Sport

Azonnali hatállyal lemondott az alpesi sízők kapitánya

Stark Márton döntését azzal indokolta, hogy vállalhatatlan a szövetségben tapasztalható szakmaiatlanság, fejetlenség.

Döntésem oka, hogy Bajai András már leváltott szövetségi elnökkel, az ő eddigi magatartásával, bármely tevékenységével régóta nem tudok azonosulni, így sem vele, sem az általa kinevezett, megbízott személyekkel nem kívánok együtt dolgozni. Bajai András novemberi kinevezésétől mostanáig folytatott tevékenysége vállalhatatlan, ezt az időszakot a szakmaiatlanság, a rombolás és a teljes fejetlenség jellemezte, amelyet eddig sem én, sem a többi sísportban tevékenykedő jó szándékú ember sem tudott eléggé ellensúlyozni. A folyamatos feljelentések és bírósági ügyek, amelyeket Bajai András még magával a szövetséggel szemben is kezdeményezett, teljesen ellehetetlenítették a működést szakmai és emberi oldalról egyaránt. A személyemet is ért megalapozatlan, tisztességtelen és személyeskedő vádaskodások lehetetlenné teszik számomra a hazai munkát. Bíztam benne, hogy Miklós Edit szövetségi elnökké választása még időben változást hoz, de hiába választották meg a legsikeresebb magyar alpesi sízőt elnökké, a szövetség „Bajai és Társai”számtalan jogi trükkel korlátozzák a törvényes működést, jogtalan intézkedéseikkel működésképtelenné teszik a sísport helyzetét hazánkban

– áll Stark Márton (nyitóképen, forrás: digisport.hu), az alpesi sízők szövetségi kapitánya által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Stark szerint a magyar sísportban régen látott mélypont van, hónapok alatt ment tönkre az elmúlt tizenkét év munkája, a nemzetközi színvonalú és eredményeket hozó szakmai programok, nem utolsósorban a magyar sísport nemzetközi és hazai megbecsülése.

A 24.hu megkeresésére Stark elmondta, hogy döntéséről tájékoztatta Miklós Editet és Bajai Andrást is. Előbbi sajnálta, megpróbálta – eredménytelenül – visszatartani, utóbbi további sportsikereket kívánt.

Előzmények:

  • Bajai Andrást 2017 novemberében választották elnökké, azt követően, hogy még 2017 májusában lemondott a korábbi elnök Kálomista Gábor, majd a helyére megválasztott, Orbán Viktor miniszterelnök egyik főtanácsadójaként ismert Megyesy Jenő is távozott két hónap után.
  • Utóbbi helyére érkezett Bajai, aki regnálása harmadik hónapjában, az idei téli olimpia kellős közepén robbantotta a bombát azzal, hogy a „szövetség működésében tapasztalt törvénytelenségek, szabálytalanságok megszüntetésének” indokával távollétében saját hatáskörben, elnökségi döntés nélkül menesztette az éppen Phjongcshangban tartózkodó Kapitány Ildikó főtitkárt, és a helyére dr. Vámos Attilát nevezte ki.
  • A magyar sísport legeredményesebb versenyzője, Miklós Edit másnap jelentette be, hogy ha a Bajai-Vámos duó marad, úgy befejezi pályafutását, amit két hónappal később hivatalos formában is megtett.
  • Április 15-án aztán a Magyar Síszövetség tagsága rendkívüli közgyűlésén visszahívta a teljes elnökséget, majd az olimpiai hetedik helyezett, világkupagyőztes, harmincéves lesiklót választották meg elnöknek. Miklós Edit 26, a korábbi elnök Bajai András 2 szavazatot kapott.
  • Bajai eztán a Magyar Síszövetséget bezáratta, biztonsági szolgálattal őriztette, így az új elnök nem tudott bejutni az irodájába.
Miklós Edit: Nem akarok taslit kapni a szövetség irodájában
Vasárnap Miklós Editet választották a Magyar Sí Szövetség elnökévé. Kaotikus, háborús állapotban veszi át a szövetséget, ahova belépni nem tud, mert annak ajtaját egész nap biztonságiak védik. Interjú.

Mi van most?

Bajai András konokul ragaszkodik a saját verziójához (Fotó: MTI)

Mivel Bajai András korábban Törvényességi Felügyeleti eljárást indított a szövetség addigi tevékenysége ellen – jelenleg is zajlik az ügyészségi vizsgálat –, ezért Miklós Editet, a megválasztott új elnököt a mai napig nem jegyezte be a bíróság. Bár a magyar sísport közgyűlésének felhatalmazása alapján jogilag ő az elnök, gyakorlatban még nem az.

Bajai úgy gondolja, jogtalan volt az áprilisi közgyűlés összehívása, az elnökség visszahívása, leváltása, ezért még mindig ő a hivatalos elnök. Mivel Miklóst még nem jegyezték be, ezért de facto ez igaz is.

A 24.hu megkeresésére Bajai azt nyilatkozta, Stark lemondása nem más, mint PR-akció.

A kapitány ugyanúgy tagja volt annak a múltbeli vezetésnek, amely felelőtlen gazdálkodásával előidézte a jelenlegi helyzetet. Jelenleg ők bűnügyi vizsgálat alatt állnak. Pillanatnyilag nyugalomra van szükség. A szövetségi működése vezetésünkkel megoldott, a klubokban zajlik a munka, a versenyzők készülnek az idényre.

Miklós Edit a megválasztott elnök, aki pillanatnyilag tehetetlen (Fotó: MTI)

Miklós Edit kérdésünkre azt mondta, ő a regnáló elnök, csak éppen nem hagyják dolgozni. Ennek ellenére a háttérből folyamatosan segít mindazoknak, akik megkeresték, segítséget kértek tőle.

Patthelyzet állt elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik