Sport

Miklós Edit: Nem akarok taslit kapni a szövetség irodájában

Vasárnap Miklós Editet választották meg a Magyar Síszövetség elnökévé. A 2014-es téli olimpián hetedik helyezett lesiklónő egy éven belül a negyedik vezetője a sportágnak. Kaotikus, háborús, állapotban veszi át a szövetséget, ahova belépni nem tud, mert annak ajtaját egész nap biztonságiak védik. Az egy hete még csak sérüléséből lábadozó, az új évadra hirtelen bejelentett visszavonulása után sportolóból sportvezetővé előrelépő Miklós kinek az embere és hogyan birkózik meg a nagy feladattal? Interjú.

Kellett ez önnek?

Nekem nem, de a magyar sísportnak igen.

Miért?

Azért mert az az út, amelyen a Bajai András-Vámos Attila duó elindult, haladni próbált, nem helyes, és ezt nem volt szívem tovább nézni.

Vasárnap választották meg elnökké. Gondolom, már a szövetség irodájából beszél.

Nem.

Pedig több hónapja „ég a ház”, oltani kellene a tüzet. Még nem dolgozik, nem foglalta el hivatalát?

Két oka van annak, hogy nem kezdtem ott. Az egyik az, hogy a visszahívott elnök megbízásából őrző-védő cég védi a Magyar Sí Szövetség irodáját. Nem tudok bemenni és nincs kedvem taslit kapni a saját irodámban. A másik jogi kérdés. Amíg nem lesz meg a közgyűlés határozatának bírósági bejegyzése, addig csak de jure vagyok elnök, de facto nem. Egyébként a szövetség irodája egy jelkép, egy szimbólum, nem pedig alapvető feltétele az elnöki munkámnak.

Elődje, Bajai András a vasárnapi közgyűlést törvénytelennek minősítette. Azt is állítja, bizonyítékai vannak, amelyek súlyos bűncselekmények elkövetésére utalnak. Ezért több büntetőeljárást indított, törvényességi felügyeleti és NAV-feljelentéseket is tett a szövetség működésével kapcsolatban ismeretlen tettes ellen. Sok százmillió forintról, családtagok, ismerősök szervezeteinél landoló pénzekről beszélt. Új elnökként mit szól mindehhez?

Hatalmas összegért, óriási a biztonság

A honlapunk birtokába jutott szerződések szerint a Bajai által elnökölt szövetség pár hónapja egy több, mint 3,6 millió forintos, majd idén márciusban egy 12,7 millió forintos megbízási szerződést kötött egy biztonsági céggel.

Ez a két összeg együtt meghaladja az utóbbi tíz év Ausztriában megtartott alpesi sí országos bajnokság rendezési költségeit.

Úgy tudjuk, jelenleg is ez a cég két embere őrzi a Magyar Sí Szövetség irodáját 0-24 órában, és csak egy szűkkörű lista alapján engednek be oda embereket. A videónk alapján úgy látszik, ennek a klubnak nem tagja Miklós Edit. A kérdés csak az, mit őriznek ekkora összegért.

Úgy érzem, megfélemlítésre törekednek. De nekem nem kell ezzel foglalkoznom.  Megtörtént a feljelentés, az ügyészség, és a bíróság dolga, hogy kellő alapossággal kivizsgálja, igazat állít-e Bajai András. Megjegyzem, úgy tudom, az állami forrásokkal mindig elszámolt a szövetség, egyébként nem kapták volna meg a következő évi támogatást sem. Ami biztos, a jövőre nézve nagyobb szövetségi adminisztráció szükséges, mert ott lehet a legkönnyebben hibázni az állami források elszámolásánál.

Az ügyek miatt az Ön elnöki bejegyzése is jócskán elhúzódhat, akár meg is hiúsulhat. Mi lesz így? 

Nem hiszem, hogy sokáig lehet ezt késleltetni, mert nem engedhetik meg, hogy gátolják egy egész sportág működését. Bejegyzés nélkül a számlához sem lehet hozzáférni, az edzőket nem tudjuk kifizetni, de a munkát azért folytatni kellene valahogy.

Az utóbbi hónapok háborúja miatt megállt az élet a sportágban. Szürreális módon a síszövetség honlapja is elfehéredett, a megszokott tartalom helyett egyetlen pár perces Bajai-videó látható csak rajta. Úgy hírlik, tartoznak a külföldi edzőknek is.

Bajaiék mindent lezártak, megbénítottak, ezért lehet ez így. Cselekedeteik öncélúak, nem a sportág érdekeit szolgálják.

Miklós Edit (miklós edit)
Miklós Edit 2014-ban, Szocsiban boldogan mutatja lesiklásban szerzett hetedik helyezését Fotó: MTI

„Miklós Edit Kaszó Kálra utolsó aduásza, nem számít neki, mibe rángatja bele a legsikeresebb magyar sízőt. Valószínűleg nem is sejti, milyen veszélybe sodorja bele korábbi mentora. Edit, ne csináld, nagyon nagy a baj a Magyar Sí Szövetségben, várd meg, amíg rendet teszünk, utána pedig gyere és te is dolgozz a magyar sísportért” – ezt is Bajai mondta.

Nyilván, mert sejtette, ha elindulok, van esélyem. Lehet, hogy nincs annyi adminisztratív tapasztalatom, de szakmailag, nemzetközi kapcsolati tőkében ezerszer jobb vagyok, mint ők. Fontos hogy egy szövetség élén olyan üljön, aki szakmailag is ismeri a sportágat és őt is ismeri a sportág.

A Magyar Sí Szövetségnek öt szakága van, ám hét éve, amióta ön magyar színekben versenyez, kizárólag az alpesi síről lehet olvasni. A balhékat is az ott szembeálló felek generálják. A többi szakág, mintha nem is létezne. Hazánk földrajzi fekvése, sporttörténelmének ismeretében az alpesi és északi számok között mi a megfelelő hangsúly?

A biatlonisták kérvényezték, hogy kiléphessenek, és önálló szövetséget alakíthassanak, így már valószínűleg csak négy sportág lesz a jövőben. De jó helyen tapogatózik, az lenne a lényeg, hogy az északi szakágakat is felhozzuk az alpesi szintjére. Tény, az alpesi sí sokba kerül, így a jómódú szülők gyakorta saját maguk finanszírozzák a gyermekeik álmát, ezért többen is Ausztriába járnak iskolába. Jó lenne, ha az olcsóbban is elérhető északi szakágakat magasabbra pozicionálnánk. Megfelelő aszfalt esetén – például Galyatetőn, de bárhol az országban – nyáron is lehetne görsízni, ami kiváló felkészülés a havas versenyekre. Ráadásul sífutáshoz nem szükséges a méregdrága felvonóbérlet sem. Olcsóbban lehet nagyobb tömeget megmozgatni.

És a síugrás?

Állami segítséggel lehetne a kőszegi kis sánc – 30 méteres – mellé egy középsáncot is felhúzni, azon télen, nyáron is lehetne edzeni. A síugrás sohasem lesz tömegsport, mégis Gellér László, Fischer László, Kelemen Zoltán révén a magyar sísport történelme még ott tud talán a legtöbb nemzetközi eredményt felmutatni.

Jól értem lesiklóként azt mondja, nagyobb potenciál van Magyarországon északi síben, mint alpesiben?

Többet ki lehet hozni a jelenlegi utánpótlásból, mint ami most van.

Mi legyen akkor az alpesi sível, ahol múltunk, jövőnk nem nagyon van, csak jelenünk volt, amíg abba nem hagyta?

Ezzel nem értek feltétlenül egyet. Vannak jó eredmények serdülőben. A baj az, hogy már ifjúsági korban sokan abbahagyják, felnőtt korig pedig végképp kevesen jutnak el. Az átmenetet kell megteremteni, hogy ne hagyják abba.

Miből? A szövetség támogatása az olimpiai 7. helye óta nagyjából évi 110 millió forint volt az elmúlt  ciklusban. Új olimpiai ciklus kezdődik, ráadásul bejelentette, abbahagyja a versenyzést. Nem fél attól, hogy ha nem lesz arc, akitől eredmény várható, csökken a támogatás, nem lesz miből megvalósítsa mindazt, amit felsorolt?

A jövő szezonra az eddiginél kicsit többet, 130 millió forintos forrást biztosít az EMMI, úgyhogy nem. Azt egyelőre még nem látom át, hogy lehet ez, de köszönjük és megpróbálunk okosan, minden szereplő érdekeit figyelembe véve élni belőle.

A tervei végrehajtásában mennyire támaszkodik majd a sportágat megosztó korábbi elnökre, ügyvezetőre, Kaszó Klárára, aki a vasárnapi közgyűlés levezető alelnöke is volt, illetve az eddigi főtitkárra, Kapitány Ildikóra?

Az eddigi főtitkárra mindenképp, Klárára kevésbé. A mostani szövetségnek lesz ügyvédje, de nem Kaszó Klára lesz az. Neki megvan a privát élete, ő Luxemburgban dolgozik.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik