Sport téli olimpia 2018

A híressé vált magyar síző miatt írhatják át a szabályokat

Az amerikai színész, Bill Murray még 2016-ban, a riói olimpia előtt írta ki a Twitter-oldalára, hogy minden olimpiai számban indulnia kellene egy átlagembernek, aki amolyan referenciaként szolgálna, hogy a többség tisztában legyen azzal, mekkora különbség van köztünk és az egyes sportágakat a legmagasabb szinten űzök között.

Ilyen volt korábban a britek közönségkedvenc síugrója, Michael Edwards, akit mindenki csak Eddie, a Sasként ismer, mivel a mezőnyből nemcsak vastag szemüvegével, hanem nagyon rövid ugrásaival is kilógott, sztoriját azóta meg is filmesítették.

Az MTI phjongcshangi tudósítója most Edwardshoz hasonlította a síakrobaták között induló Swaney Elizabeth-et, aki úgy lett utolsó a félcső versenyszám selejtezőjében, hogy kedélyesen siklott a lécein, azzal nem nagyon foglalkozott, hogy trükköket is bemutasson.

A róla szóló hírhez kétfelé reakció érkezett, az egyik azt emeli ki, hogy igenis jár a főhajtás Swaney-nek, mert egyáltalán kijutott az olimpiára, a másik tábor viszont nem igazán érti, miért indult el, ha ennyire nem tudta megugrani a szintet. A Denver Post nevű újság azt írja, hogy a síakrobatikát 8 éve kezdő Swaney az olimpia előtt mind a 13 világkupa-versenyen elindult, ezek többségén az utolsó lett, vagy a mezőny végén végzett.

Az amerikai származású Swaney, akinek a nagyszülei magyarok, a decemberi, kínai világkupán érte el a legjobb eredményét, akkor 15 versenyző közül a 13. lett, de a szakág nagyágyúi akkor éppen Coloradóban trükköztek.

Philippe Belanger, a freestyle sízők pontozóinak vezetője azt mondta, ha Swaney elesett volna néhány vk-n, akkor nem szerzett volna elég pontot ahhoz, hogy ott legyen az olimpián, de ő általában bukás nélkül végigment – más kérdés, hogy szinte semmit nem mutatott, amit ebben a sportágban pontozni lehet.

A Nemzetközi Sí Szövetség éppen ezért azt fontolgatja, hogy változtat a kvalifikáción, és ezentúl nem lesz elég az olimpiai részvételhez az, ha valaki csak rendszeresen feltűnik a világkupa-versenyeken, és ott begyűjti a minimum pontszámot azzal, hogy nem esik el.

Swaney 2016 óta versenyez magyar színekben, előtte venezuelaiként – nem véletlen a választás, édesanyja itt született – próbált szerencsét, és a síakrobatika helyett a skeletonnal próbálkozott, ez az a sport, ahol fejjel előre száguldanak a bátrak ugyanazon a pályán, ahol a szánkósok.

A tíz év szkeletonozás mellett tizennégy évig műkorcsolyázott, valamint tagja volt az egyetemi evezőscsapatnak, jégkoronggal és gyorskorcsolyával is foglalkozott. Swaney saját költségén finanszírozta a versenyeket és az utazásait, de az interneten kisebb-nagyobb adományok révén némi támogatáshoz jutott.

A 33 éves Swaney a kaliforiniai Berkeley Egyetemen végzett, a mesterfokozatot pedig a Harvardon szerezte ingatlan tervezőként. De próbálkozott a politikában is,

Kalifornia kormányzójának azonban nem őt választották, hanem a Terminátort, Arnold Schwarzeneggert.

A konoksága, állhatatossága a legnagyobb erénye, mondta Swaney-ről Chris Haslock, aki közelről figyelhette őt abban a klubban, ahol készült. A síakrobaták sokszor vízben próbálják meg begyakorolni az ugrásokat, ahol kisebb a sérülésveszély, és Haslock szerint Swaney-nek ezeken az edzéseken egész jól mentek az ugrások, de a hóbuckákon már nem sikerült megismételnie.

“Ő egy érdekes tanulmány. Tökéletes formába hozta magát, nagyon kitartóan és elszántan edzett.

Szerettük volna, ha kicsit bevállalósabb a gyakorlatában, de nem kaptuk vissza azokat az elemeket, amiket megbeszéltünk”

– mondta Haslock.

A verseny után a kommentelők egy része azt írja, Swaney helyett nagyjából bárki indulhatott volna, akinek pár alkalommal már volt síléc a lábán. A többi résztvevő felemásan fogadta a gyakorlatát, van, aki úgy vélte, az olimpián a legmagasabb szintet képviselőknek kellene versenyezniük, mások meg azzal érveltek, az ő példája perspektíva lehet az amatőr sportolók számára.

Ő maga is úgy nyilatkozott, azt szerette volna bemutatni, hogy nem késő elkezdeni egy sportágat, és a részvételével bizonyítani akarta, hogy érdemes nagyot álmodni.

Az biztos, Swaney teljesítette az álmát, elindult az olimpián, más kérdés, hogy ami neki nagy élményt jelentett, az másokat elgondolkodtatott. Megkerestük a Magyar Olimpiai Bizottságot, amely azt válaszolta, eddig az volt a protokoll, hogy aki a maga sportágában a nemzetközi szövetségek által meghatározott kvalifikációnak megfelelt, azt nevezték.

Akinek tehát a szövetség bizalmat szavazott, annak a MOB is. Ez a mai eset azt mutatja, hogy ezt a rendszert át kell gondolni. Ezért át is fogjuk gondolni. Erre van számos nemzetközi példa, meg fogjuk ezeket vizsgálni. Szóval igen, szükségesnek tartjuk az újragondolását a nevezési módszertannak”

– mondta a 24.hu-nak Molnár-Bánffy Kata, a MOB szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik