Élő Sport

Hozta a kötelezőt és Angolát tíz góllal verte a magyar csapat

Angola ellen javíthatott a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután meglepetésre nem tudta legyőzni Argentínát az első fordulóban. Az afrikaiak ezzel szemben rögtön bravúrral kezdtek, mivel Katar legyőzésével mindössze a negyedik győzelmét szerezték a világbajnokságok történetében.

Nehezen indult a találkozó a mieink számára, mert Giovany Muachissengue néhány káprázatos védéssel megakasztotta a magyar támadásokat. Szerencsére Mikler Roland is elkapta a fonalat, így aztán két percen keresztül nem is esett gól a meccsen. Ezután viszont megrázta magát Magyarország és olyan gyorsan elszaladt 3-1-re, hogy Angola kapitánya inkább időt kért.

Gyakorlatilag az első félidőben eldőlt a meccs, egy 4-0-s és egy 5-0-s sorozatot is produkáltak a mieink és az első játékrész hajrájára az is belefért, hogy kicsit kiengedett a magyar csapat.

Fordulás után nagy kapkodásba kezdtünk, mivel Csoknyai István arra kérte a csapatot, hogy fokozza a tempót. Hamar időt is kért, hogy leszögezze: gyorsítani kell, nem ész nélkül rohanni. Mindkét csapat felváltva dobálta szinte a gólokat, a védelem jóformán eltűnt mindkét oldalon. Sokat elárul, hogy a második félidő döntetlen lett, 16-16-tal zártak a felek.

Az első félidőben viszont a stabil védekezés mellett Mikler Roland tízszer is védett, félidőben pedig Székely Márton állt be a helyére. Nem ezen múlt a bekapott gólok száma, de azért jegyezzük meg: Miklert választották a meccs legjobbjának.

Ez már jobban festett Argentína után, legközelebb Katarral játszik majd a válogatott.

Férfi kézilabda-világbajnokság

Magyarország-Angola 34-24(18-8)
Koppenhága, v.: Majid, Alireza (irániak)

A magyar gólszerzők: Ligetvári, Nagy L., Sipos, Ancsin 2, Bánhidi 2, Hornyák 2, Lékai 2, Bodó 3, Juhász 3, Balogh 4, Császár 4,  Jamali 4,  Bóka 5

Kiemelt fotó: MTI/Illyés Tibor

Az első félidőben eldöntötte Magyarország a meccset

Nehezen indult a találkozó a mieink számára, mert Muachissengue néhány káprázatos védéssel megakasztotta a magyar támadásokat. Szerencsére Mikler is elkapta a fonalat, így aztán két percen keresztül nem is esett gól a meccsen. Ezután viszont megrázta magát Magyarország és olyan gyorsan elszaladt 3-1-re, hogy Angola kapitánya inkább időt kért.

Gyakorlatilag az első félidőben eldőlt a meccs, egy 4-0-s és egy 5-0-s sorozatot is produkáltak a mieink és az első játékrész hajrájára az is belefért, hogy kicsit kiengedett a magyar csapat.

Fordulás után nagy kapkodásba kezdtünk, mivel Csoknyai István arra kérte a csapatot, hogy fokozza a tempót. Hamar időt is kért, hogy leszögezze: gyorsítani kell, nem ész nélkül rohanni. Mindkét csapat felváltva dobálta szinte a gólokat, a védelem jóformán eltűnt mindkét oldalon. Sokat elárul, hogy a második félidő döntetlen lett, 16-16-tal zártak a felek.

Az első félidőben viszont a stabil védekezés mellett Mikler Roland tízszer is védett, félidőben pedig Székely Márton állt be a helyére. Nem ezen múlt a bekapott gólok száma, de azért jegyezzük meg: Mikler lett a meccs embere.

Ez már jobban festett Argentína után, legközelebb Katarral játszik majd a válogatott.

Ligetvári is betalált

Sorban potyognak a gólok valóban, hiába ment le az időkérés, gyakorlatilag mindenki akkor dob gólt kis túlzással, amikor csak akar. Sokat elárul a félidőről, hogy döntetlen a gólok száma: 14-14 gólt lőttek a felek. Már a hajrában tart a meccs, 32-22 a magyaroknak.

Kiengedtek a magyarok

Az önbizalom az egekben, már egy kicsit színezi a dolgokat a csapat ahelyett, hogy a legjobb megoldást keresné. Gyors gólok is potyognak, mert a védelmek sincsenek már a helyzet magaslatán, pedig van még tíz perc!

19:04

Balogh és Juhász is betalált, visszaállt a tízgólos differencia, ami még fontosabb, hogy megnyugodott a csapat. Egy belül védekezés miatt újra hetest lőhetett Angola, Székely rajta volt, de nem tudta megfogni a büntetőt. Gyors gólváltás történt, majd Jamali kihasználta, hogy kapus nélkül támadott az ellenfelünk és üres kapura gólt dobott. Az iram nagy, a védelmek pedig kevésbé remekelnek, a kipattanókra mindkét oldalon támadók érkeznek gyorsabban. 25-16-tal vezetünk a félidő derekán.

Elszórtunk egy tucat labdát

Szinte Angola kezébe adta a lehetőséget a magyar válogatott, hogy szépítsen: 4-0-s szériát futnak az afrikaiak, időt is kért Csoknyai István. Hiába szólt a kapitány, hogy nem kell rohanni, Császár ugyanúgy eladta a labdát, szerencsére Székely védeni tudott. Ezután Angola is hibázott védekezésben, Juhász pedig lerántotta Pestana, így újra emberelőnyben vagyunk.

Már húsznál járunk

Elindult a második félidő, Angola egy kapufával kezdett, Sipos viszont a túloldalon egy okos bejátszás után gólt lőtt. Cseréltünk a kapuban Székelynek azonban nem volt szerencséje, mert az első kapura érkező lövés megpattant a sáncon, így nem védhetett. Juhász is betalált a mérkőzésen, így 32 perc után már húsznál tart a magyar csapat.

Valaki szóljon a nemzetközi szövetségnek, hogy magyarok vagyunk!

Valakit nagyon meg fognak dorgálni a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) munkatársai közül, ugyanis kitették a félidei eredményt – csak éppen azt írták Twitteren, hogy Horvátország vezet Angola ellen. Egy kommentelő meg is jegyezte: egy délután alatt két meccset játszani még talán a horvátoknak sem menne…

Micsoda gólt dobtak az afrikaiak!

Miközben több mint tíz góllal megyünk, az emberelőnybe kerülő Angola olyan dupla kínai figurából dobott gólt, hogy felrobban a stadion Dániában. Ezután sajnos kapufát dobtunk, így a végén az afrikai csapat fejezte be a félidőt, Hebo pedig kialakította a 18-8-as végeredményt még pont a dudaszó előtt.

Beindultunk

Egy kínai figurával és két gyors góllal jelezte a magyar csapat, hogy nem rezelt be Bóka kiállításától, Quitongo csak percekkel később tudott szépíteni 17-6-ra. Császár, Ancsin és Jamali is idők közben a pályán, legutóbbi pedig gólt is lőtt és a támadások tempóját diktálja. Nincs már három perc a félidőből, 18-6-tal megyünk.

Kiállították a magyarok legjobbját

Megint eltüntették Lékait, ezúttal Hebo kapott kétperces kiállítást és a jól megérdemelt büntetőt Balogh gólra is váltotta. Jöhetett az utolsó tíz perc, ami pocsékul indult: Bóka meghúzta a levegőbe ugró ellenfele kezét, az új szabályok értelmében pedig ezért automatikusan piros lap jár. A meccsen öt góllal legeredményesebb játékos így kiállt, a hetest viszont kivédte Mikler Roland, így maradt a 14-5 a javunkra.

18:20

Bóka remekel, 5/5-es mutatóval állt negyed óra után, eközben viszont a védekezésünk is feljavult, alig-alig jut el lövésig Angola. Eddig a bejátszásainkkal van egyedül probléma, egyébként nagyon biztató a játékunk.

Elhúztunk Angolától

Büntetlenül hagytuk az elpuskázott indítást, Mikler viszont eddig nagyon stabilan védett és újabb hárításával megmaradt a háromgólos előny. Bóka duplázott és Bánhidi is betalált, tényleg jobban működik a sok kevés cserével operáló rendszer, mint a ritkán sokat cserélő szisztéma. Lopes lépéshibával indult és bár Angola kiküldött egy játékost zavarni védekezésben, Nagy László könyörtelenül bombázott a bal alsóba. 9-2 az állás.

Csak megvan az a lerohanásból szerzett gól!

Labdát szereztek a mieink Bánhidi blokkjával, majd jó labdát kapott Hornyák, aki bevágta a harmadik magyar gólt. Csaknem pontosan 66 percbe telt ezt megszerezni, de legalább már van. Felipe Cruz rögtön időt kért, ezután, de ezúttal a blokk helyett Mikler védett. Túloldalon Bodó is betalált, ráadásul olyan ütést kapott Lékai a nyakára, hogy elkerülhetetlen volt a mieink első emberelőnye. Ferreira szépített nálunk, azonban feleletként összejött az első szélről indított gól is a magyaroknak, Bóka talált be. 5-2-re vezetünk.

Nehezen indul a meccs

Gyors gólváltás történt, Teca talált be jobb szélről, majd Lékai betöréssel válaszolt, azonban Bodó kapufát lőtt, majd Muachissengue védett szenzációsan, viszont egy belemenés után megszerzett labdát követően Bánhidi gólt dobott, ezzel először vezetünk Angola ellen öt perc után.

Nagy Lászlóval kezdünk

Szó szerint, merthogy rögtön a kezdőben kapott helyet. Nem ő eresztette el viszont az első lövésünket, hanem Bodó, ám ezt sajnos Muachissengue védeni tudta. Túloldalon is pontatlan lövés jött, majd Lékai beadása volt pontatlan. Ejtéssel próbálkoztak az afrikaiak, de Mikler Roland parádés vetődéssel hárított. Egyelőre nincs gól.

Van, amiben Angola volt a legjobb

Az afrikaiak kapusa, Giovany Muachissengue egészen emberfeletti, 45%-os hatákonysággal védett az első fordulóban, ennél jobb mutatója senkinek sem volt. Jó hír viszont, hogy szélről alig dobtak gólt, amiben egyébként a magyarok sem jeleskedtek. Amiben viszont a mieinknek kötelező javulnia az a tény, hogy lerohanásból nem lőttünk még gólt 60 perc alatt és egyébként is csak egyszer próbálkoztunk ezzel…

Olvasói sztorik