZ a továbbiakban is a helyzet megoldásán dolgozik, ezért összehívjuk az elnökséget a téma megvitatására, hogy elősegítsük a helyzet rendezését.

Tisztelettel,

Szűcs Lajos

A 24.hu megkérdezte Márky Jenőt, aki úgy fogalmazott:

Nem szeretnék ebben az ügyben megszólalni. Az 1996-2014 között Magyarországon általam megrendezett 18 budapesti WTA-torna, a 60 nemzetközi verseny rendezéssel és az ehhez szükséges állandó helyszínnel, a nemzetközi minősítésű, 3000-es, Asbóth József teniszstadionnal a háttérben, nekem minden körülmények között a magyarországi világverseny hazahozatala a legfontosabb. Mint versenyigazgató, nem a médián keresztül kell az igazságomat megkapni. A csúsztatásokra és a valótlanságokra bizonyítékokkal fogok reagálni.

Hol téved a szövetség?

A szövetség ott van tévedésben, hogy míg a szövetség az ITF-tagja, addig Márky Jenő jogtulajdonosként a WTA-szervezet alá tartozik, amely felett nem diszponál az ITF, így Márky és tornája sem tartozik a szövetség kötelékébe. Mivel az MTSZ az ITF köteléke alá tartozik, semmiféle felügyeleti joga, hatása nincs egy pénzügyileg független jogtulajdonos magánvállalkozására, még ha éppen teniszeznek is benne.

Erre vonatkozó kérdésünkre az EMMI a minap megerősítő nyilatkozatot adott ki. A minisztérium is úgy fogalmazott hivatalos állásfoglalásában a sporttörvényre hivatkozva:

A WTA-tornák tulajdonosi körét ügynökségek (Octagon, IMG) magánemberek, cégek és vállalatok alkotják. A WTA nem nemzetközi sportági szövetség, ezt a feladatot Nemzetközi Tenisz Szövetség (International Tennis Federation) tölti be, így az MTSZ által hivatkozott kötelező kapcsolat nem értelmezhető ebben a viszonylatban.

A tárca szerint a szövetség által hivatkozott sporttörvényi rendelkezés

az állami feladatok ellátására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, amely körbe az ATP és WTA professzionális versenyek szervezése nem tartozik bele.

Miért tört ki a teniszháború?

Ahhoz, hogy az éljátékosok nem akarnak a szövetséggel szóba állni, hogy a fideszes Szűcs Lajos elnök és Richter Attila főtitkár által vezetett szövetség helyett a kormány mást választott versenyrendezésre, több korábbi ügy is hozzájárulhatott. Az MTSZ az utóbbi időszakban versenyrendezés címen

A gazdálkodás miatt

(Nyitóképen Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik