Sport téli olimpia 2018

Mutatjuk Swaney Eilzabeth eddigi összes versenyét

Aki nem tud úszni, az ne menjen a vízbe. Akkor sem, ha fizet érte. „Bözsi” és az ötkarikás szintminimum.

Komoly hazai és nemzetközi visszhangot váltott ki a phjongcshangi téli olimpián síakrobatikában induló Swaney Elizabeth mutatványa, miközben ő nem tett mást, mint kihasznált egy kiskaput és fizetős olimpikonként szerepelt az ötkarikás játékokon.

Örömlánynak állni és szűznek is maradni egyszerre nem megy – ez pedig az olimpiákon résztvevő sportolók kiválasztására is tökéletesen igaz.

Swaney Elizabeth éppen csak a legfrissebb példa, lehet rá köpködni a versenysport kőkemény profizmusa irányából, lehet érte rajongani az olimpiai eszmét nézve, de igazából ő csak haszonélvezője a rendszernek. Nem szorul rá a védelemre, azonban leszögezhető az is, mivel saját pénzből finanszírozta a kvalifikációt, tulajdonképpen nem tett mást, mint talált egy kiskaput és bevásárolta magát az ötkarikás játékokra.

Lássuk, milyen teljesítmény kellett ahhoz, hogy Swaney kijusson az olimpiára!

A Forma-1 tele van Swaney-vel

Az autó és motorsportban is rendszeresen előfordul, hogy egy-egy pilóta azért kap szerződést, mert tehetős család és/vagy szponzorok állnak mögötte. Még a csúcson is akad ilyen. Több Formula–1-es versenyző is úgynevezett fizetős pilóta, igaz, ott legalább végig kell járni a ranglétrát és meg kell felelni az F1-es szuperlicence feltételeinek.

De tény, a vezetési kvalitások mellett a hírek szerint Lance Stroll, Szergej Szirotkin esetében sem volt baj, hogy szponzorpénzzel a hátuk mögött érkeztek, ahogyan korábban Sergio Pérez, vagy éppen Felipe Nasr (és még sokan mások) kapcsán is beszéltek arról, hogy a támogatók is segítettek a csapatra találásban. Anno Baumgartner Zsolt édesapja is rakat pénz fektetett a fiába, hogy a Minardinál vezethessen. Sőt, még Fernando Alonso esetében sem volt baj, amikor érkezett vele a Ferrarihoz, majd a McLarenhez a Santander bank, noha a spanyol aztán minden, csak nem fizetős versenyző, s persze őt a kvalitásai miatt is szerződtették volna.

A Forma-1-hez hasonló „Szuperlicenc” (lásd jobbra a keretest) papíron létezik a síakrobatikában is, viszont Swaney „Bözsi” esete azt mutatja, hogy ezt inkább amolyan licencecske.

A komoly hazai és nemzetközi médiavisszhangot kiváltó csúszkálás után kiderült, hogy a 33 esztendős sportoló úgy kvalifikálta magát a pjoncsangi játékokra, hogy elutazott egy rakat világkupaversenyre, ahol az olimpiaihoz hasonlóan biztonsági produkciót mutatva elegendő pontot gyűjtött a kvótához.

Swaney idén két, tavaly hat, míg 2016-ban további két világkupaversenyen állt rajthoz, a tíz alkalomból mindössze egyszer történt meg, hogy nem kettessel kezdődött a helyezési száma, 2017. december 22-én 13. lett a kínai Secret Gardenben rendezett viadalon – 15 induló közül…

A síszövetségnek tudnia kellett volna

Sejthető volt tehát, hogy Swaney az ötkarikás játékokon sem váltja meg a világot, bár annál azért mindenki többet várhatott, minthogy szinte gyakorlatok nélkül, egyszerűen lecsúszik a pályán, amely végén utolsóként végez és csak azt a két versenyzőt előzi meg, akik buktak.

Persze hiába mondják, hogy a magyar résztvevő senkitől sem vette el a helyet, rém kellemetlen az, hogy a Magyar Síszövetség úgy adta áldását az indulásra (egyúttal a szakági szövetségekre hallgató MOB is), hogy tavaly senki (!) sem látta versenyezi.

Senki sem nézte meg, mit tud Swaney
A Magyar Síszövetség közleményben reagált a magyar színekben kínos gyakorlattal utolsó helyen végző versenyző szerepeltetésére.

Legalább egy videót illett volna megnézi róla, főleg mivel már a világkupákon is hasonló volt a „taktikája”.

Megtettük a szövetség helyett, mutatjuk, hány versenyen indult Liz, és hogy szerepelt:

Swaney Elizabeth 2016 óta tíz világkupaversenyen indult, az alábbiakban a helyszíneket, a helyezését és azoknak a riválisoknak a számát soroljuk fel, akik célba érkeztek és akik a magyar lány mögött végeztek – többnyire azért, mert ahogy a sportág megkívánja ugrottak és estek.

Év Helyszín Helyezés Legyőzött versenyző
2018 Mammoth Moutain (USA) 28. 0
Snowmass (USA) 29. 2
2017 Secret Garden (Kína) 13. 2
Cooper Mountain (USA) 29. 2
Cardrona (Új-Zéland) 29. 1
Tiges (Franciaország) 24. 1
Phoeix Phjongcshang (Dél-Korea) 26. 1
Mammoth Mountain (USA) 27. 3
2016 Cooper Mountain (USA) 27. 2
Park City (USA) 20. 1

Kell-e felelőst keresni és ha igen, ki az?

És innentől kezdve már nem Swaney és nem is a MOB a hibás. Inkább a Nemzetközi és a Magyar Síszövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Utóbbinak egyszerűen hozni kell egy döntést, választani, hogy az olimpia játék, vagy vérprofi sportesemény?

  • Amennyiben játék és szeretnénk olyan sportemberek látni, mint Eddy, a Sas; Eric, az Angolna; a félmeztelenül vonuló nyári-téli olimpikon, a togói Pita Taufatofua; vagy éppen Swaney Elizabeth, nos, akkor örüljünk a névtelen hősöknek, tartsuk magunkat a „Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel” eszméhez és ne tegyük a gúnyolódás céltáblájává a hétköznapi sportembereket.
  • Ha viszont az olimpiára komoly, eredmény- és teljesítmény centrikus eseménykét tekintünk, akkor jóval szigorúbb kvalifikációs szabályokra van szükség, hogy a sportturisták ne juthassanak ki a játékokra.

És azért inkább ez tűnik versenyképesnek, az ókori görögök sem a legrosszabb, hanem a legjobb harcosaikat küldték el az olimpiára, az újkori játékokon is szükséges lenne egy bizonyos szintű tudásminimum.

A híressé vált magyar síző miatt írhatják át a szabályokat
Nagy vihart kavart a síakrobata Swaney Elizabeth produkciója, pedig ő csak a szabályokon belül mozogva teljesítette az álmát. A MOB viszont a mostani eset miatt újragondolja, hogyan is juthat ki valaki egy olimpiára.

Így talán még a maximális versenyző létszám betartása is kisebb gondot jelentene. Kapjanak lehetőséget a feltörekvő országok, legyen minél több nemzet ötkarikás résztvevő, azonban, aki nem tud úszni, az ne menjen a vízbe. Akkor sem, ha fizet érte.

Az említett kettősség nem fog menni, más kérdés, hogy a nagy bajnokok mellett a különleges teljesítményt nyújtókra emlékeznek legtöbben. Így elképzelhető, hogy Swaney nevét is többen megjegyzik, mint valamelyik ezüst-, vagy bronzérmesét. Talán még egyszer film is készül az állhatatos leányzóról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik