Élő Sport

Kiábrándító döntetlennel kezdett a magyar kéziválogatott a vb-n

A magyar férfi kézilabda-válogatott megkezdte a szereplését a dán-német közös rendezésű világbajnokságon, Argentína ellen, a D csoportban.

A kézilabda-válogatottnak a demográfiai robbanással is szembe kell néznie
A férfi világbajnokságra készülő csapat három kulcsjátékosának is a torna idején születhet meg gyermeke. De nem csak ez szokatlan kihívás, hanem az is: két kapitány irányítja a társaságot.

Csoknyai István és Vladan Matics csapata kötelező győzelem előtt állt, de az argentin csapatnak más terve volt.

A magyar csapat remek védekezéssel, Mikler Roland négy védéssel, Balogh Zsolt pedig három góllal kezdte a találkozót, amelynek 11. percében Manolo Cadenas argentin szövetségi kapitány időt kért, mert válogatottja egyszer sem volt eredményes (5-0).

A három kiváló játékosát sérülés miatt nélkülöző dél-amerikai kontinensbajnok Lucas Moscariello három találatával felzárkózott (6-4), majd Matias Schulz kapus védéseire alapozva tartotta a szoros állást. Ebben az időszakban a magyar védekezés nem volt hatékony, a támadások lassan folytak, ezt a gyorsan játszó ellenfél gyakran kihasználta, a szünetben mégis háromgólos hátrányban volt (13-10).

A második felvonás elején ismét egy gólra csökkentette hátrányát Argentína, ekkor pályára lépett Nagy László, és rögtön be is talált. A nyitott védekezéssel nem tudtak mit kezdeni a magyarok, így első alkalommal hátrányba kerültek (15-16). Federico Fernández találatai után, tíz perccel a vége előtt Bánhidi Bence góljával ismét a magyar csapat vezetett (22-21), ám a mozgékony dél-amerikaiak újra fordítottak.

A hajrában is rendkívül pontatlanul játszó magyarok ötven másodperccel a végső dudaszó előtt egyenlítettek Lékai révén, majd Mikler Roland védeni tudott, Csoknyai István szövetségi kapitány pedig időt kért, amikor már csak 13 másodperc volt hátra. Az utolsó támadásnak is egy eladott labda vetett véget, így nem nyílt esély a győzelem megszerzésére.

Férfi kézilabda-világbajnokság

Magyarország-Argentína 25-25 (13-10)
Koppenhága, néző, v.: López, Sabroso (spanyolok)

Magyarország: Mikler – Hornyák, Bodó 1, Bánhidi 4, Lékai 6, Balogh Zs. 11, Bóka, cserék: Ilyés, Ligetvári, Sipos, Jamali 2, Ancsin, Juhász, Nagy L. 1, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

Kiemelt fotó: MTI/Illyés Tibor

Csalódás: csak döntetlenre futott a kéziválogatottnak Argentína ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott az első félidőben még közepesen, a másodikban viszont nagyon gyengén játszott, és végig rohant az eredmény után – háromgólos félidei előny után. A csapatból egyedül Balogh Zsoltot, Bánhidit és Lékai Mátét (na, meg a neki számtalan gólpasszal szolgáló Bodót) érdemes kiemelni.

A végén még arra is volt esély 25-25-nél, hogy Argentína megnyerje a meccset, ám a szélső Miklerbe vágta a labdát.

A magyar válogatott következő ellenfele a Katart óriási meglepetésre verő Angola lesz.

Magyarország-Argentína 24-24

Kapkod a magyar csapat, és ez megbosszulhatja önmagát: egyenlítés helyett belemenés és labdavesztés. Aztán amikor leírjuk, Bánhidi kiegyenlít. Nem tudunk ezen a meccsen (csapaton) most kiigazodni.

Magyarország-Argentína 23-23

Pablo Simonet meglőtte az év egyik legszebb gólját – tudom, még csak január 11-e van. De nekünk meg van egy Baloghunk, az ő goljával ismét döntetlen.

Magyarország-Argentína 21-21

Emberelőnyben a magyar válogatott, Balogh Zsolt meg gólt lő. Óriásit játszik, a magyar csapat messze legjobb játékosa a mai napon.

Magyarország-Argentína 20-21

Mikler és Bánhidi megirigyelte, hogy csak Lékaiékban lehet bízni, és előbbi nagy védéssel, utóbbi nagy góllal jelentkezett. Csakhogy aztán a magyar védelem kétszer is elalszik, és huss, megint mennek az argentinok.

Magyarország-Argentína 18-18

A magyar csapat fut az eredmény után, az egyetlen reményünk, hogy Balogh és Lékai formája a meccs végéig kitart.

Magyarország-Argentína 16-17

Heshez jut Argentína a 40. percben, és át is veszik a vezetést. A nagyon mély gödörből csak Bánhidi első gólja segít ki, de nem sokáig: az argentinok nem hibáznak a második félidőben.

Magyarország-Argentína 15-15

Pályán Nagy László, és ha már így történt, gyorsan dob is egy gólt – csakhogy a magyar kapu üres volt, és hát nem volt nehéz gólt dobni oda. A nagyobb gond, amikor nem jön be a magyar lövés, és a kapunk ugyanúgy üres. Hát, 15-15-nél egyenlő.

Magyarország-Argentína 14-13

A félidő első magyar gólját természetesen Balogh Zsolt lőtte hetesből. Sokáig nem örülhettünk, mivel az argentin csapat nagyon keményen felszívta magát a szünetben, és tartja a lépést.

Magyarország-Argentína 13-12

Nem jó hír, az első és a második támadásból is rögtön betalál az argentin csapat, és már csak egy gól a különbség. Viszont komolynak látszik az argentinok legjobbjának sérüélése, Simonet-nek le kell ülnie.

Kezdünk

A második játékrészt Argentína kezdi.

Magyarország-Argentína 13-10

Az időkérés után kimarad a magyar ziccer, ezt pedig megbosszulja Simonet. Szerencsére a dudaszó előtt egy másodperccel hetest kap a magyar válogatott, Balogh pedig magabiztos. 13-10.

Összességében jól indult, de eléggé izzadós a meccs. Talán nem erre számítottunk.

Magyarország-Argentína 12-9

A játékrész végén szép ütés-váltás alakult ki: egy argentin gólt, egy magyar (Bodó!) követett. Az utolsó perc előtt magyar időkérés.

Magyarország-Argentína 11-8

Most volt néhány perc csend, ám megint jött a hetes, meg Balogh, és a magyar válogatott ismét ellépett hárommal.

Magyarország-Argentína 10-8

Hiába van a magyar válogatott emberhátrányban, Dzsamali meglövi az első gólját. Ám, hogy ne örüljünk sokat, Simonet a másik oldalon egy káprázatos cunderrel jelentkezik. Húsz másodperccel később Dzsamali kiharcol egy kiállítást, majd ver egy bődületes gólt. Jó hír, hogy Lékain és Baloghon kívül van egy harmadik ember is, akit korán elkapott a flow.

Magyarország-Argentína 8-7

Előbb egy szép, majd egy pofátlanul szép, később egy sima gólt lő Argentína. Csakhogy még jobb legyen, Baloghot még ki is szórják két percre. Ezek most nem a magyar csapat percei.

Magyarország-Argentína 8-4

Miután kap a magyar csapat még egy szép gólt, pár pillanattal később emberelőnybe kerül Csoknyai István csapata. Az előnyt Lékai Máté, majd szokásosan Balogh Zsolt is gyorsan kihasználja. Lékai három-, Balogh ötgólos egyelőre. A nyolcból.

Magyarország-Argentína 6-3

Nocsak: elindulnak az argentinok, és a 13. perc elején már csak három gól az előny. Jót tett az időkérés a dél-amerikai csapatnak, annyi biztos. Persze, nem eszik azért olyan forrón, Balogh Zsolt is gólt lő a másik oldalon, de azért na: a meccsnek biztos jót tesz, hogy az ellenfél is éledezik. (Baloghot egy argentin beállós gólja követi.) Közben Dzsamali is a pályán, Nagy László még pihen.

Magyarország-Argentína 5-0

Minden egy Mikler-védéssel kezdődött, aztán előbb egy Balogh-, pár pillanattal később egy Lékai-góllal ért véget az első 10 perc. Jön is az argentin időkérés.

Magyarország-Argentína 3-0

Nagyon jó a védekezés, Mikler a harmadik (persze, majd a negyedik) lövést is hárítja. A magyar támadás újra hétméteressel és Balogh Zsolt góllal ér véget a másik oldalon. Három-nulla.

Olvasói sztorik